2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Oyunu
YAZI #631 © Yazan Psk.İlknur PEDER | Yayın Kasım 2009
ÇOCUK OYUNU

Çocukluğumuzla ilgili en neşeli anları düşündüğümüzde büyük çoğunluğu oyun oynadığımız zamanlardır.o anıları düşünmek yüzümüzde bir tebessüm oluşturuverir.
Oyun bir çocuğun kişiliğinin oluşumunda ihtiyaç duyduğu çok önemli bir olgudur. Genellikle kendiliğinden doğan, içten, hür iradeye dayalı olarak ortaya çıkan oyun süreci çocuklar için neredeyse hayatî önem arzedecek kadar kıymetlidir.

Çocuğumuzun hasta veya hastalanmak üzere olduğunu onun durgunluğundan, yani oynama isteksizliğinden anlamaz mıyız? Keza ağır hastalıkların pençesine düşmüş çocuklar, hastanelerde yetişkinlerin bile katlanmakta güçlük çektiği yoğun tedaviler esnasında buldukları ilk fırsatta oyun oynamaya çabalarlar. İyileşip, hastaneden kurtulduklarında doya doya oyun oynamayı hayal ederler. Ziyaretçileri onlara hediye olarak oyuncak götürürler.

Çocuğun hayatında sevgi,bakım ne kadar gerekliyse oyun ve oyuncaklar da o kadar gerekli.
Çocuklarımız oyun oynadıkça kasları güçlenir,motor becerileri gelişir,duygularını ifade eder.Çocuk oyun oynarken sosyal hayatta gerekli olan kuralları öğrenir,dil becerileri , zihinsel yeteneği gelişir.Çocuk oyunlarla ve oyuncaklarla geniş bir hayal gücüne sahip olur.

Maalesef biz yetişkinler çoğu zaman çocuklarımızın oyunlarına katılamıyoruz.Sanki hiç çocuk olmamışız oyun oynamanın coşkusunu hiç yaşamamışız.Çoğu zaman hatırlamıyoruz oyunun renkli dünyasını. Bu eksikliği telafi etmek istercesine de oyuncaklara boğuyoruz çocuklarımızı. Oysa çocuk için anne babasıyla birlikte neşe içerisinde oyun oynayarak geçirdiği zamanlar dünyadaki tüm muhteşem oyuncaklardan çok daha fazla yarar ve doyum sağlayacaktır…
Anne baba,çocuğuyla birlikte karşılıklı gülümseyerek mümkün olduğunca göz teması ve fiziksel temas sağlayarak neşeli bir ortam içerisinde oyun oynayarak çocuğun tüm yaşamı boyunca ihtiyaç duyacağı duygusal gıdaya-psikolojik iyilik haline katkı sağlamış olur.Aslında gözümüzden kaçan bir diğer husus çocuklarla oyun oynamak sadece çocuklara değil biz yetişkinlere de oldukça yararlıdır.ihtiyacımız olan duygusal doyum için etkili, kolay ve ekonomik bir yöntem.
Çocuklarla onların coşkusuna ve oyunlarına ayak uydurarak sevgi dolu bir atmosferde geçireceğiniz bir saatin , spa merkezlerinde,beş yıldızlı restoranlarda,mekanlarda,alışveriş merkezlerinde geçireceğiniz saatlerden çok daha rahatlatıcı ve dinlendirici olacağına inanın.

Örneğin çocuğunuza kitap okumayı sevdirmek istiyorsunuz , kitaptan okuduğunuz masalları hikayeleri oyuna dönüştürürseniz ,kitaptaki kahramanları oyuncaklarla canlandırırsanız çocuk kitaplarla hiç farkında olmadan dost oluverecektir.
Çocuğunuzun sofra hazırlığına yardım etmesini istiyorsunuz, tabakları araba çatal kaşıkları motorsiklet yapıp garajdaki yerlerine park etme oyunu oynayabilirsiniz.

Çocukla bunları yapmaya çalışırken biz büyükler de hayatı daha az ciddiye almayı öğreniriz belki…

Psk. İlknur Bıyık
KÖPRÜ
Kişisel Gelişim

Psikonur07@hotmail.com
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlknur PEDER'in Makale ve Yazıları
► Yaşam Oyunu Psk.Cengiz TÜRKMEN
► Mutlu Çocuk mu Proje Çocuk mu? Psk.Yasemin TÜZEMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Çocuk Oyunu' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öteki Ağustos 2012
► Erotik Boğulma Ağustos 2012
► Özürlü mü Defolu Mu Ağustos 2012
► Kabullenmek Ağustos 2012
◊ Bir Tutam Özen Ağustos 2012
◊ Keyifli ve Sağlıklı Ağustos 2012
◊ Sevgiye Evett Ağustos 2012
◊ Zamanda Yürümek Temmuz 2010
◊ Kendimize Çelme Takmak Temmuz 2010
◊ Sınav Kaygısı Temmuz 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:52
Top