2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emzirme Döneminde Beslenme
YAZI #6142 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Ocak 2020
EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME
Emzirme dönemi bebeğin gelecekteki sağlığı ve beslenme alışkanlıkları için çok önemlidir. Emzirme sırasında annenin enerji ve besin öğeleri ihtiyacı gebelikte olduğundan daha fazladır. Anne gebelikte iyi beslenmişse, ihtiyaçlarını kısmen karşılayabilecek yağ deposuna sahiptir. Bu yağ deposunun kullanılması ile doğumu izleyen ilk haftalarda anne kilo kaybedebilir. Emzirme döneminin ilk üç ayı boyunca hiç kilo kaybetmemek ve hatta bir miktar kilo almak da normal bir durumdur. Vücuttaki hormonal değişiklikler, iştah durumunda artış, artan kalori ihtiyacı ve vücudunuzun yağı tutmaya daha müsait bir halde olması bu durumun ana sebeplerindendir.
Anne; hem kendi vücudundaki besin öğeleri depolarını dengede tutmak hem de salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitaminleri almak için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Bu dönemde yapılan hatalı diyetler ve gereğinden fazla kalori kısıtlaması süt kalitesini ve miktarını azaltır. Özellikle emziklilik döneminin başında çok düşük kalorili beslenilmesi sütün azaltmasına, besin değerinin düşmesine ve hatta sütün kesilmesine neden olabilir. Emzirme döneminde hem anne sütü miktarını hem de anne sütü kalitesini arttırmak için besin değeri yüksek yiyecekler ile oluşturulmuş sağlıklı bir beslenme programı uygulanmalıdır.
Emzirme döneminde ara öğünlerle birlikte düzenli ve dengeli öğünler tüketilmelidir. Yenilenme döneminde protein tüketimi çok önemlidir. Emziren anne günde 1 yumurta tüketmelidir. Etler kızartma, kavurma şeklinde değil haşlama, fırında ve ızgara olarak tüketilmelidir. Süt ve süt ürünleri de hem protein açısından hem de anne sütünün kalitesini ve miktarını arttırma açısından öğünlerde yer almalıdır.
Yeterli lif alımı ve karbonhidrat tüketimi emziren annenin dikkat etmesi gereken bir noktadır. Tam tahıllı ürünler anne sütünün kalitesini arttırmaktadır. Özellikle arpa, bulgur ve yulaf anne sütünü arttıran besinlerdendir. Taze ve kuru meyveler, sebzeler ve salatalar vitamin-mineral ve lif kaynakları olarak tüketilmelidir ancak meyve tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.
Emziren anneler yağ kaynağı olarak da zeytinyağı, badem, fındık, ceviz, avokado gibi bitkisel ve sağlıklı yağları tercih etmelidir.
Emzirme döneminde kafein alımına dikkat edilmelidir. Emzirme ile bebeğe geçen kafein toplam kafein alımının %1’i kadar olsa bile bu oran bebeğin huzursuz uyumasına neden olabilir. Emzirme döneminde önerilen kafein alımı günlük 200 mg altındadır. 6. aydan sonra 300 mg kafeine kadar çıkarılabilir ancak yine de dikkatli tüketilmelidir. 200 mg ve altında kafein alımı günde 2-3 bardak kahveyi geçmemek şeklindedir.
Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler:
Dereotu ve yeşil soğan gibi taze yeşillikler
Tahıl grubunda yer alan arpa, bulgur, kinoa ve karabuğday
Süt, peynir, yoğurt gibi kalsiyum kaynağı besinler

Rezene, anason ve ısırganotu çayı
A vitamini ve flor kaynağı olan kuru hurma
Pancar, havuç, domates, kuşkonmaz
Keten tohumu
Tahin, tahin helvası
Günde ortalama 3-4 litre kadar sıvı (su, süt, ayran, kefir, meyve suyu, çorba)

Uzak Durulması Gereken Yiyecekler

Salam, sosis, sucuk ve pastırma gibi şarküteri ürünleri
Hazır çorbalar, dondurulmuş ürünler ve hazır meyve suları gibi katkı maddesi bulunan besinler
Sigara ve alkol
Kızartma gibi aşırı yağlı besinler
Kafeinli ve asitli içecekler
Yeşil çay, beyaz çay, kuşburnu, papatya, nane çayı gibi bitki çayları
Soğan, sarımsak, acı baharatlar, karnabahar, kabak ve brokoli sütün tadını değiştirebilir. Bu besinler denenerek tüketilmelidir.
Nohut, kuru fasulye, yeşil veya kırmızı mercimek gibi kuru baklagil çeşitleri gaz oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden nadir tüketilmeli ve pişirilmeden önce iyice suda bekletilerek kabukları soyulmalıdır.

Bahçeşehir Zayıflama Merkezi olarak ‘Emzirme Döneminde Beslenme?’ sorusunun yanıtına yönelik hazırladığımız blog yazısının sonuna geldik. Umarız sizler için faydalı ve bilgilendirici bir içerik olmuştur. İstanbul diyetisyen arayışınızda yanınızda olduğumuzu hatırlatmak ister, herhangi bir sorunuz olması durumunda bizlerle iletişime geçebileceğinizi belirtmek isteriz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Ayşenur SERVET
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Rüya KURU
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Emzirme Döneminde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:46
Top