2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolog Nedir, Ne İş Yapar?
YAZI #5824 © Yazan Uzm.Psk.Özge AKÇAY | Yayın Temmuz 2019
Psikolog kavramı günümüzde eskiye oranla daha çok kullanılsa dahi hala psikologların tam olarak yaptığı işi bilmeyenlerin sayısı azımsanmayacak ölçüdedir. Psikoloji kelime anlamıyla “ruh bilimi” olarak tanımlayabiliriz. Yani insan ve hayvan davranışlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Psikolog da bu bilimi icra eden kişi-ruh bilimcidir. Normal dışı davranışları tanımlar ve tedavi uygular.
Üniversitelerin Edebiyat Fakültesi Psikoloji lisans bölümünden mezun olan kişilere “psikolog” unvanı verilir. Psikologlar üniversiteyi bitirdikten sonra çalışmak istedikleri alana göre eğitimlere katılır ve o alanda uzmanlaşır. Örneğin çocuk alanında çalışmak isteyen psikologlar çocuk psikolojisine yönelik eğitimler alarak kendisini geliştirir. Ya da yetişkin alanında çalışmak isteyen bir psikoloğun yetişkin psikolojisine yönelik eğitim almış ve kendisini geliştirmiş olması gerekmektedir.
Halk arasında “Psikolog nedir?” diye sorulduğunda “deli doktoru” şeklinde cevap verenler geçmişten günümüze azalmakla beraber hala devam etmektedir. Bu durumun sebebi daha çok insanların psikoloğa gidenleri yadırgamasından, psikoloğa gitmenin gereksiz olduğunu düşünmelerinden kaynaklanmaktadır. Ancak her insan hayatının belli bir döneminde çıkmaza girebilir ve bir uzmanla birlikte farkındalık amaçlı terapiye başlayabilir. Psikologla olan görüşme arkadaşla veya ailenizle yapılan görüşmeden farklıdır. Yakınınızla yapmış olduğunuz görüşmede onların değer yargıları, düşünceleri tarafsız bir şekilde size yaklaşmalarını engelleyecektir. İçtenlikle yardım etmeye çalışsalar dahi daha çok akıl verme sizi yönlendirme şeklinde sonuçlanır. Terapi ise belli kurallar içerisinde yapılır ve terapi odasında çizilen çerçeve içerisinde görüşme gerçekleşir.
Kişiler bir psikologla görüşmeden önce genelde psikoterapi sürecine yönelik kaygılı olabiliyor. Psikolog olarak ilk görüşmede sürecin nasıl işlediğine dair kişilere gereken bilgi verilmelidir. Psikolojide herkese kendine has, biricik bir şekilde yaklaşılır. Psikolog karşısındaki kişinin bakış açısından ona yaklaşmaya çalışır. Hiçbir şekilde öğüt veren, yargılayan, eleştiren, sorgulayan, ahlaki olarak değerlendiren, kural koyan, tanı konup sınıflandıran bir role psikolog bürünmez. Akıl vermez; çünkü cevaplar kişinin kendi içinde saklıdır. Ancak bazen cevaplara ulaşmak kolay olmamaktadır; bu durumda psikolog ile doğru cevaba ulaşmak adına bir yola çıkılır.
Psikolog her koşulda size değer veren, sizi önemseyen ve sorgulamadan yaklaşarak hayatınızda sizin yanınızda olan kişidir. Ve psikoloğa gitmek kişinin kendi hayatına yönelik yapacağı keyifli bir yolculuktur. Her bireyin hayatını daha anlamlı kılmak adına bu yolculuğu yapmasından yanayım…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özge AKÇAY Fotoğraf
Uzm.Psk.Özge AKÇAY
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Özge AKÇAY'ın Makale ve Yazıları
► Psikolog İş Ne İş Yapar? Psk.M.Enes İMERT
► Psikolog Ne Yapar? Psk.Özlem DEMİRCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Psikolog Nedir, Ne İş Yapar?' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Maskeli Depresyon Ekim 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:50
Top