2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Papağan Ateşi , Chlamydiosis, Psittacosis Belirti Tanı ve Tedavisi
YAZI #5852 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Temmuz 2019
Papağan ateşinin Chlamydiosis, Psittacosis ve Ornithosis gibi birçok ismi vardır. İnsanlarda ve psittazin (papağan tipleri) kuşlarda meydana geldiğinde Psittacosis ve passerine (güvercinler, güvercinler, vb.) Kuşlarda meydana geldiğinde Ornithosis olarak adlandırılır. Psittacosis teşhisi zordur ve tipik avian hastalıklarının “kurallarına uymayan” gizemli bir hastalıktır.
Önemli Düzenlemeler
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı, kanatlı hayvancılık endüstrisini korumak için evcil hayvanların ithalatını düzenlemektedir. Bu ithal edilen kuşlara bir sağlık sertifikası eşlik etmelidir. Kabul edildikten sonra özel bir tesiste 30 gün karantinaya alınırlar ve Newcastle hastalığı için test edilirler. 30 gün boyunca Psittakoz'u tedavi edecek ilaçla takviye edilmiş yiyecekler verilir. Bu ilaçlı yem, kuş karantinadan serbest bırakıldığında en az 15 gün daha sürdürülmelidir.
Devlet Sağlık Yönetmeliği
Psittacosis bildirilebilir bir hastalıktır. Psittakozisin pozitif teşhisi konulduğunda, salgının nedenini, etkilenen kuş sayısını ve insan maruziyetini belirlemek için bir inceleme yapılabilir. Durumun özelliklerine bağlı olarak bir karantina ve tedavi başlatılabilir.
İnsan Sağlığının Önemi
İnsanlar Psittacosis'i (Chlamydia psittaci) kuşlardan alabilirler. Kediler Chlamydia psittaci'yi alır ve göz problemlerinin kanıtlarını gösterir, ancak kedilerin bu hastalığı insanlara yayabildiğine dair bir kanıt yoktur. Koyun, keçi ve büyükbaş hayvanlarda ortaya çıkan diğer Chlamydia bakterileri, insanlarda hastalığa neden olabilir, ancak bu hastalıklara Psittacosis adı verilmez.
Maruziyet genellikle organizmayı içeren kurutulmuş kuş dışkılarının solunması nedeniyle olur, inkübasyon 6-19 gündür. Diğer potansiyel enfeksiyon kaynakları solunum sekresyonlarından ve tüylerdendir. İnsanlarda semptomlar zatürree ile hiçbir şeyden ağır hastalığa kadar değişir. Tipik semptomlar ateş, titreme, baş ağrısı, kas ağrıları ve öksürüğü içerir. Ölümcül vakalar bile rapor edildiğinde kalp, karaciğer ve sinir sistemi iltihabı oluşabilir. Uygun tedavi ile çoğu insan iyileşir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, her yıl 50-100 arasında insan Psittakozu vakası bildiriliyor ve muhtemelen çok daha fazla tanı konmuyor. Muhtemelen artan farkındalık ve teşhis testinden dolayı, insanlarda yıllık Psittacosis insidansı azalmaktadır.
Sebeb olmak
Psittacosis, zorunlu bir hücre içi parazit olan Chlamydia psittaci adlı bir bakteriden kaynaklanır. Özellikle papağanlar ve muhabbet kuşları başta olmak üzere birçok kuştan izole edilmiştir. Maruz kaldıktan sonra inkübasyon süresi 3 gün ila hafta arasında değişebilir.
Sağlıklı kuşlar, organizmayı aralıklı olarak dışkılarına dökerek Psittacosis'in taşıyıcıları olabilir. Solunum deşarjında da bulunur. Kuşlarda, aşırı kalabalıklaşma, ürpertici ve nakliye gibi stresler ile avlanma uyarılmaktadır. Sümük Psittacosis bakterileri çevrede birkaç ay bulaşıcı kalabilir.
belirtiler
Kuşlar, özellikle Psittacosis'te herhangi bir hastalık belirtisini gizlemede ustadır. Sabahları şarkı söyleyen ve yiyen görünüşe göre sağlıklı bir kuş ağır hasta olabilir veya aynı öğleden sonra ölü olarak bulunabilir. Evcil hayvanınızın kuşunda belirsiz hastalık belirtileri bulmanız ve bir sorunun ilk belirtisinde bir sınava girmeniz şarttır. Emin değilseniz, üzgün olmaktan daha güvenli olmak daha iyidir.
