2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Papağanlarda Dna Testi Uygulama Yöntemleri!
YAZI #5924 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Ağustos 2019
KUŞLARDA CİNSİYET BELİRLEME DNA ANALİZİ YAPIYORUZ TÜYDEN KANDAN Moleküler biyoloji..🕊🌏💫❤💚👨⚕sizlerin yanındayız. https://www.instagram.com/ozvet_line_avian/
ÖZ-VET LİNE 02323881770-02323881764
ÖNEMLİ UYARILAR!🕊🕊🕊 🕊🕊

Yasal olmayan kurumlardan ve tanımadığınız kişilerden kuş satın almanız sizi mağdur edebilir. Bu nedenle:
1) Alacağınız kuşların veteriner hekime kontrol ettirildiğinden emin olunuz. Hastalık taşıyan kuşlar hem diğer kuşların hem de insanların sağlığını tehdit etmektedir. Sağlıklı olduğundan emin olduğunuz kuşlar için örnek gönderiniz.2) Sahte cinsiyet raporlarının oluşturulduğu ve erkek kuşların “dişi” olarak satıldığı gibi dolandırıcılıklar duyulmaktadır. Mağdur olmamanız için, raporların aslını analizi yapan kuruluştan sorunuz ve bilezikler konusunda TKKKF’ye danışınız.3) Nesli tehlike altında olan ve uluslararası hayvan kaçakçılığı ile yakalanması, alınması, satılması ve beslenmesi yasak türler hakkındaki yasal düzenlemeler konusunda bilgi edinmenizi öneririz.
Kuşlarda cinsiyet, bazı türlerde dişi ve erkeğin benzer olması nedeniyle görünüş ile hiç belirlenememekte, bazılarında ise ancak yetişkin hale geldiğinde anlaşılabilmektedir. Kuşlarda dişiler farklı (WZ) erkekler ise aynı (ZZ) eşey kromozomlarına sahiptir. Bu kromozomlar üzerinde bulunan bir gen bölgesinin (CHD), moleküler biyoloji tekniklerinin başlıcalarından olan PCR’la analiz edilmesiyle kuşun cinsiyeti (çift bant dişi, tek bant erkek) öğrenilmektedir (Griffiths vd, 1998)
ÖNEMLİ !!!
ÖRNEK GÖNDERME KURALLARINA UYMANIZ, ANALİZİN DAHA HIZLI VE SAĞLIKLI YAPILMASINI SAĞLAYACAKTIR!

ÖRNEK GÖNDERME KURALLARI
1) Örnek alma ve gönderme şekli, cinsiyet belirleme analizinin doğru çıkması açısından en önemli aşamadır. Göndereceğiniz örnekler, yani kuşların tüyleri/deri parçaları/kanları kesinlikle birbirine karışmamalıdır. Bir kuştan diğerine geçerken ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayıp, kağıt havluyla kurulayınız. Ayrıca örneklere kesinlikle dışkı bulaşmamalıdırı.
2) Her kuşa ait örnekler için ayrı kağıt zarf kullanılmalıdır. Örnekleri naylon poşete kesinlikle koymayınız.
3) 7-8 adet göğüs tüyünü (veya 2-3 adet kuyruk/kanat) söküp temiz bir mektup zarfına koyunuz. Tüylerin yeni çıkmış-çıkıyor olması tercih edilir.
4) Kan gönderecekseniz, kuşun tırnağını kan damlayacak şekilde biraz kesiniz ve kanı temiz bir fotokopi kağıdına 3-4 damla olacak şekilde emdiriniz. Kağıdı temiz bir yerde kurutunuz ve kan damlaları içeri gelecek şekilde birkaç kez katlayıp yine temiz bir mektup zarfına koyunuz.
5) Yumurta kabuğu gönderecekseniz, yavru yumurtadan çıktıktan kısa bir süre içinde kabuğu temiz bir fotokopi kağıdına sarınız ve yine temiz bir mektup zarfına koyunuz.
6) Zarfın üzerine kuşun türü (bilimsel adı), adı, bilezik numarası ve sahibinin isim ve iletişim (e-posta adresi, cep telefonu ve posta adresi) bilgilerini yazınız.
7) Örnek zarflarınızı daha büyük bir zarfa koyarak, en kısa sürede aşağıdaki adresimize ulaştırınız.
8)Merkezimize gelen hastalardan kan ve tüy numune alma işlemi kuş veteriner hekimlerimiz tarafından uygun steril şekilde ücretsiz alınmaktadır..
Öz-Vet Veteriner Kliniği mustafa Kemal cad 194 sok no :48 bornova /İzmir
Hafta içinde laboratuvarımıza ulaşan örnekler, takip eden pazartesi günü işleme alınmaktadır. Analiz sonucu, bir sonraki hafta içinde verilebilmekle beraber; örnek sayısı fazlalığı ve deney koşulları nedeniyle bu süre sarkabilmektedir. Örnek laboratuvarımıza ulaştığında, sahibine telefonla kısa mesajla bildirilmektedir. Sonuçlar, yazılı (e-posta) olarak gönderildiğinden, telefon ile bilgi istemeyiniz. Ücret banka havalesiyle hesabımıza testten önce yatırılması gerekmektedir.Toplu cinsiyet tayini taleplerinde indirim uygulanabilmektedir 5>üstü Kargo ücreti gönderen kişiye aittir..
KUŞLARDA PAPAĞANLARDA DNA TESTİNİ YAPMANIN ÖNEMİ NEDİR?Vet hek Ali Tolgay Aytar söyleşi 👉👉
Kuşlara karşı DNA temelli seks yapmak kuşlar için en son testtir . Erkek kuşlarını kuşlardan ayırmak kesinlikle zor. Memelilerin aksine, erkek ve dişi kuşları ayıran fiziksel özellikler çok ince veya tamamen yoktur. Kuş DNA'sı seksüreticileri, kuşların cinsiyetlerini % 100 doğrulukla kurmalarına yardımcı olabilir.

