2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tavşanlarda Kemirme
YAZI #6337 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Şubat 2020
TAVŞANLARDA KEMİRME

****************Tavşanlar zoolojik sistem açısından kemirgenler*sınıfından olmasalarda, kemirmek onlar için zorunluluktur. Çünkü tavşanların dişleri durmaksızın uzamaktadır.*Birşeyleri kemirmek tavşanların dişlerinin törpülenmesini ve her zaman ihtiyacı olan boyutta kalmalarını sağlamaktadır.
************** Tavşanlar kemirebilecekleri bir şeyler bulamadıkları taktirde gereğinden fazla uzayan dişler gıdalarının alınmasına ve çiğnenmesine engel olmakta ve bir süre sonra ölümle sonuçlanmaktadır.
*************** Tavşanlar bu durumun oluşmasını engellemek için sürekli bir şeyleri kemirme ihtiyacı duyarlar ve bu sebeple çok meşgul canlılardır.
*************** Tavşanlar dişlerini sürekli törpülemek ihtiyacında olduklarından, onlar için kemirecekleri cisimlerin nitelikleri çok fazla önemli değildir. Gıdaları dışındada ağız yapılarına müsait olan her şeyi kemirmeye çalışabilirler; halılar ve mobilya örtülerinin püskülleri, mobilyalar, kablolar v.s.
*************** Tavşanlar için kemirmek bir alışkanlık değil, bir yaşam biçimidir. Onlar bize zarar vermek için değil, sağlıklarını korumak için kemirirler. Eğer bir tavşan almaya karar verdiyseniz; onları bu şekilde kabul etmeniz ve ihtiyaçlarını karşılamanız gerekir.
*************** Tavşanımızın kemirmek için seçtiği cisimler bizim için uygun değilse; ona mutlaka kemirebileceği bir şeyler vermeliyiz.*Bu konuda önerebileceğimiz en iyi kemirme araçları uzun saman, uzun kuru otlar, tahta parçaları ve mürekkep içermeyen kağıt veya karton parçalarıdır. Özellikle uzun saman ve kuru otlar hem mükemmel birer oyuncak, hemde kesici dişleri için zararsız birer aşındırıcıdırlar.*Ayrıca sindirim sistemlerinin düzenli olarak çalışabilmesi için gerekli olan selülozu içerirler. Tavşanların günlük diyetlerinin mutlaka belli oranda selüloz içermesi gerekir.
****************Eğer tavşanınızın*günlük besinleri arasında saman ile kuru otlar yoksa ve selüloz yönünden fakir bir diyet uyguluyorsanız; ona kemirmesi için verdiğiniz gazete kağıtları, peçeteler veya karton kutuların bir kısmını yeme eğilimi gösterebilirler. Çünkü bu kağıt türevi ürünlerde selüloz içerir.
Ancak bu kağıt ürünleri işlenmeleri sırasında kimyasal süreçlerden geçtikleri ve katkı maddeleri ile özelliklede boya içerdikleri için yenildiği taktirde tavşanınızın sağlığı açısından zararlıdırlar. Ayrıca plastik, naylon poşet gibi ürünlerden de kesinlikle uzak tutmalısınız..
**************** Tavşanlarda kemirmeyi el çırpma ile engelleyebilirsiniz. Tavşanlardaki kemirme özellikle 1 yaşından sonra azalmaktadır..
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tavşanlarda Kemirme' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:39
Top