Psittacosis'li bazı kuşlar herhangi bir semptom göstermezler ve özellikle strese girdiklerinde bakteriyi aralıklı olarak dökerek taşıyıcı olabilirler. Diğerleri kronik bir hastalığa yakalanabilir veya ciddi şekilde hastalanabilir ve ölebilir. Belirtiler enfeksiyon yaşı, türler, bakterinin spesifik suşunun virülansı, maruz kalma miktarı ve stres faktörlerine bağlıdır.
Tipik semptomlar varsa, kabarık görünüm, zayıf iştah, kilo kaybı, solunum hastalığı ve yeşil limon dışkılarını içerebilir. Sarkıklıklar ishal gibi görünebilir, ancak gerçekte bunlar genellikle sulu idrardır, kuş idrarının eşdeğeridir. Bazı kuşlarda oküler akıntı vardır ve “tek gözlü soğuk” terimine yol açar. Bu semptomlar diğer birçok kuş hastalığında ortaya çıkar, bu yüzden bu tanıyı yaparken uygun tanı parametrelerini takip etmek zorunludur* .
Bu papağan, kabarık görünümü ile kanıtlandığı gibi bir sorun var. Kabartılır, çünkü bir hastalık süreci kendisini sıcak tutmasını önler, bu yüzden kendisini izole etmek için tüylerinin altındaki havayı hapseder. Bunu sürekli yapan kuşlar hasta. Psittacosis buna neden olabilir, fakat diğer birçok kuş hastalığı da olabilir.

Teşhis
Tarihçe
Bazı durumlarda, ülkeye yasadışı yollardan bir kuş ithal edildiği için yüksek derecede kuşku duyuyoruz. Bu, USDA karantina ve arıtma tesisini atladığı anlamına gelir. Bu kaçakçılık yapan kuşlar genellikle Meksika'dan geliyor. Takas karşılığında düşük bir fiyata karşılanabilirler, bu nedenle bu potansiyel hastalık taşıyıcılarına karşı dikkatli olmalısınız.
Fizik sınavı
Fiziksel muayene önemli anormallikleri ortaya çıkarabilir veya göstermeyebilir. Bir kuşun muayenesi bize köpekler ve kediler ile karşılaştırıldığında sınırlı bilgi verir. Bunun nedeni bir kuşun eşsiz anatomisi ve fizyolojisidir. Birkaç örnek bu noktayı açıklayacaktır.
* Bir kuşların vücut ısısı 107 derecenin F üzerinde iyi gidebilir ve hala normal olabilir
* Muayene sırasında hissedilebilecek dış lenf bezleri yoktur.
* Kalp atış hızı kolayca dakikada 500 atıma kadar olabilir ve bu da mırıltı ve aritmi tespitini neredeyse imkansız hale getirir.
* Diyaframı yok, karnı göğsünden ayıran solunum kası
* Sadece akciğerleri kullanan köpek ve kedilerin aksine, hava keselerini solunum fizyolojisinin önemli bir parçası olarak kullanırlar.
* Omurga kemiği, karın bölgelerine kadar uzanır ve karın organlarını doğru şekilde palpe etmeyi imkansız hale getirir.
Teşhis Testleri
Kuşlar üzerine yapılan fiziksel bir muayene, bir köpek veya kedi ile karşılaştırıldığında çok daha az bilgi verdiğinden, tanılama testlerine daha fazla güvenmemiz gerekir.
Bir kuşun küçük damarlarından kan örneği almak rafine bir sanattır.
Kan paneli tamamen normal olabilir veya önemli problemler gösterebilir. Bu, ELISA testinde Psittacosis açısından pozitif olan bir kuşun kan panelidir. Oklar önemli anormallikleri gösterir. Beyaz kan hücreleri (WBC sayısı) yükselir, anemiktir (HCT düşüktür) ve karaciğer testi (AST) yüksektir. Bu bulgular bize bu kuşun Psittacosis olabileceğinin bir göstergesidir, ancak diğer kuş hastalıklarında da görülebilir.
