2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Egzersiz ve Depresyon
YAZI #5800 © Yazan Psk.Dnş.Esmanur BOLAT | Yayın Haziran 2019
Haberlerde açıklanan antidepresan kullananların sayısında son yıllarda büyük artış olduğunu duymuşsunuzdur, belki de kullanmaktasınız. Bu trend sadece ülkemizde değil, dünyada da yükselişte. Günümüzde tedaviye ulaşım ve kayıt altına alınma eskiye göre daha iyi olduğu için bu sonuçlar gittikçe daha depresif olduğumuzu açıklayamaz belki ama bir tabloyu bizlere gösterir.

Depresyonun depresif ruh hali (üzüntü, çökkünlük, boşluk, çaresizlik hissi), ilgi ve zevk kaybı, uykusuzluk veya aşırı uyuma, iştah kaybı ya da kilo değişikliği, düşük enerji, kötü konsantrasyon, değersizlik veya suçluluk düşünceleri, tekrarlayan ölüm veya intihar düşünceleri şeklinde belirtileri vardır ve bu belirtilerin en az beşinin belirli bir süre ve yoğun olarak hissedilmesi gerekmektedir.

Yukarıdaki şartlara uyuyorsanız uzman yardımı almanız gerekmektedir. Depresyon tek başına atlatılması zor ve zaman zaman tekrarlayan bir problemdir.

Her zaman çözüm için son aşamaya gelmeye gerek yoktur. Önlemek tedavi etmekten her zaman daha kolaydır. Çeşitli yöntemler ile ruh sağlığınızı güçlendirebilir hatta tedavinize yardımcı olabilirsiniz.

Fiziksel aktifliğin birçok yararı olduğunu biliriz. Depresyonu olanlar daha az aktiftirler ve onlar için çoğu zaman harekete geçmek bile mücadele gerektirir. Birçok araştırma ruh sağlığı için egzersizin yararından bahseder ve son araştırmalar egzersizin depresyonu önleyici rolüne odaklanır.

Schuch (2016), fiziksel akitivitenin türünün depresyonu etkilediğini ve gözlem altında egzersiz yapanların daha fazla yararlandıklarını söyler.

Fiziksel aktivitenin depresyonu önlemedeki etkisine bakan ve 49 çalışma ile 250 binden fazla insanı içeren araştırmada ise fiziksel olarak aktif olanların daha az depresyon geliştirdikleri görülmüştür (Schuch, 2018). Araştırmacıya göre, fiziksel aktivite kışkırtıcı düşünceleri azaltmada yardımcı olabilir ve fiziksel yeterlilik algısı ile kişilerin kendilerine güvenlerini arttırabilir.

ABD'de 1.2 milyondan fazla kişi ile yapılan araştırmaya göre, egzersiz yapanlar yapmayanlara göre her ay 1.5 günden az ruh sağlıklarının kötü olduğu bulunmuştur. Daha önce depresyon teşhisi konan kişiler arasında egzersiz yapanlar ortalama 3.75 gün daha az ruh sağlığı bozukluğu bildirmiştir. Bu çalışma haftada 3-5 kere 45 dakikalık egzersizin en faydalı olduğunu da belirtir. Ayrıca takım sporları, bisiklet ve spor salonuna gitmenin daha yararlı olduğu bulunmuştur.

Kaynakça

Schuch, F.B. (2016). Exercise as a treatment for depression: a meta-analysis adjusting for publication bias. Journal of Psychiatric Research.77:42-51.

Schuch, F.B. (2018) Physical Activity and Incident Depression: A Meta-analysis of Prospective Cohort Studies. American Journal of Psychiatry. 175(7);631-648.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esmanur BOLAT Fotoğraf
Psk.Dnş.Esmanur BOLAT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Esmanur BOLAT'ın Makaleleri
► Egzersiz ve Spor Psikolojisi Psk.E.Cem ENGİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Egzersiz ve Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Belirsizlik Aralık 2020
► Özgüven Sevdası Temmuz 2020
► Anımsama Terapisi Nisan 2020
► Sana Ne İyi Gelir? Aralık 2019
► Aidiyet İhtiyacı Ekim 2019
► Ruhsal Travma Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:06
Top