2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Travmatik Stres Bozukluğu ve Emdr Terapisi
YAZI #5728 © Yazan Psk.Cem KAYA | Yayın Mayıs 2019
Post-Travmatik Stres Bozukluğu (TSSB), derin üzücü veya rahatsız edici bir tecrübeye tanık olduktan sonra veya ciddi bir yaralanma yaşadıktan sonra gelişebilecek bir anksiyete bozukluğudur. TSSB, kişi fiziksel olarak zarar görmese bile ölüm tehdidi veya ciddi yaralanma sonrasında gelişebilir.

Bütün insanlar ciddi bir travmatik bir olaydan sonra endişeli reaksiyonlar yaşarken, Travma sonrası stres bozukluğunda, bu semptomlar ve olumsuz reaksiyonlar uzun süre devam eder ve günlük yaşamı etkiler ve işleyişi bozmaya başlar. TSSB mağdurları, travmatik deneyimlerinin bir sonucu olarak yoğun korku, kontrol eksikliği ve çaresizlik hissi yaşarlar.

Travma Sonrası Stres Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

TSSB Yaşayan kişi en az üç kategoride aşağıdaki semptomları gösterebilir:

• Duygusal olarak uyuşukluk hissetmek,
• Suçluluk duygusu, depresyon veya endişe,
• Endişe duyguları,
• Korkutucu düşünceler,
• Kaçınma davranışı,
• Yeniden yaşıyormuş gibi olma durumu,
• Travmatik olayın kronik ve ani geri yansımaları,
• Kabuslar ve Uyku Problemleri,
• Tetikleyici yerlerden, deneyimlerden, hatırlatıcı unsurlarından uzak durmak,
• Öfke patlamaları, Ağlama nöbetleri
• Geçmişte keyif veren etkinliklere olan ilgisini kaybetmiş olmak,
• Söz konusu olayı hatırlamakta güçlük çekilmesi,

Sebepleri nelerdir?

TSSB’nin risk faktörleri bireysel deneyimlerle karakterizedir. Herhangi bir yaşta, aşırı travmatik bir olay yaşadıktan veya maruz kaldıktan sonra TSSB gelişebilir. Risk altındaki grupların bazı örnekleri; istismar mağdurları, savaş gazileri, doğal felaket mağdurları, ölümcül kazaların kurbanları vb. Diğer birçok zihinsel sağlık bozukluğu gibi, TSSB nadiren tek bir nedene veya ana risk faktörüne sahiptir. Katkıda bulunan risk faktörleri, genetik, beyin kimyası veya travmayı içerir. Uzun süreli stres, kimyasal dengesizlikler veya birinci derece aile anksiyete öyküsü ya da diğer zihinsel sağlık bozuklukları yaşayan bireylerde TSSB gelişme riski artabilir.

Terapi Süreci

Ne yazık ki, TSSB’den mustarip birçok kişi, travmatik deneyimlerinden bahsetmekten ve semptomlarını tetikleyen herhangi bir şeyden kaçınmak istedikleri için tedavi istemiyor. Yardım isteyenler için, EMDR Terapi iyi bir seçenek olarak ortaya çıkmaktadır.

EMDR Terapisi, mağdurun yaşadığı travmatik olaya karşı çift taraflı uyarım ile Travmatik olaya karşı mağduru duyarsızlaştırmakta ve travmatik olayın etkisini yok etmektedir. Kısa süreli ve etkili bir teknik olması nedeni hızlı bir çözüm yoludur.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem KAYA Fotoğraf
Psk.Cem KAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi104 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cem KAYA'nın Makale ve Yazıları
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Emdr Terapisi - Travma Terapisi Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
► Emdr Terapisi Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ
► Okb - Emdr Terapisi ile Çözümü Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Emdr Terapisi Nedir? Psk.Ali BIÇAK
► Emdr Terapisi Üzerine. Psk.M.Kenan ALYÜRÜK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Travmatik Stres Bozukluğu ve Emdr Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doku-N-A-Ma-Mak Şubat 2013
◊ Panik Atak Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:06
Top