Psittacosis'te yardımcı olan bir başka tanı testi radyolojidir, çünkü iç organları görmemize izin verir. Bu radyografi ayrıca yukarıdaki kuştan. Kolelomik boşluğunun ortasında dairesel bir yapı olan genişlemiş bir dalağa sahiptir..
Kültür
Kültür Chlamydia organizmasının kendisini saptamak için kullanılır ve doğru bir teşhis koymanın en doğru yöntemlerinden biridir. Zaman alıcıdır, özel teknikler ve laboratuvarlar gerektirir ve bakterilerin dökülmesi aralıklı olabileceğinden, numunelerin birkaç gün boyunca toplanması gerekir. Ayrıca, sonucun elde edilmesi birkaç hafta kadar sürebilir, bu da birçok hasta kuş için testin amacını yitirir. Ne yazık ki, bu kültürü gerçekleştiren laboratuvarlar bizim için hazır değil.
Psittakoz testleri
Teşhisimizde bize yardımcı olmak için psittakoz testleri geliştirilmiştir. Hiçbir test mükemmel değildir veya her durum ve tür için geçerli değildir. Bazı durumlarda doğruluğu artırmak için bu testlerden birkaçını yapacağız:
* Antikor Testleri - Bu testler, Chlamydia organizmasına maruz kaldığında bağışıklık sistemi tarafından yapılan antikorları kontrol eder. Stresli, zayıf beslenme durumunda olan veya başka hastalıkları olan kuşlar, hiç antikor üretmeyebilir. Ayrıca, bağışıklık sisteminin antikor üretmek için yeterli zamanı olmadığında, bu testlerin hastalığın erken döneminde negatif olması mümkündür.
* EBA-* e gulanmadı* B ody* bir gglutination hastalığın erken döneminde bulunan IgM (immünoglobulin E) olarak adlandırılan bir antikor, kontrol eder. Sonuç olarak, sağlıklı kuşlar için bir tarama aracı olarak veya bir hastalığın seyri sırasında erken geldiğinden şüpheleniliyorsa kullanılır. Olumlu bir sonuç, hastalığı aktif olarak geçirmiş bir kuşu geçmişte maruz kalmış ve şu anda hasta olmayan bir kuştan kolayca ayırt etmez. Diğer kan testleriyle ilgili olarak yalnızca az miktarda kan gerektirir. IFA- I mmuno f luorescent* bir sonraki hastalığın seyrinde kan kurar IgG (immünoglobulin G) ntibody kontrol eder. Sonuç olarak daha iyi ve uzun vadeli bir bakış açısı sunar.
*
* Antijen Testleri - Bu testler Chlamydia organizmasının dışkıyla karışmasını kontrol eder. Canlı Chlamydia, pozitif bir tanı için gerekli değildir, çünkü Chlamydia'nın antijenini veya DNA'sını test ederler.
* ELISA- E nzyme- L imzaladılar* ben mmuno lar orbent* bir ssay hasta kuşlar kullanılır. Başlangıçta insan Chlamydia'yı tespit etmek için geliştirildi. Kültür gibi, aralıklı dökülmelerde sorunu bulma şansını arttırmak için birkaç gün içinde numuneler alınmalıdır. Uygulaması kolay bir testtir ve anında sonuçlarla ayakta tedavi olarak yapılabilir. Yanlış negatifler ve yanlış pozitifler oluşabilir. Bu testte negatif olan bir kuş hala Psittacosis olabilir. Bu testte pozitif olan bir kuş Psittacosis olabilir. PCR - Polimeraz Zincir reaksiyonu başka bir antijen testidir. Büyük bir umut vaat ediyor ve gelecekte seçim testi haline gelebilir.
Otopsi (Nekropsi)
Ne yazık ki, Psittacosis bazen sadece otopside kesin olarak teşhis edilir.
Bu koyu kırmızı organ Psittacosis'ten ölen bir kuşun genişlemiş dalağıdır.
Bu hava kesesi bulanık, bir enfeksiyonun belirtisi. Psittacosis bunun bir nedeni olabilir.
tedavisi merkezimizde yapılmaktadır....
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Papağan Ateşi , Chlamydiosis, Psittacosis Belirti Tanı ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:08
Top