2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Diyabet Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir?
YAZI #6160 © Yazan Dyt.Furkan ŞAHİN | Yayın Ocak 2020
Ülkemizde 18 yaş altında 17-18 bin civarında diyabetli çocuk olduğu tahmin edilmektedir. Çocuklarda diyabet yani “Tip 1 Diyabet” seyrek görülen bir hastalık olmasına karşın yaşam boyu devam eden bir rahatsızlıktır. Tip 1 diyabet her yıl ortalama yüzde 3 artış göstermektedir ve kontrol edilmezse ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Tip 1 diyabetin kontrol edilememesi durumunda hipoglisemi, hiperglisemi, ketoasidoz, erken yaşlarda böbrek yetmezliği, görme kaybı, sinir hücrelerinde zedelenme, erken kalp-damar hastalıkları gibi durumlar görülmektedir. Genel olarak belirtileri ; aşırı susama hissi, aşırı su tüketimi, çok sık idrar yapma, yorgunluk-halsizlik, istemsiz ani kilo kayıplarıdır.
Peki Hasta Nelere Dikkat Edilmeli? Neler Yapmalı?
Öncellikle hasta mutlaka bir endokrin uzmanına görünmeli ve hastalığın seyri sürekli takip edilmeli. Bu hastalığın kontrolünde ki en önemli etken beslenme programıdır. Alanında uzman bir diyetisyene görünmeli ve hangi besinleri, ne zaman, nasıl tüketeceğini; karbonhidrat sayımını; insülin dozlarını nasıl ayarlayacağını öğrenmelidir. Mutlaka bir şeker ölçüm cihazına sahip olmalı ve açlık-tokluk-gece ölçümleri sürekli yapılmalıdır. Hba1c (3 aylık kan şekeri) düzeyleri kontrol edilmeli 7 yi geçmemesine özen gösterilmelidir.
Kan şekerinin dengede tutulması için hipoglisemi durumu hariç basit şekerlerden uzak durulmalı, posalı besinler tercih edilmeli, öğünlerde besin çeşitliliği sağlanmalı, bol su tüketilmeli, kan şekeri ve karbonhidrat sayımına uygun insülin dozu uygulanmalıdır.
Düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. Ancak diyabetli bireye uygun antrenmanlar yapılmalıdır. Kesinlikle aç karınla egzersize başlanmamalıdır. Egzersiz yapmaya yeni başlayan bireyler için ilk etapta daha kısa süreli antrenmanlar yapılmalı, yavaş yavaş bu süre arttırılmalı. Egzersiz öncesi tokluk şekeri kontrol edilmeli. Egzersiz sırasında yanınızda vişne suyu veya küp şeker gibi posasız ve meyve gibi posalı bir karbonhidrat kaynağı bulunmalı. Özellikle 30dk dan fazla süren antrenmanlarda mola vaktinde meyve tüketilmeli veya ani kan şekeri düşüsü yaşadıysanız meyvesuyu-küpşeker gibi basit şekerler tüketilip kan şekeri normal seviyelere çekilmelidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Furkan ŞAHİN'in Yazıları
► Diyet Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli Dyt.Merve KARA CİRAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Diyabet Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir?' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:01
Top