2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Koronavirüs (Covıd-19) Anksiyetesi ile Başa Çıkma
YAZI #6386 © Yazan Meleknur ALEVCAN | Yayın Mart 2020
Koronavirüs Anksiyetesi Tüm Dünyada Artıyor

COVID-19 virüs kaynaklı anksiyete, kendi toplumumuzda olduğu gibi tüm dünyada hızla artış göstermekte. Uzman Psikolog Meleknur Alevcan, özellikle gündelik hayatta yaşanan aksaklık ve değişimlerin, rutinlerin farklı bir hal almasının anksiyeteyi tetikleyen önemli etkenler arasında olduğunu açıkladı. Bu salgın durumunda kaygı, endişe ve belirsizlik duygularının hissedilmesi oldukça normal. Anksiyetenin artmasına verilen tepki kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de, özellikle daha öncesinde zaten psikolojik bir rahatsızlığı olan bireylerde tepkinin şiddeti negatif yönde artabilir. Örneğin anksiyete bozukluğu olan hastalar için endişe seviyesi başa çıkılamaz bir hal alabilir ya da şizofreni hastaları için insanların bulaşıcı olduğu endişesi paranoyaya katkıda bulunabilir ya da depresyon hastaları için sosyal etkileşimlerin azalıp rutinlerin bozulması depresyonun genel semptomlarını arttırabilir.

Koronavirüs Anksiyetesi İle Nasıl Başa Çıkabiliriz?

Anksiyeteyi yaşamamızın nedeni, potansiyel tehditler ile başa çıkmamız için bizi motive etmesidir. Yani realist bir şekilde koronavirüs için endişe gösteriyorsanız ve şartlara uygun çözüm yolları üretmeye çalışıyorsanız, başa çıkma yönteminiz doğru demektir.
Fakat koronavirüsten kaynaklı endişeniz çok aşırı bir şekilde arttıysa, uyku düzeninizde değişikler (yetersiz ya da aşırı uyuma) olduysa, konsantrasyon güçlüğü çekiyorsanız, psikolojik ya da fiziksel kronik rahatsızlıklarınızda kötüleşme olduysa ya da alkol, sigara gibi zararlı madde kullanımınız arttıysa mutlaka alanında uzman bir profesyonel tarafından yardım almanız gerekir. Uzman Psikolog Meleknur Alevcan, aynı zamanda kendi kendimize koronavirüs anksiyetesiyle başa çıkabileceğimiz bazı ipuçları verdi:

Duruma daha realistik bir bakış açısı ile bakmaya çalışın. Önce derin bir nefes alın ve COVID-19 teşhisi konan bir çok insanın bu durumda hafif semptomlar yaşadığını unutmayın. Kendinize risk grubu içinde olan insanlar için tüm dünyada özellikle çalışmalar yapıldığını hatırlatın. Aileniz ve sevdikleriniz için alabileceğiniz gerekli tüm önlemleri alın.

Koronavirüs hakkındaki haberleri takip ederken daha analitik bir yaklaşım benimseyin. Bu konuda okuduğunuz ya da duyduğunuz her haberin kaynağını araştırıp, doğruluğundan emin olun. Özellikle ailenizden, arkadaşlarınızdan veya sosyal medyadan aldığınız bilgilerin kaynağını sorgulayın.

Çocuklarınızla iyi iletişim kurun. Çocuğun yaşı müsaitse haberlerin içeriğini çocuğunuzla birlikte değerlendirin ve yaşına uygun bilgiler verin. Ayrıca ebeveynler çocuklarını belirledikleri günlük rutin ve programlara odaklayarak endişeyi hafifletmeye yardımcı olabilirler. Çocukların bu süre zarfında kendi duygularını yönetirken, sizin kendi duygularınızı ve davranışlarınızı gözlemleyeceklerini unutmayın.

Kendinizi ve çocuklarınızı dış dünyadan tamamen izole etmeyin. Kaynağını araştırıp emin olduğunuz bilgileri internet ve sosyal medya aracılığıyla arkadaşlarınız ve sevdiklerinizle paylaşabilir, böylece bu olağanüstü durumda da normallik duygusu geliştirebilirsiniz. Duygu ve düşüncelerinizi bu vasıtalarla paylaşabilir ve stres seviyenizi azaltabilirsiniz. Telefonla konuşarak, mesajlaşarak veya sosyal medya platformlarındaki kişilerle sohbet ederek dış dünya ile bağlantınızı devam ettirebilirsiniz.

Yardım istemekten çekinmeyin. Şiddetli endişe, kendinize veya çevrenize zarar verici derecede sinirlilik, yoğun üzüntü veya ilişkilerinizi olumsuz yönde etkileyen diğer reaksiyonlar yaşıyorsanız, mutlaka iyi bir akıl sağlığı uzmanına danışıp yardım alın. Psikologlar ve diğer uygun akıl sağlığı uzmanları, aşırı anksiyete ve stresle baş etmenize, sıkıntılarınızı yönetmenize, profesyonel ve yapıcı yollar bulmanıza yardımcı olurlar.

Uzman Psikolog Meleknur Alevcan son olarak, sosyal mesafenin, sosyal izolasyon anlamına gelmediğini bildirdi. Özellikle artık çoğumuzun kullanabildiği modern teknolojiler aracılığıyla arkadaşlarımızla ve sevdiklerimizle, ister yüksek teknoloji araçlarıyla ister basit telefon görüşmeleriyle bağlantı kurmamızın, bu yaşadığımız stresli günlerde bağlarımızı korumamıza yardımcı olacağını ve bu zor duruma karşı bize güç vereceğini açıkladı.

Uzman Psikolog Meleknur Alevcan
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meleknur ALEVCAN Fotoğraf
Meleknur ALEVCAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Meleknur ALEVCAN'ın Makale ve Yazıları
► Stresle Başa Çıkma Psk.Fundem ECE
► Takıntılarla Başa Çıkma Psk.Handan ERDOĞAN
► Öfke ve Başa Çıkma Psk.Seçil YİKAR
► Stres ve Başa Çıkma Yolları Psk.Fahri ŞAHİN
► İlişkilerde Stresle Başa Çıkma Psk.Dnş.Aslı DENİZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Koronavirüs (Covıd-19) Anksiyetesi ile Başa Çıkma' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Otizm Spektrum Bozukluğu Aralık 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:25
Top