2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çok Düşük Kalorili Diyetler ve Riskleri
YAZI #5787 © Yazan Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR | Yayın Haziran 2019
ÇOK DÜŞÜK KALORİLİ DİYETLER ve RİSKLERİ
Beslenmenin sağlıklı olabilmesi için kişiye özel yeterli karbonhidrat, protein, yağ miktarıyla gerekli mikro besinleri vitamin ve mineralleri sağlaması gerekiyor. Çok düşük kalorili diyet uygulamaları günlük 800 kkal altında enerji alımı yapılması demek bu da kısa vadede hızlı bir şekilde kilo kaybını sağlar ne var ki hızlı kilo kaybının oluşturduğu bir takım negatif etkiler mevcuttur bunlardan biri safra taşı oluşumudur, çok sık rastladığımız klinik bir tablo bu, onun dışında tansiyon düşüklüğü, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu , sinirlilik, saç dökülmesi, hipoglisemi dediğimiz kan şekeri düşüklüğü, ketozis (belirtisi ağızda aseton kokusu), adet düzensizlikleri, kas erimesi, uyku bozuklukları gibi etkiler kaşımıza çıkmaktadır. Çok düşük kalorili diyet uygulamaları eğer yapılacaksa mutlaka tıbbı bir gözetim altında yapılmalıdır. Bu noktada unutulmaması gereken durum hızlı bir şekilde verilen kilonun hızlı bir şekilde geri dönüşünün olacağıdır biz buna yo- yo etkisi diyoruz kişi istediği kiloya indikten diyeti bıraktıktan sonra mahrum kaldığını düşündüğü yiyecekleri nasıl olsa ideal kiloma ulaştım diyerek biliçsizce tüketmeye tekrar başlar ve eski kilosuna döner. Aşırı düşük kalorili diyetlerin uygulanması sonucu vücuttan kas kaybı yaşanacağı için bazal metabolizma hızı da yavaşlayabilir. Buna bağlı olarak kilo alma hızı daha yüksek olacaktır, tekrar diyet yapmaya başladığında ise zorlanacaktır. Sağlıklı bir kilo verme programı kişinin fiziksel özelliklerine yaşına cinsiyetine göre planlanır. Aylık kilo kaybının 2kg ile 4 kg olması sağlıklı olandır. Haftada 500 gr kayıp ideal kayıptır.
Diyet sürecinde sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmeye çalışmalı bu sürecin çokça sabır ve azim gerektirdiğini ve kalıcılığının bu şekilde sağlandığını unutmamalıyız.
Dyt. Berfin Ceren Alışır
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berfin Ceren ALIŞIR Fotoğraf
Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR'ın Makale ve Yazıları
► Kilo Vermenin Riskleri! Dyt.Turgay KÖSE
► Şok Diyetler Dyt.Seçil KENAR
► Popüler Diyetler Dyt.Meltem YAMAN
► En Moda Diyetler Dyt.Zülal YALÇIN
► Ketojenik Diyetler Dyt.Esen KARACA
► Popüler Diyetler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Popüler Diyetler Dyt.Habibe TUĞCU
► Mucize Diyetler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Moda Diyetler Dyt.Nilberk KARAMAN
► Obezite ve Diyetler Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çok Düşük Kalorili Diyetler ve Riskleri' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Emzirme Döneminde Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:09
Top