2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayatın Aşamalarını Anlamak
YAZI #5992 © Yazan Psk.Dnş.Abdurahman ÇAVDAR | Yayın Eylül 2019
HAYATIN AŞAMALARINI ANLAMAK

Bütün dinler ve eski ilkel dinlerde dahil hayatın akışı içerisinde insanın geçirdiği aşamaları anlatan ritüeller oluşturmuşlardır. Bütün masallar insanların hayat tecrübelerinin oluşturduğu mitik anlatılardır. Erginlenme törenleri sünnet veya benzeri ritüeller tabiatı anlatan ritüellerdir. Firavunların Nil nehrine spermlerini dökmesi doğum ve ölümün insanların beyninde bereketi ve tanrıyı temsil ettiğini düşündürmektedir.

Buda siddharthalardan bir prenstir. Buda kendisi özenle büyütülmüş ve hayatın gerçeklerinden soyutlandırılmıştır. Babası onun bir rahip olacağını kahinlerden öğrenip saraya hapsetmiştir.

Fakat erginlenme yaşına geldiğinde gezmek istemiş ve hizmetçisine beni gezdir demiş. Gezerken yaşlılıktan buruşmuş ve kemikleri eğilmiş bir insan görünce yanındaki hizmetçisine bu kimdir? diye sormuş hizmetli onun yaşlı bir kişi olduğunu söylemiş. Buda yaşlı nedir? Diye sorunca her kişinin yaşlılığa erişebileceği cevabını almış ve bende mi böyle olacağım? Diye sormuş hizmetli evet cevabını verince hemen eve dönelim demiş. Buda derin düşüncelere dalmış. Daha sonra tekrar hizmetçisine kendisini gezdirmesini söylemiş. Hizmetçisiyle beraber gezerken dudakları morarmış, yüzü sararmış, gözleri solmuş bir kişiye rastlamışlar.

Buda: Bu kimdir? Diye sormuş. Hizmetli cevaplamış: Bu hastadır. Hasta kimdir? Diye sormuş. Hastalık her kişinin olabileceği ve insanı kötü bir hale getiren bir durumdur. Demiş. Buda, hizmetliye beni eve götür demiş ve derin düşüncelere dalmış. Daha sonra yine gezmek istemiş. Hizmetli ile beraber çıkmışlar, kalabalık bir topluluk görmüşler. Buda: Burada ne var? Diye sormuş. Hizmetçi burada ölü var demiş. Ölü nedir? Demiş. Hizmetçi: Her insanın ulaşacağı sondur. Öyle bir gidersin ki yanında kimse olmaz. Demiş. Buda: Bende mi demiş. Hizmetçi: Evet sende. Demiş. Buda hizmetliye beni hemen eve götür demiş. Ve derin düşüncelere dalmış.

Buda, hizmetliye bir gün yine beni gezdir demiş. Beraber çıkmışlar. Saçları sakalları uzun elinde asasıyla bir kişi görmüşler. Buda: Bu kimdir? Demiş. Hizmetli: Bu rahiptir demiş. Rahip nedir? Diye sormuş. Rahip riyazet ehlidir, onlar kendini her şeyden sakınan, zevklerden uzak duran kimselerdir demiş. Buda: Beni eve götür demiş ve derin düşüncelere dalmış. Sonra bir gece evinden ayrılıp ormanın derinliklerine dalmış. Artık ismi ‘Buda’ olarak anılmaya başlamış. İnsanlar geçirdikleri bu evrelerde bir aydınlanma ve bilinç açılması geçirir. Beyin her dönemde farklı işler ve tabiat olayları ile beraber insanlar kendinde olup biten psikolojik ve biyolojik değişimleri masallar ve mitolojilerle anlatırlar.
(Daha sonra mitolojilerin tabiatla nasıl özdeşleştiğini anlatacağım)

Abdurrahman ÇAVDAR
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Abdurahman ÇAVDAR Fotoğraf
Psk.Dnş.Abdurahman ÇAVDAR
Adana (Online hizmet de veriyor)
Psikoloji Uzmanı - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Abdurahman ÇAVDAR'ın Makaleleri
► Hayatın Anlamı Psk.Beria Bilge ŞENER
► Acılar ve Hayatın Anlamı Psk.Bengisu Nehir AYDIN
► Hayatın Anlamı Nedir? Psk.Nur GEZEK
► Annem ve Ben Yada Hayatın Anlamı Psk.Sinem MALKOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Hayatın Aşamalarını Anlamak' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Düşünce ve Dil Ekim 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:38
Top