2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Teknoloji Kullanımı
YAZI #6275 © Yazan Psk.Cenk UMUR | Yayın Şubat 2020
Bilgisayar ve internet ne kadar zamandır hayatınızda? Muhtemelen okul yıllarınızda kullanmaya başladınız. Ancak günümüzde şöyle bir gerçek var ki, çocuklarınız internet ve bilgisayarın olduğu bir dünyaya doğuyor. Bu dünya, onlar için yabancı değil ve çok küçük yaşlardan itibaren teknolojik cihazlarla iç içeler.
Onları, teknolojinin her alana işlediği bu dünyadan yalıtmak mümkün olmasa da internet ve teknoloji kullanımını çocuklarınızın gelişim dönemlerine uygun şekilde planlayıp onları bazı risklerden koruyarak gelişimlerini destekleyebilirsiniz.

Yaşlara göre teknoloji kullanımı
Çocuğunuzun 0-2 yaş arasında bilgisayar ve televizyon ekranına maruz kalması bilişsel ve sosyal gelişimi açısından uygun değildir. Aynı zamanda bu cihazlardaki ses ve görüntülerin çocuğunuz tarafından sağlıklı olarak algılanması ve işlenmesi de pek mümkün değildir.
İnterneti kullanmak için erken olsa da çocuğunuz 2-4 yaşlarında sizinle beraber uygun içeriklere bakabilir. Yine sizin eşliğinizde belirli uygulamalarda kısa bir süre için oyun oynayabilir, resim çizebilir ve yaşına uygun çizgi filmleri izleyebilir.
5-8 yaş arasında çocuğunuzun ince motor becerileri gelişmiş olduğundan klavye ve fare gibi bilgisayar donanımlarını kullanabilir. Bu yaşlarda çocuklarınız gelişim dönemi özellikleri sebebiyle her şeyi tek başına yapmak isterler. Bu durum bilgisayar ve internet kullanımı için de ortaya çıkabilir. Bilgisayarı onun kullanmasına izin vererek sizin denetiminizde yaşına uygun sayfaları ziyaret etmesini ve oyunları oynamasını sağlayabilirsiniz.
9-11 yaşlarında çocuğunuz interneti genellikle arkadaşlarıyla beraber oyun oynamak, onlarla iletişimde olmak ve okul ödevlerini yapmak için kullanır. Bu dönemde çocuğunuz için önerilen teknoloji kullanım süresi yaklaşık olarak 2 saattir. Ancak ergenliğin de başladığı bu yaşlarda ve sonrasında çocuğunuzu denetlemekte ve internet kullanımı ile ilgili kısıtlamalar getirmekte zorlanabilirsiniz.
Yapmanız gereken internetin kullanılacağı gün ve süreye çocuğunuzla birlikte karar vererek ona bu konuda model olmaktır. Bununla birlikte çocuğunuza bilgisayar ve internet dışında alternatif etkinlikler ve paylaşım alanları sağlamanız teknolojiye ayırdığı zamanı denetlemenize yardımcı olacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cenk UMUR Fotoğraf
Psk.Cenk UMUR
Eskişehir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cenk UMUR'un Makaleleri
► Çocuklar ve Teknoloji Kullanımı Psk.Cevher SÖNMEZ
► Ergenlik ve Teknoloji Kullanımı Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Çocuklar ve Teknoloji Kullanımı Psk.Özge ÇİVCİ
► Teknoloji Bağımlılığı Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Teknoloji Kullanımı' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:54
Top