2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mindful Beslenme
YAZI #5712 © Yazan Dyt.Meltem YAMAN | Yayın Mayıs 2019
Haydi yavaşlayın, çok hızlı yemek yiyor olabilirsiniz. Böylesine dikkatsiz yemek yemeniz hem kilo almanıza hem de yemeğin tadını alamamanıza neden olabilir.

Aslında beslenme alanında son dönemlerin gözdesi Mindful Eating yani yeme farkındalığı aslında hepimize göre… ‘Mindful eating’ dikkatli yemek anlamına gelmektedir ve yeme alışkanlıklarını kontrol altına almaya yardımcı olan bir tekniktir. Duygularınızı ve fiziksel olarak hissettiklerinizi fark etmenize, o an içinizde ve çevrenizde neler olduğunun farkına varmanıza yardımcı olan meditasyon şeklidir ve mindful eating tekniğinin temeli dikkate dayanmaktadır. Dikkatin oluşturduğu farkındalık yeme hızının yavaşlamasına ve tek bir besine duyulan aşırı isteğin azalmasına yardımcı olarak kilo kontrolünü kolaylaştırmaktadır. Son dönemdeki araştırmalar yavaş ve bilinçli yemek yemenin kilo kontrolünü sağlamada etkili olduğunu, hatta bazı kişilerin işlenmiş, sağlıksız besinlerden uzak durmasına da yardımcı olduğunu göstermektedir.

Mindful eating yemek yerken yavaş çiğnemek, televizyon veya bilgisayar gibi dikkat dağıtıcı etkenlerden uzak olmak; besinin rengini, aromasını, kokusunu, dokusunu fark etmek; yenilen yemekten suçluluk duymamak hatta zevk almak şeklinde uygulanmaktadır. Bu teknikte yemekle ilgili deneyimlerinizin, bedeninizdeki fiziksel ipuçlarının, yemeğe dair hissettiklerinizin farkına varmak oldukça önemlidir. Besini satın alma, hazırlama, pişirme, servise sunma ve tüketme aşamalarında yemeğinize özen göstermek, farkına varmaktır.

Hızlı hayat temposunda öğünler kısa süre içinde ayaküstü yiyecekler ile geçiştiriliyor ya da masa başında sağlıksız atıştırmalıkların tüketimi artıyor, bazen can sıkıntısı veya stresten yemek yenilebilirken bazen de yemek yemek unutulabiliyor. Kilo kontrolünü sağlamakta zorlanan bireylerde duygusal yemek yeme, dışarda kokusunu aldığımız veya görüntüsünden hoşlandığımız besini hemen tüketme gibi sağlıksız beslenme alışkanlıkları oldukça sık görülmektedir. Mindful eating ise duygusal ve fiziksel açlığın ayırt edilmesine, çevresel etkenlerle başa çıkılmasına yardımcı olarak kilo kontrolünüzü sağlamanız da yardımcı olabilmektedir.

Mindful eating uygulamasına küçük ve basit bazı adımlar ile başlayabilirsiniz:

- Alışveriş listenizi düzenlemekle başlayın: Alışveriş listenize eklediğiniz besinlerin içeriklerini ve sağlığa etkilerini düşünün, sizin için yararlı olmayacak besinleri listenize eklemeyin. Ayrıca markette gördüğünüz sağlıksız olan yiyecekleri alma dürtünüzü engellemek için alışveriş listenize sadık kalın. İşlenmiş gıdaların olduğu orta koridorlardan uzak durun.
- Lokmalarınızı iyice çiğneyin: Yediğiniz yemeğin özünü anlayabilecek kadar çiğnemelisiniz. Bunun için ortalama 20-40 kez çiğnemeniz gerekebilir ancak sonrasında açığa çıkan lezzetler yediğiniz besinden değişik deneyimler yaşamanızı ve zevk almanızı sağlayacaktır.
- Yemeği sessizce yiyin: Yemek yerken bilgisayarı ve televizyonu kapatın, telefonunuzu kendinizden uzaklaştırın. Etrafınızda dikkatinizi dağıtabilecek bütün eşyaları uzaklaştırın. Sadece yemeğiniz ve siz kalın, her lokmada yemeğinizin aromasını, dokusunu, kokusunu ve size hissettirdiklerini anlamaya çalışın.
- Tüm duyularınızı yemeğe odaklayın: Yemeği hazırlarken, pişirirken, servis yaparken ve tüketirken renklere, dokuya, kokuya, aromaya ve seslere dikkatinizi odaklamaya çalışın. Yemeğinizi yerken tüm aromaları tanımlayabilmek için çabalayın.
- Doyduğunuzda yemek yemeyi bırakın: Küçük bir porsiyonla yemek yemeye başlamak sonrasında küçük lokmalar alarak yemeğin tadına varmalısınız.
- Yemeğiniz için şükredin: Yemeğe başlamadan önce yaklaşık iki dakika kadar bekleyin ve yemeğinizin masanıza kadar gelmesine katkısı olan herkese içinizden teşekkür edin.
- Neden yemek yediğinizi kendinize sorun. Gerçekten aç mısınız? : Kendinize fiziksel olarak mı yoksa duygusal olarak mı aç olduğunuzu, neden yemek yemeği istediğinizi sorun. Fiziksel olarak aç olduğunuz için yemek yemeği istediğinizden emin olun.

Günde bir öğünü seçip bu adımlara uymaya çalışarak mindful eating tekniğini uygulamaya başlayabilirsiniz. Bu adımları uygulamaya devam ettiğinizde zaman içinde dikkatli olmak sizin için doğal bir süreç haline gelecektir. O zaman bu alışkanlıkları daha çok öğününüzde uygulamaya başlayabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem YAMAN Fotoğraf
Dyt.Meltem YAMAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem YAMAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Mindful Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Şişmanlıyoruz? Ağustos 2022
► Düşük İyotlu Diyet Ocak 2022
► Flexitarian Diyeti Temmuz 2020
► Duygusal Açlık Temmuz 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:01
Top