2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kaybetme Korkusu İlişkiyi Nasıl Etkiler?
YAZI #5873 © Yazan Uzm.Psk.Derya YALÇINKAYA | Yayın Ağustos 2019
“ Sadece, kaybetmekten korktuğun için kaybetmekten korkacağın insanları, sevmekten korkuyorsun…” sözünü kullanan bir danışanım pişmanlık içinde gelmişti bana. Yardım edin onu çok seviyorum diyerek bütün seans ağlama krizleri… Peki ya ne oldu da kaybetme korkusunu yaşadın, yaşıyorsun… Bütün ilişkilerinde yaşanılan bir durum mu yoksa sadece ona mı özel? Bu soruları sorduğunda kendine, aldığın cevabı bir gözden geçir bakalım…
Kaybetme korkusu, insanların sahip olduklarını kaybetmek istemedikleri zamanlarda yaşanan bir duygudur. Bu durum kişiye kendini çok kötü hissettirebilir ve kişinin kontrol edemediği duyguları, ilişkiyi katlanılmaz bir hale sokabilir. Kontrol edildiği takdirde ilişkiyi motive edicidir. Ancak korku ilerlerse anksiyete bozukluğuna neden olabilir. Böyle bir durumda yardım alınması gerekmektedir. İlişkim bitecek diye ilişkiyi yaşamak kişiyi her gün olumsuz düşüncelerle meşgul edeceğinden, olay kendini gerçekleştiren kehanete dönüşebilir. Çünkü sürekli olumsuzu düşünen kişinin çıkar yolları ne kadar olumlu düşünceler besleyebilir ki?
Kaybetme korkusunun altında bağlanma kuramı yatmaktadır. Bağlanma kuramı içinde, gelişim sürecindeki çocuklukla yetişkinlik arasındaki sürekliliği vurgulayan ilk araştırmacı Bowlby olmuştur. Bowlby' nin kuramına göre, her insanın kendini ve yaşamındaki önemli kişileri algılayış biçimine göre oluşturduğu zihinsel tasarımları vardır. İnsanlar yeni ilişkiler kurarken eski anıları ve deneyimlerine dayanan bu modellerden hareket ederler. Yaşamın ilk yıllarında bağlanma ile ilgili sıkıntıları olan kişiler ilişkilerinde de problemler yaşayabiliyorlar. Kaybetme korkusu da bu problemlere örnek gösterilebilir. Güvenli bağlananlar başkalarına yaklaşmaktan ve başkalarının kendilerine yaklaşmasına izin vermekten rahatsız olmazlar ve terk edilme korkusu duymazlar. Kaçınan bağlananlar, başkalarına fazla yakın olmaktan rahatsız olurlar çok fazla samimiyete ve yakınlığa izin vermezler. Başkalarına bağlanmak ve güvenmek onlar için güçtür. Kaygılı bağlananlar ise, aşık oldukları kişilerin kendilerini yeterince sevmediğini düşünürler ve eşleriyle mümkün olduğu kadar sıkı bir yakınlık kurmak isterler. Bu tür bağlananlar, sürekli olarak aşık olduk-ları kişiyi kaybetme korkusu yaşarlar.
Kaybetme korkusu çoğu kez kıskançlık krizleriyle sonlanabilir. Güvenin aşılanmış olduğu ilişkilerde kaybetme korkusu çok az yaşanmaktadır. Temel sorun kişinin şuan ki ilişkisi değil onun geçmiş yaşamındaki ailesi ya da bakım vereni ile ilgili problemli ilişkisidir. Sağlıklı iletişim için verimli vakit geçirilmiş ve problemler karşılıklı şekilde dinlenip, çözüm yollarında ki farklılıkların anlaşılır olması sağlanmalıdır. Bu korkuyu yaratan kişinin kendisidir. Bu şekilde düşünüyor olmak karşı tarafı suçlamamayı doğurur.” Artık beni sevmediğini düşünüyorum.” diyen danışanım seanslar sonra düşüncelerini “Beni tabi ki seviyor fakat farklı sevgi dillerine sahip oluşumuz yanlış anlaşılmaları doğuruyor.” şeklindeki düşünceleriyle yer değiştirmişti. Nasılsa kaybedeceğim neden seveyim diyen kişilerden olmamanız ve her ilişkinin içerisinde sorunların olabileceğini, bu sorunlardan dolayı ilişkinin tehdit altında olduğunu düşünmemeniz dileğiyle… Çünkü sorunlar ilişkiyi bitirmek için değil daha da güçlendirmesi içindir.


UZMAN KLİNİK PSİKOLOG DERYA YALÇINKAYA
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Derya YALÇINKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Derya YALÇINKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Derya YALÇINKAYA'nın Yazıları
► Depresyon Hafızayı Nasıl Etkiler? Psk.Betül ÖZDEMİR
► Boşanma Çocukları Nasıl Etkiler? Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kaybetme Korkusu İlişkiyi Nasıl Etkiler?' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yas Süreci Ağustos 2019
◊ Stresi Sabırla Karşılamak Ağustos 2019
◊ İnternet Bağımlılığı Ağustos 2019
◊ İçimdeki Kötü His ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2019
◊ Erkekler Neden Aldatır? Ağustos 2019
◊ En Güzel Hediye Zaman Ağustos 2019
◊ Çocuklarda Yaratıcılık Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:42
Top