2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burada ve Şimdi | Anı Yaşamak
YAZI #6374 © Yazan Başar AKÇAGÖZ | Yayın Mart 2020
Bilinçli olarak, burada ve şimdiki zamanı yaşamanın gücünü biliyor musunuz?
Şu anı yaşamaktan keyif almayı hepimiz biliyoruz diye düşünsek de, bunu başarabilen çok az kişi var. Çünkü gerçekte anı yaşamak, yalnızca orada fiziksel olarak bulunmak değildir. Yaşadığımız anı, özümüzde hissetmektir, onu içselleştirmektir, çevreyle uyum sağlayabilmektir, andan kopmamaktır.
Bunu başarabilmek oldukça zor, çünkü devamlı olarak bizi şu andan uzaklaştıran duygularımız ve düşüncelerimiz araya girmekte, bilinçli olarak anı yaşayamamaktayız.
Fransız yazar Gustave Flaubert (1821-1880), “Gelecek, bize işkence ediyor ve geçmiş, bizi zincirliyor. Bu yüzden, bu günü kaçırdık” demiş.
Ne kadar da doğru! Geçmişin etkisinden kurtulamamak ve gelecek kaygıları arasında savruluyoruz. Halbuki dikkatimizi şimdiki ana verdiğimizde, varlığımızı hissederiz, mutlu oluruz.
İnsanların çoğu, bugüne odaklanmak yerine geçmişte yaşadığı olumsuzluklara, pişmanlıklarına veya gelecek planlarına odaklanırlar. Bu sebeple, bugün etraflarında ne olduğunu kaçırırlar.
Fritz Perls tarafından geliştirilen humanist yaklaşım olan Gestalt Terapi, şimdi ve burada’nın gücünden faydalanır.
Bilişsel davranışçı ekolün devamı olan Mindfullness (Bilinçli Farkındalık) da şimdi ve burada’nın gücünden faydalanır.
Amaç, bu günkü olanlara odaklanmak, şu an ne yapmamız gerektiğini düşünmektir.
Anı kaçırmamak adına yapabileceklerimizi sıralayalım:
• Siz, yalnızca düşüncelerinizden ibaret değilsiniz:
Ünlü matematikçi filozof, Descates (1596-1650), “Düşünüyorum, öyleyse varım” demiş. Bu düşünce modern insanın düşünce yapısını tanımlar ve doğrudur ancak, mutlu olmak için yalnızca düşünmek yetmiyor çünkü yalnızca düşüncelerimizle kendimizi tanımlayamayız.

Keşke böyle olmasaydı, keşke böyle yapsaydım gibi geçmişe ait düşüncelerimiz veya ne yaparsam düzeltebilirim gibi gelecek hakkındaki düşüncelerimiz bizi özümüzden ve günümüzden ayırırlar.

Ana odaklanmaya çalışın, şu an etrafınızda neler olduğunu gözlemleyin.

• Siz, yalnızca duygularınızdan ibaret değilsiniz:
Psikanalitik kuramın kurucusu Sigmund Freud (1856-1939) ve birçok düşünürün bilinçaltımızda bulunan olaylar ve duygulara verdiği öneme rağmen, duygu ve düşüncelerimizin irademizi şekillendirdiği açıktır.
Duygu ve düşüncelerimiz bizi harekete geçirirler, bizi mutlu veya mutsuz yapabilirler. Bununla beraber geçicidir ve değişebilirler. Olayların akışına göre değişebilirler.
Ayrıca biz de duygu ve düşüncelerimizi bilinçli olarak değiştirebilir ve yönetebiliriz. Bugün duygu ve düşüncelerimizi yönetmeyi öğrenmek için birçok yöntem var.
Bu sebeple, duygularınızın esiri olmayın, onların değişebileceğinin farkında olun.

Şimdi ve burada egzersizi:
• Rahat bir yerde oturun, nefesinize odaklanın. Düzenli ve diyaframdan nefes alın. Yaşadığınızın farkına varın. Enerjinizi hissedin.
• Etrafınızdaki seslere odaklanın, kaç tane ayrı ses duyuyorsunuz?
• Ne kadar farklı koku alıyorsunuz? Kokulara odaklanmaya çalışın.
• Ağzınızdaki tatları fark etmeye çalışın.
• Etrafınızdaki nesneler dokunun. Yumuşaklığını, sertliğini, renklerini fark edin.
Bu egzersizleri düzenli olarak yapın.
Farkındalık, şimdi ve burada konusu için bizden destek alabilirsiniz.

Başar Akçagöz
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başar AKÇAGÖZ Fotoğraf
Başar AKÇAGÖZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Sosyolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Başar AKÇAGÖZ'ün Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Burada ve Şimdi | Anı Yaşamak' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Sınav Kaygısı Mart 2020
► Boşanma Süreci Mart 2020
◊ Rol Karmaşası Mart 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:06
Top