2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Su Kaplumbağalarında Akciğer Enfeksiyonu ve Tedavisi
YAZI #6376 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Mart 2020
Su Kaplumbağalarında Akciğer Enfeksiyonu Ve Tedavisi

Kendilerine ait yaşam alanlarında mutlulukla yaşayan su kaplumbağalarınız, iyi bakıldığı takdirde sık sık hastalanmazlar; ancak yine de her canlıda olduğu gibi su kaplumbağalarında da zaman zaman çeşitli hastalıklar maalesef görülebilmektedir.
Su kaplumbağaları, yaşam alanlarının şartlarına karşı çok duyarlıdır. Bu yüzden, su kaplumbağalarınızın yaşadığı alanda mutlaka rahat hareket edebileceği bir su alanı ve dinlenmek istediğinde üzerine çıkıp vakit geçirebileceği bir kuru alan mutlaka bulunmalıdır. Su kaplumbağalarının kabukları, uv ışınına ihtiyaç duyar. Yeterli uv ışını alamayan su kaplumbağalarının kabuklarında yumuşama ve kemik gelişimlerinde bozukluklar görülür. Su kaplumbağalarının kabuklarına dışarıdan sürülen solüsyonlar genellikle bir işe yaramaz. Bunun için, kaplumbağalarınızın uv ışınlarından yeterli şekilde yararlandığından emin olmalısınız. Su kaplumbağalarınıza yeterli şekilde uv ışını verebilmek için onları düzenli olarak güneşe çıkarmalısınız. Ancak düzenli olarak güneş ışığından faydalanan su kaplumbağalarınızın bu ışınlardan sürekli olarak yararlanması için, yaşam alanlarına onlar için özel olarak üretilen uv lambaları yerleştirmeli ve onların ihtiyacı olan ışınları karşılamalısınız.


Su kaplumbağaları, yaşadıkları suyun ısısına çok duyarlıdır. Bir su kaplumbağası, ortalama 28 derecelik bir suda yaşamını sürdürmelidir. Bu ısının sağlanması için öncelikle kaplumbağanızın yaşam alanına termometre yerleştirmeli ve suyun sıcaklığını sık sık kontrol etmelisiniz. Suyun ideal sıcaklığa erişebilmesi için, evcil hayvan marketlerinden temin edebileceğiniz akvaryum suyu ısıtıcılarını kullanabilir ve kaplumbağalarınız için ideal su sıcaklığını bu şekilde sağlayabilirsiniz. 28 derecenin altında yaşamak durumunda kalan su kaplumbağalarında, genellikle vücut ısısının fazla düşmesinden kaynaklanan sorunlar meydana gelir. Bu sorunlardan biri de, akciğer enfeksiyonudur.
İhtiyaç duyduğu ısıya erişemeyen su kaplumbağaları, soğuktan kolaylıkla etkilenebilir.
Akciğer enfeksiyonu, çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtilerden kısaca şu şekilde bahsedebiliriz:
Su kaplumbağanızın, kuru alanlarda durma isteği normalden daha fazla olmaya başlamışsa,
Su kaplumbağanızda yeme karşı duyarsızlaşma, iştah kaybı yaşanıyorsa,
Nefes alırken hırıltı, hapşırma gibi belirtiler görülüyorsa,
Suda yüzen kaplumbağanızda denge problemi ve yana yatarak, eğik yüzme gibi problemler varsa,
Alt çenenin hareketi sırasında gıcırdamaya benzer sesler duyuluyorsa,
Nefes alma sırasında zorluk yaşıyorsa,
Su kaplumbağanızın akciğer enfeksiyonu olduğunu düşünmeniz gerekir.
Su kaplumbağalarında akciğer enfeksiyonunun tedavisi, genellikle antibiyotik ilaçlar ile gerçekleştirilir. Bunun için kaplumbağanızın suyunu acilen temizlemeli, suyunu her daim temiz tutmalı, ideal sıcaklığa ulaştığından emin olmalısınız. Eğer birden fazla kaplumbağayı aynı yaşam alanında besliyorsanız, hastalık yok olana kadar onları ayırmanız gerekir. Akciğer enfeksiyonu, aynı ortamda yaşayan diğer sağlıklı kaplumbağalara bulaşarak onların da hasta olmasına sebep olabilir.
Kaplumbağanızı hemen bir veterinere götürerek, antibiyotik tedavisine başlamalısınız.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Su Kaplumbağalarında Akciğer Enfeksiyonu ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:49
Top