2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Probiyotik ve Prebiyotiklerin Sağlığımız Üzerine Etkileri
YAZI #5715 © Yazan Dyt.Meltem YAMAN | Yayın Mayıs 2019
Günümüzde tüketilen modern diyet atalarımızın diyetinden oldukça farklıdır. Eskiden insanlar 500’den fazla farklı bitkisel yiyecek tüketirken günümüzde 50’den az bitkisel kaynaklı yiyecek tüketmekteyiz. Ayrıca eski dönemlerde insanlar bu yiyecekleri doğal fermente işlemler ile tüketirken bizler günümüzde konserve ederek, kurutarak ya da pişirerek tüketmekteyiz. Beslenme tarzındaki bu değişiklikler ve çevresel stres, iklim, antibiyotik kullanımı, emosyonel faktörler nedeniyle gastrointestinal floramızın da atalarımızdan farklılıklar göstermesi doğaldır.

Günümüzde sıkça tüketilen yüksek yağlı besinler, şeker, şekerli besinler ve rafine karbonhidratlar bağırsak florasını bozmaktadır. Bozulmuş bağırsak florası da günde 150 kkal ekstra enerji alımına neden olmaktadır. Düzenli çalışan bağırsaklar ise iyi bir metabolizmaya sahip olduğumuzun en önemli göstergelerinden biridir. İyi bakteriler diyetle alınan yağın emilimini azaltmakta ve dışkıyla atılımını hızlandırmaktadır.

Probiyotik ve prebiyotik Nedir ?
Probiyotikler bağırsakların mikrobiyal dengesini düzenleyen canlı mikroorganizmalardır. Prebiyotikler ise probiyotiklerin etkisini artıran sindirilmeyen karbonhidratlardır. Antibiyotik kullanımı, fazla alkol kullanımı, stres, dengesiz ve kötü beslenme, bağırsak ameliyatları gibi etkenler sonucunda bu bakterilerin sayısında azalma meydana gelmektedir.

Probiyotiklerin etkileri
1. Probiyotikler genel sağlığın iyileştirilmesi ve geliştirilmesi ayrıca bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olmaktadır.
2. Yapılan çalışmalar probiyotiklerin duygu durum bozukluğu riskini azalttığını göstermektedir.
3. Antibakteriyel etkisi ile ürogenital sistem enfeksiyonlarından korumaktadır.
4. Bağırsak florasını düzenleyerek kabızlık sorununun önüne geçmektedir.
5. Kolon kanseri riskini azaltır.
6. Serum kolesterol seviyesini azaltıcı, iyi huylu kolesterol dediğimiz HDL kolesterolü arttırıcı etki göstermektedir.

Probiyotik besinler: Yoğurt, kefir, peynir gibi fermente süt ürünleri, turşu ve tarhanadır. Bunun dışında farmakolojik olarak hazırlanmış takviye ürünlerde veya probiyotik eklenmiş besinlerde bulunmaktadır.

Prebiyotiklerin etkileri:
-Kolon kanseri riskini azaltmaktadır.
-Bağırsak hareketlerini düzenler ve dışkı hacmini arttırırlar.
-Barsak florasındaki yararlı bakterilerin çoğalmalarını uyarıp, zararlı bakterilerin çoğalmalarını engellemektedir.
-Serum trigliserid düzeylerini azaltmaktadır.
-Helikobakter pylori denilen ülserin en önemli sebebi olan bakterinin midede yaşamasını engeller ve pH dengesini sağlar.

Prebiyotik gıdalar:
- Sebzeler: Pırasa, yer elması, bamya, enginar, kereviz, domates, soğan, sarımsak, hindiba, kuşkonmaz, hardal bitkisi
- Kurubaklagiller: Fasulye, mercimek, bezelye, nohut
- Tam tahıllar: Tam buğday, çavdar, yulaf, karabuğday, arpa, kepekli pirinç
- Yağlı tohumlar: Ceviz, badem, fındık, keten tohumu
- Meyveler: Zeytin, muz, üzüm, çilek, elma

*Vücudumuz için bu kadar yararlı olan probiyotik ve prebiyotiklerin, beslenmemizde dengeli olarak yer alması sağlığımız için oldukça önemlidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem YAMAN Fotoğraf
Dyt.Meltem YAMAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem YAMAN'ın Makaleleri
► Krill Yağı ve Sağlık Üzerine Etkileri Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Probiyotik ve Prebiyotiklerin Sağlığımız Üzerine Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Şişmanlıyoruz? Ağustos 2022
► Düşük İyotlu Diyet Ocak 2022
► Flexitarian Diyeti Temmuz 2020
► Duygusal Açlık Temmuz 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:55
Top