2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Terapi Süreci Hakkında Sorular ve Cevapları
YAZI #6134 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Hatice DALAK | Yayın Aralık 2019
Psikolojik Danışmana Neden Gidilir?
Hayatımızın bazı dönemlerinde her birimiz yorgun hissedebiliriz ve problemlerimizin üstesinden gelmek için yardıma ihtiyacımız olabilir. Kişi kendi kontrolü dışındaki olaylar ve duyguları hakkında yardıma başvurabilir; evlilik problemleri, aile durumları, işini kaybetme, sevilen kişinin kaybı, depresyon, stres, tükenmişlik ya da madde kullanımı gibi. Bu kayıplar ve stres kaynakları bazı zamanlarda önemli ölçüde zayıflatıcı olabilir. Bazen dışarıdan, uzman birine bu problemlerin üstesinden gelmek için ihtiyaç duyarız. Terapi aracılığıyla, ruh sağlığı uzmanları daha sağlıklı ve üretken bir yaşama sahip olma konusunda yardımcı olurlar.
Terapi seçeneğini düşünün eğer;
-Gayretinize ve aile/arkadaşlarınızdan aldığınız yardıma rağmen kendinizi çaresiz ve mutsuz hissederseniz,
-Günlük aktivitelerinizi gerçekleştirme konusunda zorluk yaşıyorsanız; işte görevlerinize odaklanmada zorlanma ve iş performansınızın bunun sonucunda düşmesi gibi,
-Aşırı derecede endişeliyseniz ve en kötüsünü bekliyorsanız,
-Davranışlarınız diğerlerine zarar veriyorsa; çok fazla alkol alıyorsanız, madde kullanıyorsanız ya da aşırı derecede agresif tavırlar sergiliyorsanız.

Psikolojik danışman ve psikolojik danışma süreci ne demektir?
Psikolojik danışmanlar psikolojik yardım sağlamada yetkin, insan davranışları ve davranış değişikliği konusunda uzman kişilerdir. Danışanlara, onları rahatsız eden düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını değiştirmeleri ve daha sağlıklı, daha etkili davranış örüntüleri geliştirmeleri konusunda yardımcı olurlar. Psikolojik danışmanlar bilimsel olarak doğrulanmış prosedürlerle çalışırlar. Psikolojik danışma süreci danışan ve psikolojik danışman arasındaki işbirlikli gayretten oluşur. Bu süreç, gizlilik ilkesi çerçevesinde destekleyici bir çevreden oluşur. Gizlilik ilkesi psikolojik desteğin en temel ilkelerinden biridir ve sadece bazı istisnai durumlarda (kendine ya da başkalarına zarar verme gibi) bozulabilir.

Nasıl psikolojik danışman bulabilirim?
Ruh sağlığı alanında destek alabileceğiniz uzmanlar ülkemizde sayıca ve yetkin ve etik çalışma prensipleriyle umut verici şekilde artmaktadır. Öncelikle iyileştirici bir ilişki kurmuş yakınınızdan isim önerisi alabilirsiniz. İnternet üzerinden, bulunduğunuz şehirdeki ruh sağlığı uzmanlarını araştırabilir, internet sitelerini inceleyebilirsiniz. Bazı dernekler o alanda çalışan uzmanların listesini il bazında vermektedir (emdr.org.tr gibi).


Seçim yaparken neyi göz önünde bulundurmalıyım?
Psikolojik danışmanlar ve danışanlar birlikte çalışırlar. Doğru eşleşme önemlidir. Yanında rahat ettiğiniz kişilerden destek almayı seçebilirsiniz.
Çalışmaya başlamadan aşağıdaki soruları göz önünde bulundurabilirsiniz;
-Psikolojik danışmanlık alanında eğitiminizi nereden aldınız? Ne kadar süredir bu alandasınız?
-Kendimi (kaygılı gergin, depresif) hissediyorum ve benim (işimde, evliliğimde, yeme konularında, uyuma konusunda) sorunlarım var. Bu tip bir problemle çalışabilir misiniz?
-Uzmanlık alanınız nelerdir? (Aile, yetişkin, çocuk, ergen vb.)
-Çalışma yaklaşımınız nedir? (EMDR, Şema Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi vb.)
-Seans ücretiniz ne kadar?
Psikolojik danışman ile görüşmek bana yardım eder mi?
Araştırmalar artarak gösteriyor ki duygusal ve fiziksel sağlık birbiriyle yakından ilişkili ve ruh sağlığı uzmanıyla görüşmek kişinin sağlığını geliştiriyor. Deney ve kontrol grubu ile yapılan çalışmalarda psikolojik destek alan bireylerin almayanlarla kıyaslandığında çok daha iyi olduklarını gösteriyor. 8 seanstan sonra danışanların %50’sinin fark edilir şekilde iyi olduğunu ve 6 ayın sonunda %75 oranında terapi ile iyileşme kaydedildiğini gösteren çalışmalar yapılmıştır.
Terapinin işe yarayıp yaramadığını nasıl anlarım?
Terapiye başladığınızda psikolojik danışmanınızla net hedefler belirlemeniz gerekir. Depresyonla ilişkili bir umutsuzluğun üzerinden gelmeye çalışıyor ya da günlük hayatınızı bozan bir korkuyu kontrol ediyor olabilirsiniz. Şunu mutlaka hatırlayın; bazı hedeflere ulaşmak bazılarından daha çok zaman alabilir. Siz ve psikolojik danışmanınız hangi noktada ilerlemeyi göreceğinizi birlikte karar vermelisiniz.
Rahatlama ve umut iyi bir işarettir. İnsanlar sıklıkla terapide geniş çeşitlilikte duygular hissederler. Acı veren ve zorlu yaşantılar sonucunda terapide bazı huzursuz anlar olabilir. Rahatlama ve umut hissetmeye başladığınızda bu düşünce ve davranışlarınızı araştırmaya başladığınızın olumlu işaretidir.
Terapide çalışılabilecek problem çeşitleri nelerdir?
Travma sonrası stres bozukluğu, yas, depresyon, fobi, kaygı ve panik bozukluklar, bağımlılıklar, cinsel istismar yaşantıları, özgüven problemleri, doğal afetler, çocukluk döneminde yaşanan üzücü olayların neden olduğu duygusal sorunlar, kişilerarası ilişkiler vb.






*http://www.apa.org/helpcenter/choose-therapist.aspx adresinden faydalanarak hazırlanmıştır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hatice DALAK Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Hatice DALAK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Hatice DALAK'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Terapi Süreci Hakkında Sorular ve Cevapları' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Zoom Yorgunluğu Eylül 2020
◊ Kitap İncelemesi Kasım 2020
◊ Tek Başıma Yapamam Aralık 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:11
Top