2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Helikopter Ebeveynlik
YAZI #5849 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Kübra LİMONCU | Yayın Temmuz 2019
Günümüz anne-babalarının çocuklarının üstüne normalden fazla titremeleri, her isteklerini yerine getirmek için uğraşmaları, her adımından haberdar olma istekleri, herhangi bir sorun yaşamamaları adına her şeyi yapmalarıyla birlikte literatürümüze helikopter ebeveynlik kavramı girmiştir. Ebeveynlerin çocuklarını üstüne aşırı düşmelerinin sonucundan her şeye hakları olduğunu düşünen, sorumluluk almayı bilmeyen, kontrol mekanizması yeterince gelişmeyen bir nesil gelmektedir. Biz bu yazımızda hem anne babaları hem de çocukları olumsuz etkileyen bu ebeveynlik türünü ele alacağız.
Gelişen teknoloji ile birlikte ebeveynler çocuklarına daha rahat ulaşabilen, onları daha rahat takip edebilen bireyler haline gelmiştir. Kuşkusuz ki teknoloji, helikopter ebeveynler için muhteşem bir altyapı sağlamaktadır. Ebeveynler bu teknolojik gelişmeler sayesinde artık çocuklarının nerede ne yaptığını istedikleri zaman görebilmektedir. Bu da tam anlamıyla çocuklarının üzerinde dolanan bir helikopter gibi olduklarını göstermektedir. Helikopter ebeveynler, çocuklarının üstüne çok titreyen ve onlar adına tüm sorunları ortadan kaldıran ebeveynlerdir. Bu tip ebeveynler çocuklarının her an ne yaptıklarını bilmek isterler, bir problem olduğunda onun adına hallederler veya bir problem çıkmaması adına çocukları yerine önlemler alırlar. Aynı zamanda çocuğun karar vermesi gereken her şeye onlar çocuklar adına karar vererek çocukların olası yanlış seçim yapmalarına engel olurlar. Bu durum ebeveynler için de oldukça kaygı vericidir. Yani ebeveynler çocukları yanlarından ayrıldığında başına bir şey gelebileceği düşüncesiyle kaygı yaşamaktadırlar. Bu da hem ebeveynlerin hem de çocukların hayatını zorlaştırmaktadır. Peki çocuğu bu denli el üstünde tutan ebeveynlerde çocukların ne gibi problemleri olabilir ki?
Çocuklar hayata ailelerinde hazırlanmaktadır. Sorunlarla karşılaşan bir çocuk sorunlarını nasıl çözebileceğini, kararlarını nasıl alacağını, hatalarından nasıl ders çıkaracağını aile ortamında öğrenir. Küçük yaştan beri kendi sorumluluklarını ebeveynlerinin aldığı, sorunlarla karşılaşmayan, her adımı takip edilen bir çocuk gerçek dünyayla bir birey olarak yüzleştiğinde bir rüyadan uyanmışçasına evinde yaşadığı dünyadan farklı bir gerçeklikle karşı karşıya kalacaktır. Bu gerçeklik karşısında çocuklar ne yapacağını bilemez bir duruma düşecek ve çareyi yine adeta uzaktan kumanda ile yönetilmekte bulacaktır. Bu da bireyin sorumluluk becerisinin ve karar verme mekanizmasının gelişmesine engel olacaktır. Eğer ebeveynler çocuk yerine bu tip sorumluluklarını yerine getirirse çocuğun bu becerilerini kazanacağı bir ortam olamayacaktır. O sebeple ebeveynlerin adeta bir kar küreyici gibi çocuğun önünden karşılaşabileceği tüm sorunları kaldırmak yerine onun sorunlarıyla baş etmesinde ona destek olması veya yol göstermesi gerekmektedir.
Unutmayın ki hayatın her alanında her insan gibi çocuğunuz da zorluklarla karşılaşacaktır. Önemli olan o zorluklarla kendi başına da baş edebilecek beceriyi kazanmış olması ve bu süreçte ailesinin de ona destek olmasıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kübra LİMONCU Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Kübra LİMONCU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Kübra LİMONCU'nun Makale ve Yazıları
► Helikopter Anne Babalık Uzm.Psk.Dnş.Zehra KAHRAMAN
► Helikopter Aileler Kimdir? Psk.Gözde EMİK AKSOY
► Ebeveynlik Tarzları Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Farkında Ebeveynlik Psk.Damla ARDACOŞKUN
► Gerçek Ebeveynlik Psk.Cüneyt KAYA
► Çocuk Yetiştirmek ve Ebeveynlik Psk.Harun ÇOLAK
► İnternet Çağında Ebeveynlik Psk.Dnş.Fatma ZENGİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Helikopter Ebeveynlik' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanallaşan Aileler Temmuz 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:29
Top