2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yağ Kaybetmeniz İçin Atlamamanız Gereken İpuçları
YAZI #5723 © Yazan Dyt.Meltem YAMAN | Yayın Mayıs 2019
Yetersiz dinlenme ve stres, birçok insanın özellikle de kadınların kilo verme çabalarında başarısız olmasının en önemli nedenlerinden biridir. Ayrıca bu durumun hormonal yanıtı, kortizol seviyesinin artmasıdır.

Kortizol bizim “stres” hormonumuzdur ve kortizol düzeyleri yüksek olduğunda karşılaşılan semptomlar;
• Hızlı kilo alımı
• Yüksek tansiyon
• Kas güçsüzlüğü
• Ruh hali, anksiyete ve depresyon
• Bozulmuş bilişsel işlev (beyin bulanıklığı)
• Tiroid fonksiyonu bozukluğu
• Kan şekeri dengesizlikleri
• Uyku düzensizliği

Yüksek kortizolün olumsuz yan etkilerini siz de hissediyor musunuz?
Eğer cevap “evet” ise, vücudunuzun düzgün çalışması için kullanabileceğiniz bazı basit stratejileri inceleyelim…

1 – Kendinize yetenekli olduğunuzu her gün hatırlatın.

Hayatta pek çok işe yetişmeye çalışırken, kendinizi tükenme noktasına gelmiş bulabilirsiniz. İşte tam bu noktada doğru seçim yapmanız sizi tıkanma noktasından kurtaracaktır. Her şeyi aynı anda en iyi şekilde yapamayabilirsiniz. Bu nedenle önceliklerinizi belirleyerek bir plan oluşturun. Yapabildiğiniz şeylere odaklanarak kendi yeteneğinizin farkına varın. Göreceksiniz ki, zamanla kendinizi daha iyi hissedeceksiniz ve diğer işlerinizi de en iyi şekilde yapabileceksiniz.

2 – Ne olursa olsun dinlenin.

Danışanlarıma, beslenme ve egzersiz kadar uykunun da önemli olduğunu her zaman söylerim. Hatta bazen daha önemli olduğunu vurgularım. Evet, bu cümlemi doğru okudunuz. ‘Sağlıklı beslenip – yeterli egzersiz yapıyor olsanız bile, kilo veremeyebilirsiniz.’ Vücudunuzun önceliği olan yeterli dinlenmeyi ona sağlayamıyorsanız, bırakın kilo vermeyi, ekstra kilo bile alabilirsiniz.
Örneğin; uyku problemi yaşayan ve spora gitmek için sabah 6’da uyanması gereken danışanıma, erken kalkıp az uyuması yerine bir saat daha fazla uyuyarak yeterli şekilde dinlenmesini önerebilirim. Böylece, vücudu onun kişisel ihtiyacını karşılayarak ve daha az strese girerek, istenmeyen yağları yakmaya başlar.


3 – Günışığı ile enerji depolayın.

Size çok güzel bir reçete vereceğim. Haydi, sende her gün 15 dakika gün ışığı al. Sıcaklık ne olursa olsun, dışarı çıkın ve güneş ışığı alın. Bu sadece her gün yeterli miktarda D vitamini almanızı sağlamayacak, aynı zamanda ruh halinizi iyileştirecek ve gün içinde sizi rahatsız edecek herhangi bir yorgunlukla mücadele edecektir. D vitamini eksikliği günümüzde en sık görülen beslenme eksikliklerinden biridir ve bu duruma birçok insanın maruz kaldığını da biliyorum. D vitamini eksikliğinin bazı ortak belirtileri kronik yorgunluk, kemik ve sırt ağrısı, depresyon ve saç dökülmesidir. Günün hangi zaman diliminde kendinize 15 dakika ayırabilirsiniz ve güneşin altında hızlı bir yürüyüş yapabilirsiniz? Ben de bunun benim için ne kadar önemli olduğunu fark ettiğimde, öğle arası zamanımda her gün 15 dakika güneş ışınlarını yakalamak için yürümeye başladım.

Sen de yukarıda bahsettiğim vücudunun ihtiyaçlarını karşılıyor musun? Bu uygulamaların sadece bir tanesi bile sağlığınız ve kilo verme çabalarınızda inanılmaz bir fark yaratır. Bu hafta hangi basit değişikliği yapacağına karar verebilirsin. Bende bu süreç boyunca seni teşvik etmeye yardım etmek için buradayım!

Peki, sen daha fazla dinlenmek için hangi değişikliği yapacaksın?

Sağlık ve mutlulukla kalın.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem YAMAN Fotoğraf
Dyt.Meltem YAMAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem YAMAN'ın Makaleleri
► Bel İnceltmek İçin İpuçları Dyt.Didar KOLAÇ
► Yemeklere Saldırmamanın İpuçları: Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
► Hamilelikte Tüketilmesi Gereken 13 Besin Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yağ Kaybetmeniz İçin Atlamamanız Gereken İpuçları' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Şişmanlıyoruz? Ağustos 2022
► Düşük İyotlu Diyet Ocak 2022
► Flexitarian Diyeti Temmuz 2020
► Duygusal Açlık Temmuz 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:12
Top