2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tavşanlarda Besleme Hatalarına Bağlı Olarak Gelişen İshaller
YAZI #6314 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Şubat 2020
Tavşanlarda Besleme Hatalarına Bağlı Olarak Gelişen İshaller

******************** Tavşanların günlük diyetlerinin %3 oranında selüloz içermesi durumunda ishal gözlenirken, selüloz oranı %6 olduğu durumlarda selüloz eksikliğine bağlı ishaller gözlenmez. İshal riskini azaltmak için tavşanınızın besinleri içerisindeki selüloz içeren lifli gıdaların çok ince kıyılmış olmaması ve günlük diyetinin %6-10 u oranında selüloz içermesi gerekmektedir.Tavşanınız için selüloz takviyesi olarak kullanabileceğiniz en uygun yemler kuru yonca ve samandır. İşlenmemiş lifli gıdaların büyük kısmı sindirilmemiş olarak kalır ve bağırsakların sağlıklı çalışması için önemlidir.

********************* Tavşanınızın diyetindeki selüloz içeren lifli gıdaların az, sindirilebilir karbonhidrat ve protein miktarının fazla bulunması; sindirim sisteminin haraketliliğinin azalmasına, körbağırsaktaki amonyak seviyesinin artmasına ve pH'ının değişmesine sebep olarak bağırsak iltihabının oluşmasına ortam hazırlar ve sonuçta tavşanlarda ishal gözlenir.
Tavşanınızın beslenme tarzındaki ani değişikliklerde ishale sebep olabilir. Özellikle hiç alışkın olmadığı besinleri bir anda fazla miktarda tüketmesi tavşanınızı risk altına sokar. Alışkın olmadığı farklı gıdaları tavşanınızına verirken mümkün olduğunca ani değişikliklerden kaçınmalısınız. Bu tür gıdaları başlangıçta çok az miktarda verip, zamanla yavaş yavaş miktarını arttırarak tavşanınızı alıştırmanız gerekir.
*********************** Sütten kesilen tavşan yavrularına verilecek gıdaların nem oranı çok düşük olmalıdır. Bunun nedeni yine körbağırsaklarında bulunan mikroorganizma topluluğu ile ilişkilidir. Yüksek nem içeren gıdalar tavşanların sekumlarında daha farklı mikroorganizmaların gelişmesine sebep olmakta ve istenilen mikro flora düzeyi gelişememektedir. Bunun sonucunda tavşanlarda ishal gelişmektedir. Özellikle genç yaşlarda beslenme bozukluğuna bağlı gelişen ishal olgularında, yavruların kurtulma şansı çok düşüktür. Bu sebeple sütten kesimden sonra nem oranı çok düşük kuru ot (kuru yonca-kuru saman) ve pelet yem verilmesi gerekmektedir.
**********************Tavşanların beslenmesinde diğer bir noktada onlara sebze ve meyve vermenin zamanıdır. Bu besinler sulu gıda olduklarından sebzelerin 3 aylık, meyvelerin ise 6-7 aylık yaştan önce verilmeleri uygun olmaz. Çünkü sindirim sisteminin gelişimi tam olarak gerçekleşmemiştir.
********************* Tavşanınız çok küçükse ve yeterince anne sütü ememediyse, yavrunun süt ihtiyacı var diye inek sütü verilmemelidir. Çünkü inek sütü ile tavşan sütü içerik açısından büyük farklılıklar içerir ve bu farklılıklar yavru tavşanlarda ishale sebep olur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Kuzu Besleme Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Tavşanlarda Besleme Hatalarına Bağlı Olarak Gelişen İshaller' başlığıyla benzeşen toplam 98 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:56
Top