2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluk Dönemi Yeme Problemleri
YAZI #5827 © Yazan Psk.Yasemin KARAMAN | Yayın Temmuz 2019
Bakım verenler için en önemli konulardan biri bebeğin/çocuğun yemek yemesidir. Ama bu yemek yeme bakım verenin uygun gördüğü bir miktar ve çeşitte olmalı! Hatta bakım veren dışında zaman zaman çevredekilerin de en önemli gündemi olabiliyor. Mesela “İyi emiyor mu?” “Sütün var mı? “ “Oh oh maşallah tosuncuk olmuş annesi iyi bakıyor” “Annesi sen bakamıyor musun çok zayıflamış” ve daha neler neler... Tabi bebeğin/çocuğun sağlıklı olması ile beslenme şekli arasında büyük bir ilişki vardır. Ama çok yemek yemesi ile sağlıklı olması arasında olumlu bir ilişki olduğuna dair bilimsel bilgiye ulaşmadım. Bazı ebeveyn çocuk ilişkisinin en büyük problemi yemek zamanları olabiliyor. Yemek zamanı geldiğinde bebeğin/çocuğun reddetmesi, ağzında tutması, yedikten sonra çıkarmak istemesi, abur cubur denilen ürünlerle beslenmek istemesi, annenin öfke krizleri ve çocuğun ağlaması ile biten yıkıcı bir sahne ortaya çıkabiliyor. Yemek hayatta kalmayı sağlayan bir ihtiyaçtır. Ve bebek doğar doğmaz ağlayarak karnının doyurulması gerektiğini söyler. Konuşana kadar bu böyledir. Bir sağlık problemi olmadığı sürece yemek yemeyi reddetmez. Peki zamanla n’oluyor da bu bebek yemeği reddediyor? 🤔Yemek yemeden hayatta kalma özelliği kazanmadığına göre var olan özelliklerini kaybediyor. Dışarıdan etkilerle değişime uğruyor. Haydi bu dışarıdan gelen etkileri sıralayalım:
1- Bebeğin/çocuğun doyma sinyallerini iyi okumak gerekiyor. Bebek bir süre emdikten sonra kafasını yana çeviriyor ve tekrar denemenize rağmen memeyi almıyorsa bu doyduğunun sinyali olabilir. Çocuk doydum diyorsa bu apaçık doydumdur. Bakım veren bu sinyallere dikkat vermiyorsa, doydum demesine rağmen ısrarla biraz daha yemesi gerektiğini söylüyorsa var olan açlık tokluk sistemini değiştiriyordur. Doydum diyen bir çocuğa “Çok az yedin bu kadarla doyulmaz” diyerek daha fazla yedirmeye çalıştığımızda “Sen kendi bedenini bilmiyorsun, ben senin doyup doymadığını daha iyi bilirim” demiş olur ve bedeninin sinyallerine güvenmemeyi öğretiriz.
2- Çocuklar pek de güzel tvsiz, telefonsuz, tabletsiz yemek yiyebilir. Bu araçlarla daha fazla ve sıkıntısız yediğini düşünüyor olabilirsiniz. Oysa tv, telefon ve tabletle dikkati başka yerde olduğu için yiyeceğin tadını fark etmiyor. 👀 Sağlıklı bir beslenme için bedeninin hangi yiyeceğe ihtiyaç duyduğunu bilmelidir. Bedeninin ihtiyacını bilmesi için de yemek yeme esnasında dikkatini yiyeceğe verebilmelidir. Yemek zamanlarının mutfak, yemek masası gibi belirli yerlerde olması bu zamanlarınızı özel kılacağı gibi bu zaman dilimindeki paylaşımlarınız ilişkinizi besleyecektir.
3-Çocukların açlık/tokluk sinyallerine güvenmeyi öğrenmeliyiz. Tabağına yiyeceği kadar yemeği kendi koyması için teşvik etmek, “Doymadığında tekrar alabilirsin” diyerek bir seçenek sunmak benlik saygısını da geliştirecektir.
Çocuk yemekle oynayabilir, bir gün sevdiğini ertesi gün sevmeyebilir, size yedirmek isteyebilir. Hepsi bu süreçte çok olağan ve destekleyicidir. Yetişkinler gibi onların da damak tadı oluşuyor. Bu yaşadıklarınız tam da bunun göstergesidir. Beslenme zamanları bebeğinizle/çocuğunuzla ilişki kurmak için çok iyi anlardır. Bu anlarda stresli, endişeli ve gergin olursanız ona bulaşabilir. Ve beslenme anları aranızda bir müsabakaya dönüşebilir. Fakat unutmamak gerekir ki müsabaka varsa kazanan bebektir/çocuktur. 💪🏻 Beslenme, baskı ve ısrarla değil açlıkla ve istekle olur.
Beslenme zamanları sizin ve çocuğunuz için stres dolu anlara dönüştüyse mutlaka bir uzmandan destek alın. En faydalı besinin sevgi ve şefkat olduğunu unutmamak dileğiyle.❤

Klinik Psikolog Yasemin Karaman
_____________________________________
Adres: Hamidiye Mah. İstiklal Cad. Akset Apt. 17/2 Gemlik/Bursa
☎ 0 544 671 90 69
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin KARAMAN Fotoğraf
Psk.Yasemin KARAMAN
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yasemin KARAMAN'ın Yazıları
► Çocukta Beslenme-Yeme Problemleri Psk.Ebru DEMİR KARA
► Çocukluk Dönemi Depresyonları Psk.Cenya KATALAN
► Çocukluk Dönemi Korkuları Psk.Dnş.Tuğba ŞENDİR
► Erken Çocukluk Dönemi ve Oyun Psk.Dnş.Hatice ŞEN
► Çocukluk Dönemi Ruhsal Bozuklukları Psk.Dnş.Azize Gül OZAN
► Çocukluk Dönemi Korku ve Kaygıları Psk.Dnş.Aslı DENİZ
► Çocukluk Dönemi Ruhsal Sorunları Psk.Kamil ERTEKİN
► Çocukluk ve Ergenlik Dönemi Sorunları Dr.Psk.Melis DEMİRCİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocukluk Dönemi Yeme Problemleri' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ 2 Yaş Sendrom mu? Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:19
Top