2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Taklit Becerilerinin Öğretimi ve Önemi
YAZI #6136 © Yazan Veysi ÇEÇEN | Yayın Aralık 2019
• Taklit becerileri dil, oyun ve sosyal becerilerin gelişimi için hayati önem taşır.

• Hepimiz başkalarını izleyerek ve eylemlerini kopyalayarak öğreniriz. Küçük çocukların öğrendiği en önemli yollardan biri taklit etmektir. Genel olarak, bir çocuk konuşma yoluyla sesleri taklit etmeyi öğrenmeden önce hareketi taklit etmeyi öğrenecektir.

• Motor taklidi doğrudan dil gelişimi ile ilgili olmasa da, bir çocuğa vücut hareketlerini taklit etmeyi öğretmek yararlıdır.


• Bir çocuk genellikle ellerini vücudunun diğer bölümlerinden bağımsız olarak hareket ettirebildiğinde bu tür öğrenme sürecine hazırdır demektir.

• Kendi elleri ile bir nesneyi tutmak, oyuncaklarını ağzına koyarak keşfetmek, çocuğun haraketsel taklit becerilerini öğrenmeye hazır olabileceğinin işaretleridir.

• Çocuğunuzu elinizi çocuğun elinin üzerine getirerek ve hareketlerle yürüterek yönlendirmek, çocuğun tekrarlayan hareketleri öğrenmesine yardımcı olacaktır.

• Bu aşamadan sonra yavaş yavaş görsel taklite geçebilirsiniz. Çocuğunuz ilgilenmiyorsa, bir süre bekleyin ve bu etkinlikleri tekrar deneyin.Bunu yaparken çocuğun ilgi alanlarına veya dikkatini çeken nesnelerle çalışmak verimlilik açısından önem arz etmektedir.


• Çocuk hareket taklidi kavramını anladıktan sonra, vücudun çeşitli kısımlarını kullanarak taklit uygulayın.

• Güle güle sallamak gibi hareketler çok daha anlamlı hareketler haline gelecektir, ancak asıl amaç motor taklidi geliştirmektir.

• Ses eklemek çocuğu canlandırmaya ve ilgiyi tetiklemeye yardımcı olacaktır.



• Bir çocukla etkileşime girerken hevesli olun ve oyun sırasında liderliklerini takip edin. Örneğin, bir çocuk bir oyuncak alır ve yere vurmaya başlarsa, çocuğun hareketini yere de vurarak taklit edin.

• Daha sonra oyuncağı çocuğa geri verin ve gülümseyerek ve gülerek etkinlikten zevkinizi gösterin.

• Araştırmalar, bir çocuğun kendi hareketleri taklit edildiğinde bir taklit modelini takip edeceğini göstermiştir.

• Topu yuvarlamayı, yüz ifadelerinin taklidi, ağız yüz haraketlerini, kamyon itmeyi, oyuncak gitar çalmayı,ı vb. Deneyin.

• Çocuk hareketi taklit etmezse, elinizi çocuğun üzerinde tutmayı deneyin ve hareketi gösterin.

• El ele rehberlik, bir çocuğun ilk hareketi öğrenmesine yardımcı olabilir ve daha sonra bunu kendileri yapabilir.


• Haraketsel taklit becerilerini öğretmek için yapılacak faaliyetler:

· Güle güle
· burnuna dokun
· Ellerini başının üstüne koy
· Başınızı aşağı ve yukarı sallayın
· Dudaklarınızı sıkıca kapatın
· gülümsemek
· ellerini çırp
· Dudaklarını yala, büzüş
· Yanaklarınızı havaya uçurmak
· ağzını aç


• Taklit etmeyi teşvik etmenin bir yolu, bir çocuğa oyun olarak “Çok büyük” kelimelerini tanımasını öğretmektir. “Ne kadar büyük (çocuğunuzun adı)?” Diyorsunuz.

• Sonra kollarınızı başınızın üzerine kaldırın ve “Çok büyük!” Deyin. İlk başta çocuğunuza ellerini başının üstünde fiziksel olarak kaldırarak yardımcı olabilirsiniz. Bunu birçok kez yaptıktan sonra, çocuğunuzun ellerine hafifçe dokunmanız gerekebilir. Yavaş yavaş çocuğunuz hareketi kendi başına taklit edecektir.


• Çocuğunuz vücut hareketlerini taklit edebildiğinde, hareketlere biraz ses eklemesini sağlayın. Bu etkinlikler, konuşma seslerinin taklit edilmesine bir geçiş görevi görür, çünkü çocuğunuz için seslendirmede pratik yapma ve konuşma seslerini küçük artışlarla duyma fırsatı sunar.



Bu becerileri geliştirmeye yardımcı olacak bazı faaliyetler;

· Yanaklarınızı havaya uçurun ve bir ses çıkar
· Karnınızda daireler yapın, ovalayın ve “mm-mm” deyin
· Elinizi sallayın ve “Güle güle” deyin
· Bir oyuncak araba taşıyın ve “rııııın,rıııııın” deyin
· Bir oyuncak köpeği masa boyunca hareket ettirin ve “hav,hav,hav” deyin.
· Çocuğunuza oturarak başlayın ve alkışlarken şarkı söylemeye veya şarkı söylemeye başlayın.

· Çocuğunuz alkışlamayı taklit ederse taklidi teşvik edin. Değilse, elinizi üzerine koyarak ve alkışlar hareketinde ona rehberlik ederek çocuğunuza yardımcı olun.

· Oyunu mümkün olduğunca sık oynamaya çalışın. Bebekler tekrarı ve tanıdık şeyleri sever. Yardımınız yavaş yavaş kaybolur, böylece çocuğunuz hareketinizi taklit ederek ellerini alkışlar.

· El kuklaları, bir çocuğun taklit becerilerini öğrenmesine yardımcı olmak için harika bir yardımcıdır.

· Kukla çocuğu eğlendirecek ve dikkatlerini harekete odaklamaya teşvik edecektir. Kuklanın çocukla konuşmasını veya şarkı söylemesini sağlayarak taklit eden hareketlerle birlikte seslendirmeyi öğrenecekler.





Veysi ÇEÇEN
Özel Eğitim Alan Öğretmeni
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Veysi ÇEÇEN
Mardin (Online hizmet de veriyor)
Özel Eğitim Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com ÜyesiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Veysi ÇEÇEN'in Makale ve Yazıları
► Nyborg’un Kavram Öğretimi ve Grunnlaget Metodolojisi Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Taklit Becerilerinin Öğretimi ve Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Otizmi Erken Fark Edelim ! Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:38
Top