2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Terörün İnsan Psikolojisine Etkisi
YAZI #5876 © Yazan Uzm.Psk.Derya YALÇINKAYA | Yayın Ağustos 2019
Toplum olarak etkilendiğimizi, hassas bir dönemde olduğumuzu göz önünde bulundurursak ‘TERÖRÜN İNSAN PSİKOLOJİSiNE ETKİSİ’nden bahsetmeden geçemeyeceğim…
Politik etkiler sağlamak için şiddetin, tehdit ve uygulama olarak kullanılmasına terör diyoruz. Psikolojik anlamda, şiddet kullanımıyla insanların panik ve dehşet yaşaması politik değişiklikler için uygun zemin hazırlar. İnsanlarda ki panik ve dehşet kalıcı hasarlara yol açabilmektedir. Yaşanılan acı günler travmatik bir durum olduğundan toplum psikolojisini olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Ruhsal denge bozulmuştur. Peki, o zaman terör sağlıklı yaşam koşullarını yok ediyor diyebilir miyiz?
Teröristin yapmaya çalıştığı korkuyu yayarak halkı eylemsiz bir hale getirmektir. Korkmuş ve kenara çekilmiş bir halk üzerinde birçok oyun planlaması kolaylaşır. İnsanların korkuları belirsizlik ile beslenir. Evden çıkıp işine giden kişi terör olayına bizzat mağruz kalmamış olsa bile yayılan psikolojik etki ile terör mağduru olmuştur. Aynı zamanda oluşan yoğun kaygı ve stres ani öfke patlamalarına neden olabilmektedir.
Özellikle toplumumuz son dönemlerde yaşanan canlı bomba saldırıları ile hiçbir yere gidemez halde buluyor kendini. Ya da şaşırmıyor olanlara alıştırılmaya çalıştığı bu düzenin kurbanı oluyor, alıştırıyor kendini…
Yaşanılan olaylar sonucunda hakim olan korku ile insanlar sosyalleşmeyi bırakıp, kendilerini huzurlu hissettikleri evlerinde zaman geçirmeye başlıyorlar. Böylece iyileşme sürecinde farkında olmadan gecikme yaşanmasına neden oluyorlar. Sosyalleşme psikolojik rahatsızlıkları önleyen bir faktördür. Korkmuş ve çekingen davranışlar sosyalleşme önünde büyük bir engeldir.
Terörün etkileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı insanlar duygularını yaşarken bazıları ise bastırır. Bu durumda bastırılan duygular bir gün elbette gün yüzüne çıkacaktır. Yapılması gerekenler, nefes çalışması ile rahatlama, düzenli beslenme, izlenen ve okunan haberleri öfkeyi beslemek için değil bilgilenmek için kullanmak olmalıdır. Olumlu düşünme yöntemlerini öğrenmek de kişi için oldukça faydalıdır. Terör sadece yetişkinleri değil çocukları da olumsuz yönde etkileyip travmaya neden olabilir. Var olan umutları yerini artık hayal kırıklığına ve olumsuz düşüncelere bırakmıştır. Çocuklara olayları korku vermeden yaş grubuna göre izah etmek gerekir. Evdeki var olan düzenin devamı sağlanmalıdır. Kendini ifade etmek isteyen çocuk ailesi tarafından susturulmamalı ve korkutulmamalıdır. Oyunlarında korkularını oldukça rahat bir şekilde sergileyen çocuk, ailesi tarafından gözlemlenerek terör olaylarından ne kadar etkilendiğini anlayabilir. Aile gerekli gördüğü durumlarda yardım almalı ve olayların etkisini yumuşatmak için düzeni korumalıdır.
Çocukluk çağı olumsuz deneyimlerinin yetişkin sağlığı üzerinde güçlü bir etkisi vardır… Erken yaşlarda travmatik olaylara mağruz kalmak, beynin daha sonraki stresli olayların etkilerine karşı direncini azaltır… Terörün esiri olup korkuyu yaymaktansa, tek bir yürek olup dayanışmayı sağlamak dileğiyle…
UZMAN KLİNİK PSİKOLOG DERYA YALÇINKAYA
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Derya YALÇINKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Derya YALÇINKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Derya YALÇINKAYA'nın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Terörün İnsan Psikolojisine Etkisi' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yas Süreci Ağustos 2019
◊ Stresi Sabırla Karşılamak Ağustos 2019
◊ İnternet Bağımlılığı Ağustos 2019
◊ İçimdeki Kötü His ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2019
◊ Erkekler Neden Aldatır? Ağustos 2019
◊ En Güzel Hediye Zaman Ağustos 2019
◊ Çocuklarda Yaratıcılık Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:11
Top