2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağıran İhtiyaçlar
YAZI #6079 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Kasım 2019
Eğitim ve Süpervizyon grubumuzdan Aslı Dağdelen’in ebeveynlik deneyimi ile ilgili ‘Bağıran İhtiyaçlar’ başlıklı yazısını paylaşıyorum:

Bugün, küçük çocuğu olan aileler başta olmak üzere, hepimizin sıkça yaşadığı bir ikilemden bahsetmek istiyorum. İstek ve ihtiyaçlarımızla, yapmamız gerekenler arasındaki ikilemde ikinci seçeneği seçme sıklığının neredeyse tüm yaşama yayılması.

Sanırım bu bir çeşit kendini kaybetme biçimi. İşler ve talepler o kadar yoğundur ki, hep bir şeyleri ertelemek zorunda kalırsınız. Bir de ihmal edilmeye alışkınsanız çocukluktan, elbette ki ilk erteleyeceğiniz kendiniz olacaksınız.

Bir gün kızımın okulunda düzenlenen bir yaz partisine katıldık ailece. Kızımızın okuldaki ilk haftaları ve bizim bu şehirdeki ilk ayımız olduğu için diğer velilerle tanışmak, okulu daha iyi tanımak ve sosyalleşmek istedik bir yandan. Bu aslında yapmamız gerektiğini düşündüğümüz şeydi.

Benim kendi adıma asıl ihtiyacım olan ise tek başıma bir ağacın altında oturup belki bir kaç sayfa kitap okumaktı.

Gün planlandığı gibi sorunsuz bir şekilde tamamlandığında, neden bu kadar gergin ve tahammülsüz olduğumu kendime açıklamak zorunda kaldım tabi. Ne mutsuzluktu bu, ne de yorgunluk! Sadece sürekli hale gelmiş bir kendini ihmal….

Biz yetişkinler, istek ve ihtiyaçlarımızı ertelemeye o kadar alışkınızdır ki çoğu zaman, “Şu an benim neye ihtiyacım var?” diye soran tarafımızın sesi artık duyulamaz olmuştur. Hayatımız bir amaçlar, planlar, davranışlar tablosuna tik atarak sürer gider.

İhtiyaçlarımız genellikle yaz tatilleri veya emeklilik yıllarına ertelenir; ta ki fiziksel ve psikolojik sorunlar yolumuzu kesinceye kadar. Çoğu kez bunu da anlamaz, hemen bertaraf edip yolumuza devam etmek isteriz. Oysaki tüm bunlar değişmesi gereken bakış açımızın hatırlatıcı işaretleridir çoğu kez.

Kendinize alan açmak yerine, kendine alan açmayı becerebilenlere kızıyor, onların bencil ya da sorumsuz olduklarını düşünüyorsanız tam da açmanız gereken bir kapının eşiğindesiniz demektir. Açın onu!

Açamazsanız benden destek isteyebilirsiniz.

Aile Danışmanı Sosyolog Aslı Dağdelen

Aslı Dağdelen’le birlikte Ekim 2019’dan itibaren katılabileceğiniz ‘Yurtdışında Yaşayan Türkler İçin Psikolojik Destek Grubu’ hazırladık.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bağıran İhtiyaçlar' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:57
Top