2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Alt Islatma ve Öneriler
YAZI #6008 © Yazan Uzm.Psk.İrem AFŞAR | Yayın Ekim 2019
Çocuklarda görülen en yaygın sorun olarak alt ıslatma gösterilebilir.Özelliklemesane kontrolünün henüz oluşmadığı dönemlerde yaklaşık olarak 3 yaşınakadar çocuklar altlarını ıslatırlar.
Doğru ve tutarlı bir tuvalet eğitiminin ardından çocuğun kendini kontrol becerisinikazanması 4 yaşa kadar sürebilir.
Ancak 4 yaş ve sonrasında alt ıslatmanın sürmesi davranış bozukluğu olarakdeğerlendirilir.Nedenleri arasında pek çok etken sayılabilir.
Organik sebeplere dayanan alt ıslatmalar olduğu gibi,yanlış başlanmış tuvaleteğitimi,ebeveynlerin yanlış tutumları,çevresel faktörler,kıskançlık ya da farklıpsikolojik sorunlar sonucu oluşabilen alt ıslatmalar da görülür.
Küçük yaşlarda görülen alt ıslatmalarda genellikle tedavi uygulanmaz.Ancak okulçağındaki çocukta böyle bir sorun varsa önce fiziksel bir sorun olup olmadığıaraştırılmalıdır.
Bu yönde ortaya çıkabilecek sorunlar ortadan kaldırıldıktan sonra işin psikolojikkısmıyla ilgilenilebilir.Genellikle fizyolojik sorun yok edilince alt ıslatma dakendiliğinden biter.Bazı durumlarda sadece alışkanlıklardan dolayı alt ıslatma birsüre daha devam edebilir.

Özellikle enüretik bir çocukta çocuğun altını ıslatması için bir organik bozukluk varsa tıbbi açıdan tedavisi yaptırılmalıdır.Tuvalet eğitimi çocuk için en uygun zamanda verilmeli ve sürdürülmelidir.Anne babaların tuvalet eğitimini çocuktan çok sert bir biçimde istemesi, çocukta korku, hiddet ve endişe uyandırır.Çocuk altını ıslatma davranışından dolayı başkalarının yanında utandırılmamalıdır ve davranışın sönmesi için çocukla işbirliği yapılmalıdır.Toplumun bazı kesimlerinde gece altını ıslatmanın zamanla geçen normal bir durum olduğuna dair yanlış bir kanaat bulunmaktadır.Sünnet olunca, ergenlikte ya da askere gidince geçeceğine inanılmaktadır.Altını ıslatan çocuk, bunu genellikle ruhsal nedenlerden dolayı yapar, fakat bu bazen bedensel bir sebep olabilir.Heyecan, korku, panik hallerinde bağırsakların hızlı çalıştığı bilinmektedir.

Öneriler

-Çocuk yeni bir kardeşi doğduğu zaman ihmal edilmemeli, uygun şekilde sevgi ve şefkat devam ettirilmelidir.
-Bu çocukların mümkün olduğu kadar sosyal etkinliklere katılımı teşvik edilmelidir.
Çocuğun çişi gelir gelmez, nerde olunursa olunsun tuvalete gitmesi konusunda yardımcı olunmalıdır.
-Tuvalet eğitimine başlamada her çocuk için tek bir zaman yoktur, çocukların gelişimleri farklı olduğundan başka çocuklarla kıyaslama yoluna gidilmemelidir.
-Ayakları sıcak tutulmalı, yatmadan evvel yatağının ısısı normal olmalı, mümkünse çorapla yatmasına izin verilmelidir.
-Kesinlikle çocuğun altı bezlenmemelidir.Böylece çocuğa temizliği ve kuruluğu hissettirmelidir.Altı ıslak olarak fazla kalmamalı, hemen değiştirilmeli (Çocuk ıslaklığı ve idrarın kokusunu severse kasıtlı olarak altını ıslatabilir).

Problemin devam ettiği durumlarda çocuk psikoloğundan yardım alınmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.İrem AFŞAR
Uzman Klinik Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem AFŞAR'ın Makale ve Yazıları
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Dnş.Mehmet ORAL
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Hülya TOPAL
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Merve SARAÇOĞLU
► Çocuklarda Alt Islatma Sorunu Psk.Dnş.Ökkeş GÜMÜŞOLUK
► Çocuklarda Alt Islatma Problemi Psk.Dnş.Gökçenur GÖDEK
► Çocuklarda Alt Islatma (Enürezis) Psk.Zehra BİNİCİ
► Çocuklarda Alt Islatma Problemi Psk.Dnş.Duygu ÇALIŞIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Alt Islatma ve Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuklarda Saç Yeme Ekim 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:58
Top