2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Uzun Süren Ereksiyon Nedir?
YAZI #5769 © Yazan Uzm.Psk.Nalan EYİN | Yayın Mayıs 2019
Uzun süren Ereksiyon bir Hastalık ve ciddi bir sorundur. Cinsel bir uyarı sonrasında veya öncesinde herhangi bir cinsel uyarı ve istek gelişmeksizin ortaya çıkan bu tabloda penisin sertleşmesi ve ereksiyon süresinin 4 ila 6 saate kadar uzamasıyla karakterize klinik tabloya Priapizm denilmektedir.
Priapizm, süre olarak uzamış ve ağrılı bir ereksiyon durumudur. Acil girişim gerektiren ürolojik hastalıklardan biridir. Penise kan dolar ve venöz kapaklar açılmadığı için kan uzun süre dolmaya devam eder ve penis uzun saatler ve günler sertleşmiş halde kalır. Penisin beslenmesi bozulmaya başlar ve olay uzadıkça kalıcı hasarlar oluşur. Burada sadece penisin ana iki cismi olan korpus kavernozumları kanla doludur. Penisin tepesi genellikle olaya katılmaz ve yumuşak kalır. Priapizmin oluş nedenleri %60 bilinmemekle beraber, yol açan faktörler arasında,
a)Bel zinciri yaralanmaları
b)tümörleri
c)merkezi sinir sistemi hastalıkları
d)lösemi
e)orak hücreli anemi gibi kan hastalıkları ve ven pıhtılaşmaları
f)bazı kan sulandırıcı ilaç kullanımları
g)Karbonmonoksit zehirlenmesi
h)uyuşturucu madde kullanımı sayılmaktadır.

Bunlar haricinde ise bazen penisten kaynaklanan kanser ve sarkomlarda(yumuşak dokularda meydana gelen habis urlar),metastatik penis kanserlerinde, prostat ve mesane kanserlerinde de priapismus gelişebilir.
Priapismusun günümüzde hala en sık görülen nedeni, yetersiz sertleşme için penis içine uygulanan ilaçlar ile yapılan tetkik ve tedavi ajanlarıdır.

Teşhiste en önemli bulgulardan biri ejakülasyon sonrasında ağrılı ereksiyonun devam etmesidir.

Priapizm Türleri:
1) İskemik(Düşük Akımlı) Priapizm: sert ve ağrılı sertleşmeye neden olur. Ereksiyon durumunda penise gelen ve penisten vücuda dönenen kan akımının tamamen durması olarak açıklanır. Sertliğin 6 saat sürmesi halinde dokularda geriye dönülmez bozulmalar meydana gelir. Bu nedenle 6 saat içinde doktora başvurmak gerekir. Eğer zamanında gerekli müdahale ve tedavi uygulanmazsa, kalıcı ereksiyon (sertleşme) sorunu meydana gelebilir.

Non iskemik (Yüksek Akımlı Priapizm): yarı sert ve ağrısız bir sertleşme yapmaktadır. Genellikle yaralanmalar sonucu oluşmaktadır. Penis bu durumda ne tam sertlik haline, ne de yumuşama haline geçemez. Çocuklarda ve gençlerde daha sık görülür. Fizik muayene ve Renkli Doppler Ultrasonografi ile tanı konur.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir:
Tedavi acilen yapılmalıdır. Çünkü ereksiyon hali 24 saatten saatten fazla kalırsa geri dönüşümü olmayan hasarlar yapacağından dolayı bir daha ereksiyon olmaz.

Doktorlar tarafından uygulanan genel Priapizm tedavisi yöntemleri şunlardır:

Ameliyat: Priapizm tedavi seçeneği olarak ilk akla gelendir. Bir damar çatlağının oluştuğu vakalarda kullanılır, doktor kan akışını tekrar sağlamak amacıyla çatlamış damarları bağlar.
Cerrahi Şant: Düşük akıntılı priapizm tedavisinde kullanılır. Cerrahi müdahale ile peniste kan dolaşımını sağlamak amacıyla şant açılır ve kan dolaşımının normalleşmesi sağlanır.
Aspirasyon: Priapizm tedavisi olarak penisin uyuşturulması ve iğne ile penisteki kanın boşaltılması şeklinde uygulanır.
Intracavernous enjeksiyon: Düşük akıntılı priapizm için kullanılır. Penise alfa agonist enjekte edilir ve damarlar daraltılır. Kan akışı yavaşlayarak şişlik durumu azalır.
Buz Paketleri: Ağrılı priapizm şikayeti olan hastalarda penis bölgesine buz uygulanarak şişlik azaltılır.

Kullanılan Kaynaklar:
1. Priapizm Patofizyolojisinde Alternatif Yolaklar://www.firattipdergisi.com/text.php3?id=864
2.Androlojik acillerden priapizm ve penis fraktürü
https://www.journalagent.com/androloji/pdfs/AND_18_65_83_91.pdf
3. Üroloji ve Üroonkoloji Uzmanı Prof.Dr.Sinan EKİCİ https://www.urolojilife.com/
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nalan EYİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nalan EYİN
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nalan EYİN'in Makaleleri
► Uzun Süreli Evlilikler Psk.Dnş.Fatih FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Uzun Süren Ereksiyon Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Liderlik Becerileri Haziran 2019
► Eyvah Çocuğum Porno İzledi! ÇOK OKUNUYOR Kasım 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:55
Top