2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bedensel ve Ruhsal Bağışıklık İçin Uyku
YAZI #6496 © Yazan Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK | Yayın Mayıs 2020
Uyku fizyolojik bir ihtiyaçlardan birisidir ve ihmali durumunda bir takım sorunlar ortaya çıkabilir. Diğer taraftan uyku, zihinsel bir ihtiyaç da olduğu için mahrumiyetinde psikolojik süreçler olumsuz etkilenebilir. Örneğin uyku düzensizliğine bağlı depresyon geliştirmesi gibi. Ayrıca bugün yapılan nöropsikolojik araştırmalar yeni öğrendiğimiz bilgilerin bir kısmının belleğe kodlanmasının uyku esnasında gerçekleştiğini ortaya koymuştur. Uykuyu tüm bunlarla birlikte düşündüğümüzde; uykunun bedensel ve ruhsal bağışıklık için temel işlevi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

• Öncelikle uyku sorununuzu tanımlayın. ‘Uykuya dalamıyorum. Gece uyanıyorum.’ gibi. Sorununuza ilişkin olası nedenler ne olabilir? Liste çıkarın. Somut olarak nedeni görmek bazen çözüm için yeterli olabiliyor. • Belli bir saatten sonra yemek yemek uyku sorunlarına neden olabilmektedir. Bu yüzden belli bir saatten sonra yemeyi bırakmalısınız. Yatağa aç da girmeyin, yatma vaktine yakın açlık hissediyorsanız hafif atıştırmalıklar tüketebilirsiniz.
• Günlük kafein tüketiminiz fazla olduğunda uyku sorunları yaşayabilirsiniz. Kafein tüketim miktarını azaltmalısınız.
• Düzenli egzersiz uyku sorununuzu çözmede yardımcı olabilir. Egzersizi uyku saatinizden 5-6 saat önce yapmalısınız.
• Gün içerisinde uyumamalısınız (Şekerleme de yapmayınız).
• Yatak odanızı sessiz, karanlık ve hafif soğuk duruma getirmeniz size yardımcı olacaktır.
Her birey kendine özgüdür; uykusu da kendine özgüdür. O yüzden herkes 8 saat uyumalı gibi bir yaklaşım doğru değildir. Sizi dinlendiren ve günlük planlarınıza uygun uyku sizin için doğrudur.
• Uykulu hissetmeden yatağa gitmeyin. Yatma vaktinde uykulu hissetmiyorsanız, başka bir şey yapın (Kitap okuma, hafif bir müzik dinleme). Rahatlatıcı bir şeyler bulun ancak uyarıcı etkisi olmamalı. Aklınızdan uyku ile ilgili endişelenme fikrini atın. Bu sizin vücudunuzun rahatlamasını sağlayacak ve düşüncelerinizi dağıtacaktır.
• Eğer 15 dakika sonra halen uykuya dalamadıysanız, yataktan çıkın. Sizin rahatlamanızı sağlayacak başka bir şeyler bulun. Eğer mümkünse, başka bir odaya geçin.
• Her gece yatağa gitmeden önce sizin uykuya koşullanmanızı sağlayacak rutinler oluşturun Ilık banyo, diş fırçalama veya birkaç dakika okuma olabilir. Her gün aynı sırada yapmalısınız. Örneğin; pijama giyme, diş fırçalama, su içme ve yatağa girme gibi.
• Uykuya gitme ve kalkma saatleriniz her gün aynı olmalı. Örneğin 23:00-23:30 yatağa gitme saati; sabah 08:00 uyanma saati gibi. Bunu her gün ne olursa olsun aynı şekilde uygulayın. Böylece gününüzün de planlı olmasına destek olacaktır.
• Yatağınızı uyku dışında başka amaç için kullanmayın. Yatakta yemek yemek, ders çalışma, dizi izleme gibi faaliyetleri yapmamalısınız. İlk günler bunları yapmakta zorlanabilirsiniz. Pes etmeyin. Sabırla devam edin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melek SARIÇİÇEK Fotoğraf
Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Melek SARIÇİÇEK'in Makaleleri
► Bedensel Engelli Çocuğum Var Ne Yapabilirim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bedensel ve Ruhsal Bağışıklık İçin Uyku' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:37
Top