Bilinen tüm kuş türlerini test edemiyoruz. Bize gönderdiğiniz formlarda test ettiğiniz kuş türü dikkatle belirtin.

Kuş seksüelliği DNA analizi ve polimeraz zincir reaksiyonu olarak bilinen replikasyon metoduna dayanır. Bu, DNA'larını test ederek,% 99.9'luk bir doğruluk sağlayarak, kuşlarda cinsiyet ayrımına izin verir. PCR, Z ve W kromozomu üzerinde boyut farklı olan, test edilen numunenin erkek veya dişi olup olmadığını açıkça işaretleyen bir bölgenin amplifikasyonuna izin verir.

İşte kuş DNA testinin yapmamızın bazı nedenleri.

Tıp - bazı hastalıklar cinsiyete özgüdür ve bu nedenle yalnızca erkekleri veya dişileri etkilemektedir. Hasta bir kuşun cinsiyetini önceden bilmek, veteriner cerrahın durumu daha hızlı teşhis etmesine ve hatta tedavide yardımcı olmasına yardımcı olabilir. Bu gibi durumlarda zaman önemlidir ve kuşun cinsiyetini bilmemek değerli zaman kaybedebilir.

Davranışsal yönler ve bağlanma - kuşlar yuva kuşlarından geliştikçe, mizaçları değişmeye başlar. Belirli bir cinsiyette belirli kuş türleri, ele alınması gereken sorunlu davranışlar geliştirebilir. Kuş arkadaşlarımızla iyi bir ilişki kurmak ve davranışlarını anlamak, cinsiyetlerini bilmek kadar basit bir şeyle başlar. Hayvanlarımızın cinsiyetini bilmek (kuşlar veya başka türlü) onlarla sağlıklı ve sevecen bir ilişki geliştirmek için çok önemlidir. Onlarla olan ilişkimizi en üst düzeye çıkarmak için kuş arkadaşlarımızın seksini tanımlamamız gerekir.

Eşleştirme - kuşları kuş beslemeyi planlıyorsanız, karşı cinsiyette kuşları kuşattığınızdan emin olmalısınız. Sayısız kişi kuş çiftini satın aldı ve neden çiftleşip yavrular üretemediğini merak etti. Bazı durumlarda, çiftleşme reddetmesi, kuşlar arasında cazibe eksikliğine dayanıyor olsa da, çoğu durumda aynı cinsiyette kuşları birbirine bağlamaya çalışan tecrübesiz yetiştiriciler bunlar erkek-dişi çiftler olarak düşünüyorlar.

Büyük tüyleri kullanmaktan kaçının; Göğüs bölgesinde bulunan orta boy tüyleri seçin. Doğal olarak dökülen tüyleri kullanmayın; bunlar, herhangi bir DNA üretmeyebilir..

Kuş testi, kuş kromozomlarının analizine dayanmaktadır. Memelerde XX veya XY kromozom çiftlerinden oluşan kromozomların aksine, kuş kromozomu ZZ ve ZW çiftlerinden oluşur. Kuşlarda kromozomlar ve cinsiyet tayini hakkında başka ilginç bir özellik de, cinsiyetin erkek tarafından değil de kadın tarafından belirlenmesidir. Memelilerde, Y kromozomu, erkekler tarafından taşınır, cinsiyet belirleyen kromozomdur - eğer yavrular Y kromozomunu babalarından devralırsa erkek olurlar. Babalarının X kromozomunu miras aldıklarında kadın olurlar. Kuşlarda, dişiler ZW çiftleri taşırlar. Z kromozomu, yavrunun erkek olup olmayacağını belirler. Eğer yavrular Z kromozomunu annelerinden devralmazlarsa, o zaman kadın olurlar.

saygılarımızla..Lütfen Bizi takip ediniz👉👉👉👉
Veteriner Hekim
Ali Tolgay Aytar
Hizmette 27.yıl
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Papağanlarda Rutin Bakım Vet.Hek.Akif DEMİREL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Papağanlarda Dna Testi Uygulama Yöntemleri!' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:26
Top