2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Okul Fobisi(Korkusu) ve Öneriler
YAZI #6007 © Yazan Uzm.Psk.İrem AFŞAR | Yayın Ekim 2019
Okul fobisi kuvvetli bir endişe nedeniyle
çocuğun okula gitmeyi reddetmesi ya da bu konuda isteksiz görünmesidir.
Okul fobisi olan çocuklar okula olan isteksizliklerini tipik bir biçimde bedensel yakınmalarla dile getirirler.Mide bulantısı, karın ya da baş ağrısından şikayet ederler.Okula gitmemelerine karar verilir verilmez belirtiler kaybolur.Ertesi gün aynı şikayetler yine ortaya çıkar.

Nedenleri:
Kalıtımsal ya da yapısal etkenlerden çok psikolojik yaşantılar
Anne ve çocuk arasındaki sorunlar
Anneyi yitirme korkusu

Okul fobisi olan çocuklarda şu üç temel
karakteristik kişilik özelliği gelişir :
1.Anne – babaları tarafından aşırı korunma sonucu bağımlı bir birey olarak gelişirler.
2.Tüm gereksinimlerinin karşılanması çocuğun çok isteyen ve hileye başvuran bir birey olmasına yol açar.Bu tür çocuklar istedikleri her şeye istedikleri an kavuşurlar.
3.Anne – babanın disiplin konusundaki başarısızlıkları nedeniyle çocuğun isteklerine set çekilememesi onda egemenlik duygusunun gelişmesine neden olur.Bu durumda çocuk bütün ev işlerine karışır.

Anne-babaya Öneriler

-Çocuk okula gitmemek için ilk bahaneleri öne sürdüğünde, okulla temasa geçin.Çocuk, bir yandan okula gitmesi için ısrar ederken, diğer yandan sorununu çözümlemeye çalıştığınızı görürse ona iki ders vermiş olursunuz.
Birincisi, karşılaşılan sorunların çözümlenmesi gerektiğidir.Diğeri, insanların karşılaştıkları sorunları çözümlemeye uğraşırken istemese bile çaba sarf etmek zorunda olduğudur.
-Çocuğunuzun evde kalmasına izin verdiğinizde onu yeniden okula göndermek güçleşecektir.Aynı zamanda ona sorunlarla mücadele etmek yerine kaçmayı öğretmiş olursunuz.
-Okula gitmek istemeyen çocuğa soğukkanlı bir tutumla yaklaşmak gerekir.Anne- babadan hangisi daha kararlı ve tutarlı davranabiliyorsa çocuğu okula o götürmelidir.Okulda süresi zamanla azaltılarak çocukla birlikte kalınabilir.
-Okul başarısının şimdilik önemli olmadığı anlatılmalı, sıkıntılar anlayışla karşılanmalı, ama okula gitme konusunda ödün verilmemelidir.Sınıfa girmek istemese de okula gitmelidir.Öğretmenler odasında oturması ya da bahçede dolaşması bile evdeoturmasından iyidir.
-“Bir şeyin yok senin, naz yapıyorsun” gibi sözler söylemekten kaçınmalıdır.

Sorunun tüm müdahalelere rağmen devam ettiği durumlarda çocuk psikoloğundan yardım alınmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.İrem AFŞAR
Uzman Klinik Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem AFŞAR'ın Makale ve Yazıları
► Okul Korkusu-Okul Fobisi Psk.Saadet ELEVLİ
► Çocuklarda Okul Korkusu-Okul Reddi Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
► Çocuklarda Okul Fobisi Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA
► Çocuklarda Okul Korkusu Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ
► Çocuklarda Okul Korkusu ve Çözüm Yolları Dr.Psk.Hale Nur KILIÇ MEMUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Okul Fobisi(Korkusu) ve Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuklarda Saç Yeme Ekim 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:54
Top