2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukları Kendi Yataklarında Uyumaya Nasıl Alıştırabiliriz?
YAZI #6003 © Yazan Psk.Nihan ARDA | Yayın Ekim 2019
Uyutmak için canla başla çaba sarf ettikten sonra gecenin bir vakti yatağınıza sıvışmaya çalışan çocuklar mı dersiniz, 3-4 defa ebeveynlerini herhangi bir istekle uyandırdıktan sonra artık uykusunun bölünmemesi için çocuğuyla uyumaya alışmış anneler mi dersiniz ya da ayrı odada yatmayı benimseyen birazcık da pabucu dama atılan babalar mı dersiniz?
Bir çocuk uyumadığında, uykuyla ilgili bir problem yaşadığında aslında bu bütün aileyi etkileyen bir sorun haline geliyor ve zaman zaman ebeveynler arasına sıçrayan huzursuzluk baş gösteriyor. Kendi odasında yatmaya alıştıktan sonra çocuk tekrar anne babayla yatmak istiyorsa bunun nedenini ve çocuğun ihtiyacını iyi saptamak gerekiyor. Bu problemle gelen 4-5 yaş çocuğu da olabiliyor 12-13 de. Her ailenin ve çocuğun bireysel farklılıklarının yanı sıra genel olarak uyku problemlerine baktığımızda ya ebeveyn çocuğu bir şekilde bağımsızlaşmaya teşvik etmemiş oluyor, (birlikte uyumak,çocukla özel zaman geçirmek ebeveynler için de çok keyifli oluyor) ya çocuğun bazı korku ve kaygıları oluyor ve aile nasıl başa çıkacağını bilemediğinden yahut fark etmediğinden süreç uzuyor ya da çocuğun o dönem için ebeveyni ile yakın temasa ihtiyaç duyduğu,daha güvende hissetmek istediği,belki biraz huzursuzlaştığı bir dönem olabiliyor. Bu dönemlerde çocuğun ihtiyacına kulak vermek,esas huzursuzluğun giderilmesi yönünde çocuğa destek olmanın yanı sıra uyku rutinini çocuğu yalnız hissettirmeden yeniden oluşturmaya yönelik bazı aktiviteler çocuğunuzun kaygısını yatıştırabilir ve çocuğunuzun güven duygusunu pekiştirebilir.


1. Birlikte Kitap Okumak

Uyku vaktinde birlikte yatağa uzanıp kitap okumak aslında sadece kitap okumaktan ibaret değildir. Çocuğunuzla kuracağınız bağın güçlenmesi adına yarattığınız özel bir vakittir. Gün içinde sizden ayrı kalan,olumsuz duygular yaşayan çocuğunuzla hem ten teması kurmak hem de her şeyden uzak ikinize ait zaman geçirmek çocuğunuzun kaygılarını yatıştırmakta ve sizinle daha yakın hissetmesine yardımcı olacaktır. Kurduğunuz ilişkide o gün için doyum sağlayan çocukların kendi yataklarında gece boyu uyuma olasıkları artmaktadır.

Kitap Önerileri

Kum Kurdu- Asa Lind
Leyla Fonten’dan Öyküler
Pippi Uzunçorap-Astrid Lindgren
Tulin Kozikoğlu öyküleri


2.Uyku Masajı

Özellikle okul öncesi çağı çocukları ebeveynleriyle temasta bulunmayı çok severler. Güven duyulan bir yetişkin tarafından ten teması çocukları epey yatıştırır ve ilişkinin güçlenmesini sağlar. Çocuklara yönelik oluşturulan klasik müziklerden açabilir,sakin bir ortam sağladıktan sonra çocuğunuza masaj yapabilirsiniz. Özellikle sırta dokunmak,el parmaklarını teker teker okşamak ve gevşetmek vücutta ciddi bir rahatlama sağlar ve çocuğun uykuya geçmesini kolaylaştırır.

3.Birlikte Spor Yapmak

Gün içinde yarım saat- kırkbeş dakika gibi sürelerle çocuğunuzla birlikte yapacağınız fiziksel aktivitelerde bulunabilirsiniz. Özellikle ebeveynlerle çocukların birlikte katılabileceği çocuk yogaları vücudu dengelemek,ana yoğunlaşmak için çok faydalı olacaktır.Bedenen rahatlamış çocuk için uykuya dalmak ve gece boyu uykuda kalmak kolaylaşacaktır.

4.Uyumadan Bir Saat öncesinde Tv-tablet Gibi Uyarıcıları Bir Kenara Bırakın

Televizyon,tablet gibi uyaranların fazla olduğu teknolojik cihazlara uzun süreler maruz kalmak uykuyu olumsuz etkilemektedir. Çocuğun fiziksel ve ruhsal olarak sakinleşmesi ve uykuya hazır hale gelmesi açısından uykudan an ez bir saat önce tüm cihazlar bir kenara bırakılmalıdır. Daha rahat bir zihinle uykuya dalan çocuğun gece uyanmaları da daha az olacaktır.

5.Gün İçinde Duygulardan Daha Çok Bahsedin

Stres ve kaygının etkilediği başlıca şeylerden biri uykudur. Duyguları açığa çıkarmak çocuğunuzun rahatlamasına olanak sağlayacaktır. “Bugün nasıl hissettin? seni üzen bir şey oldu mu? Bu hafta en çok neye kızdın?” gibi birlikte konuşabilirsiniz.

6.Rutin Oluşturun

Güzel ve kaliteli bir uyku için rutin oluşturmak çok önemlidir. Aynı zamanda çocuklar rutinleri çok severler,onlar için her şeyin belirli olması güven vericidir. Yemek saati,oyun saati,banyo saati,masal saati,uyku saati gibi belirlediğiniz rutinleriniz olsun ve onlardan şaşmamaya özen gösterin.

7.Bol Bol Oyun Oynayın

Okul öncesi çağı çocuklar için oyun çok kıymetlidir. Dünyayı oyunla tanır,duygularını oyunla anlamlandırma çalışır,olumsuz deneyimlerini oyunlarla hazmetmeye çalışırlar. Ebeveynle oyun oynamaktan keyif aldıklarında ciddi bir doyuma ulaşırlar ve daha güvende hissettiklerinde geceleri size olan ihtiyaçları da azalmış olur. Gerçekten orada olarak başka bir şeyler ilgilenmeden gerçekten çocuğunuzla oyun oynadığınızda muhteşem bir bağ kurmuş olursunuz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nihan ARDA Fotoğraf
Psk.Nihan ARDA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nihan ARDA'nın Makaleleri
► Boşanma Çocukları Nasıl Etkiler? Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocukları Kendi Yataklarında Uyumaya Nasıl Alıştırabiliriz?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:45
Top