2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpeklerde Kanlı İshal Hastalığının Belirtisi ve Tedavisi-Parvo Virüs Kuş Veteriner
YAZI #599 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Ekim 2009 ÇOK OKUNUYOR
Köpeklerde özellikle yavrularda ölümcül olarak seyreden bir hastalıktır.köpeklerde ilk kez 1970 yılında saptanmıştır etken parvo virüstür.virüsün dna lı bir virüstür .virüs intestinal ve myocard gibi çobuk bölünen hücrelerde kolayca artış gösterebilmektedir.virüs suluklarda,yemliklerde,bokslarda,yerlerde ,elbiselerde,köpek çiftliklerinde 5 ay ve daha fazla canlı kalabilmektedir.PARVO VİRÜS İNSANLARA BULAŞMAMAKTADIR.canine parvo virüs kedilerde görülen panleukopeni virüsü ile yakından ilişkilidir.bulaşmadan sonra 7 gün içinde belirtiler görülmeye başlanmaktadır.yavru köpeklerde enfeksiyon oluşmaması için aşılama çok önemlidir ve tek koruyuculuk aşı ile mümkün olmaktadır.yavru köpeklerde karma aşının 3 doz olarak yapılması parvo virüsün önlenmesinde tek yöntemdir.
Özellikle rotwaiiller ,doberman ve 1 yaşın altındaki köpeklerde duyarlılık fazladır.yurt dışından gelen köpeklerde yoğun olarak görülebilir.
Virüs akut seyirlidir özellikle köpegin yaşının ileri olması ve teşhisin erken yapılması hastalıgın tedavisini kolaylaştırır.
Virüs özellikle dışkı ile saçılmaktadır.köpeklere sindirim ve inhalasyon yoluyla bulaşmaktadır.dışkıda virüs aylarca canlı kalabilmektedir.özellikle aynı vakada paraziter olgunun olması,stres parvo virüsü şiddetlendirir.
Özellikle klorak kullanımı dezenfeksiyonda etkili yöntemdir.klinik bulgular kusma ,ishal,ateş,depresyon,iştahsızlık,kusmada özellikle az miktada berrak safra ile karışık sarımsı renkte,dışkı özellikle kötü kokulu ve koku karekteristik dir.dışkıda kan yogun miktarda görülmektedir.kalp ve akciğerlerin muaynesinde kalpte büyüme ve pulmoner ödem görülmektedir.kusma genellikle ilk belirtidir.ilerlemiş olgularda dehidrasyon görülmektedir.gözlerde akıntı ve canlılıgın azalması ,agız içi mukozalarda kansızlık belirtileri görülmektedir.
Özellikle virüs erken dönemde kalp kasına yerleşip kalp kasında hasar oluşturmaktadır bazı hastalarda daha semptomlar oluşmadan kalp kasındaki hasar nedeniyle yavru köpekler yaşamını yitirmektedir.
Özellikle 6-20 haftalıklarda aniden başlayan şiddetli kusma ve ishal parvo virüsü akla getirir.12 haftalıktan küçük köpeklerde şiddetli seyreder.
Laboratuvar yöntemleri kesin teşhiste tercih edilmektedir ayrıca teşhiste özel kitler kullanılmaktadır.kan serumunda ALT yükselir,kanda hematoloji bakılır,leucopeni,lenfopeni pirimer bulgulardır.
Özellikle corona viral enteritlerle,gençlik hastalıgı,hemorajik gastro enterit,yabancı cisim,paraziter enfestasyon,yogun ishal ,kronik böbrek yetmezliklerinde,addison hastalığı,zehirlenme vakalarıyla karıştırılabilmektedir.
Yavru köpeklerde özellikle annelerin aşılı olması 45 güne kadar yavrularda
koruyucu etki yapmaktadır.lökopeni tablosu tanıyı destekler.
Dışkıda elısa ve hemaglutinasyon testleri kesin tanıyı saglar.ülkemizde parvo virüs yoğun olarak görülmektedir.özellikle büyük şehirlerde yoğun görülmektedir.
Tedavide sıvı eloktrolit kaybını dengelemek için önlemek için iv yaapılmaktadır.tedavi günde iki kez damar içi yolla yapılmalıdır.antibakteriyal ilaçlar,antiemetik ilaçlar,sadece şok durumlarında kortikostroidler ,vitaminler,kanama kesici ilaçlar kullanılmaktadır.tedavide bağırsak peristaltiğini düzenleyen ajanlar kullanılmaz.
Özellikle son yıllarda özel immun bağışıklık sistemini destekleyen homoserumların kullanımı tedaviyi güçlendirmekte ve başarıyı artırmaktadır.
Tedavide erken davranılması gerekmektedir gecikmeli vakalarda prognoz olumsuzdur.
Aşılardan önce immunomodülatörlerin kullanılması güvenli geçişi sağlamaktadır.
Tedaviler yaklaşık 4-16 gün arasında sürmektedir.hasta sahibinin bu nkonuda ısrarla tedaviyi bırakmaması önemlidir.tedavi yemek yemeye başlayana kadar sürmektedir.
Parvo virüs atlatmış köpekler vucutlarında belli bir antikor titresi olduğu için bu virüse karşı 20 ay veya yaşam boyu dirençlidirler.antikor titresi nekadar yüksekse okadar koruma uzundur.normal köpekler aşılanarak bu titrenin oluşması sağlanmaya çalışılır o yüzden aşı önemlidir.
Tolgay Aytar
veteriner Hekim
     25 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Köpeklerde Kanlı İshal Hastalığının Belirtisi ve Tedavisi-Parvo Virüs Kuş Veteriner' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:17
Top