2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gastrit ve Beslenme
YAZI #5796 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Haziran 2019
GASTRİT

Mide mukozasının iltihaplanması ile karakterize bir hastalıktır. Tedavi edilmediğinde ülser ve diğer bir çok hastalığa neden olabilmektedir. Gastrit akut ve kronik olmak üzere 2’e ayrılır.

AKUT GASTRİT: Midenin en sık görülen ve her yaşta olabilecek iltihabıdır.

NEDENLERİ:

-Kimyasal uyarıcılar( Alkol, salisatlar)

-Bakteriyel infeksiyonlar veya toksinler

-Viral enfeksiyonlar( kızamık, hepatit, influenza vb)

-kabuklu deniz hayvanlarına karşı alerji

SEMPTOMLARI: Akut gastritin en belirgin özelliği ise yemeklerden hemen sonra görülen sağlık problemleridir. Diyare, yüksek ateş, titreme, baş ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma, mide ekşimesi, midede basınç hissedilmesi, şişkinlik, hazımsızlık ve gaz oluşması akut gatritin en önemli belirtileridir. Hasta dehidrate ve bitkin olabilir.

TEDAVİ: Su ve elektrolit bozukluğu düzeltilmelidir.

Az posalı, uyarıcı olmayan, yumuşak bir diyet ile gerekirse ilaç kullanılabilir.

Yemekler çok sıcak ve soğuk olmamalıdır.

Yemekler yavaş yenilmeli ve çiğnenmelidir.

Mideyi uyarmayan, tahriş etmeyen besinler yenmelidir.

KRONİK GASTRİT

Kronik gastrit ise çoğunlukla akut gastritin tedavi edilmemesi sonucunda görülür ve akut gastrit gibi belirgin belirtileri yoktur.

*Kişilerin çoğunda kronik gastrit bulgularına sık rastlanmaz; ancak kusma, mide bulantısı, karın ağrısı ve iştahsızlık gibi belirtiler nadir olarak görülebilir. Helicobacter pylori(Hp)’nin vücutta bulunması, genetik faktörler, alkol ve sigara kullanımı, yanlış beslenme alışkanlıkları akut gastrit oluşumunun diğer nedenleri arasındadır.

Kronik gastrit tedavi edilmezse ülser, mide kanseri ve mide kanaması gibi ciddi sağlık problemleri görülebilir.

Bazı besinlere isteksizlik ve anemi görülebilir.

DİYET TEDAVİSİ:

Az posalı ve uyarıcı olmayan besinler tüketilmelidir.

Besin öğeleri özellikleri A,C,E vitaminleri ve demir yönünden zengin beslenilmelidir.

Çok sıcak ve soğuk besinler tüketilmemeli

Sık sık ve aralıklı olarak yemek yenilmeli ( midenin birden dolmasının önlenmesi için)

Gastritte Kaçınılması Gereken Besinler

Salam, sosis, sucuk, pastırma, hazır çorba, domates, çikolata, kakao, kuru fasulye, nohut, barbunya, mercimek, şalgam suyu, alkol, asitli içecek, kavrulmuş et, sarımsak, hardal, mayonez, acı biber, margarin, kuyruk yağı, yağlı peynir, yağda kızartılmış besinler, çeşni ve baharat çeşitleri tüketilmemelidir. Gastrit diyeti listesi planında bu besinlerden uzak durulur.



Biz Merve Diyet Zayıflama Merkezi olarak İstanbul ve*İstanbul diyetisyen*arayışı içerisinde olanların yanındayız. Bizlere danışmak istediğiniz herhangi bir konu olursa 0543 214 88 08 numaralı hat üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Gastrit ve Beslenme Dyt.İlkay KIVRAK
► Gastrit ve Beslenme Dyt.Beste ALİMERT
► Gastrit İçin Beslenme Dyt.Nilgün AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gastrit ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:35
Top