2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Parmak Emme ve Öneriler
YAZI #6005 © Yazan Uzm.Psk.İrem AFŞAR | Yayın Ekim 2019
Çocuklarda Parmak Emme ve Öneriler

Bütün çocuklarda yaklaşık olarak 3-4 yaşına kadar devam eden birdavranıştır ve normal olarak görülür.
Parmak emme alışkanlığı geliştiren çocuklarda bu davranışın sonucu olarak bazıorgan bozukluklarına da rastlanabilmektedir.Çocuğun emdiği parmağında dokubozuklukları görülebilir.
Çocuklar 1,5 yaş civarı bu davranışı yoğun olarak yapmalarına karşı 3- 4 yaşsonlarına doğru bu alışkanlığı bırakmaları beklenir.
Parmak emmek çocuk açısından gelişimsel bir gerilemeye işaret eder ve bunaneden olan etkenin kaynağını doğru saptamak gerekir.
Aileye katılan bir kardeş, anne baba ayrılığı ya da kaybı, çevre değişiklikleri, korkuve güvensizlik duyguları çocukta böyle bir bozukluğu ortaya çıkarabilir.
Çocuk bebek gibi davranarak kaybettiğini düşündüğü ilgiyi tekrar üzerine çekmekister.Okul öncesi veya okul çağında olsun, parmağını emen çocuğa yapılanuyarılar hiçbir fayda göstermez ve çocuk ısrarla parmağını emmeye devam edebilir.

Öneriler
-Davranışa neden olan durumun anlaşılması ve ortadan kaldırılması gerekir.Ancak neden her zaman net olarak anlaşılmayabilir ya da birkaç sebebi olabilir.
-Parmak emme de diğer bazı alışkanlıklar gibi yaşla azalır.Bu nedenle başlangıçta davranış görmezden gelinmeli ve çocuğun kendiliğinden bırakması beklenmelidir.

Aile içinde yaşanan çatışma ve gerginlikler mümkün olduğunca azaltılmalı, çocuğun kendini ”sevgi” ve “güven” ortamında hissetmesi sağlanmalıdır.
Çocuk anne ve babayla düşüncelerini ve duygularını rahatlıkla paylaşabilmelidir.
Çocuğa ısrarcı ve hoşgörüsüz bir tutumla yaklaşmaktan kaçınılmalıdır.Davranışından dolayı çocuk kınanmamalı, azarlanmamalı, suçlanmamalı, çocukla dalga geçilmemelidir.Bu tip davranışlar sorunu çözmediği gibi yeni sorunlara da neden olabilmektedir.(Tikler, tırnak yeme vb.gelişebilir)
Parmağa biber sürme, elini bağlama, eldiven
giydirme gibi yaptırımlar çözüme yönelik yaptırımlar değildir.Bu tip davranışlardan kaçınılmalıdır.
Çocuk parmağını emdiğinde onu ikaz etmek yerine, dikkatini başka yöne kaydırarak parmağını ağzından çıkarmasını sağlamak uygun bir davranıştır.Ancak çocuğun bunun dikkatini dağıtmak için yapıldığını fark etmemesi gerekir.
Uyurken parmak emiyorsa, tam uykuya geçtiğinde eli ağzından çekilebilir.Böylece davranışın pekişmesi engellenebilir.

Sorun müdahalelere rağmen devam ediyorsa çocuk psikoloğundan yardım alınmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.İrem AFŞAR
Uzman Klinik Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem AFŞAR'ın Makale ve Yazıları
► Çocuklarda Parmak Emme Psk.Sadık SUN
► Çocuklarda Parmak Emme Davranışı Psk.Tuğba ÇETİNKAYA
► Çocuklarda Parmak Emme Davranışı Psk.Evren Evrim ÖNAL
► Çocuklarda Parmak Emme Davranışı Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Parmak Emme Problemi Sümeyye BÜYÜK
► Parmak Emme ve Tırnak Yeme Psk.Aysu YENİEL SİLLE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Parmak Emme ve Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuklarda Saç Yeme Ekim 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:18
Top