2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fibröz Displazi
YAZI #6536 © Yazan Fzt.Vedat ÜLKER | Yayın Mayıs 2020
Fibröz Displazi normal kemik yerine yara benzeri (fibröz) dokunun geliştiği nadir görülen bir kemik bozukluğudur. Bu düzensiz doku, etkilenen kemiği zayıflatabilir ve deforme olmasına veya kırılmasına neden olabilir.

Çoğu vakada, bir kemikte tek bir bölgede fibröz displazi oluşur, ancak birçok kemikteki birçok bölgede de ortaya çıkabilir. Tek kemik tutulumu genellikle ergenlerde ve genç erişkinlerde görülür. Birden fazla etkilenmiş kemiğe sahip insanlar tipik olarak 10 yaşından önce belirtiler geliştirir.

Belirtiler Nelerdir ?

Fibröz displazi özellikle bozukluk hafifse, az belirti gösterebilir veya hiç belirti göstermeyebilir.



Daha şiddetli fibröz displazi ise şu bulguları taşır:



• Kemik ağrısı, genellikle hafif ila orta derecede ağrı

• Şişme

• Kemik deformitesi

• Özellikle kollarda veya bacaklarda kemik kırıkları

• Bacak kemiklerinin eğriliği



Fibröz displazi vücuttaki herhangi bir kemiği etkileyebilir.



Ancak en sık etkilenen kemikler şunlardır:

• Kafatası

• Uyluk kemiği (femur)

• Kaval kemiği (tibia)

• Üst kol kemiği (humerus)

• Kaburga

• Pelvis

Nadir olarak fibröz displazi, endokrin sisteminin hormon üreten bezlerini etkileyen bir sendrom ile ilişkili olabilir.



Fibröz displazi bir genetik bozukluk olmasına rağmen, ebeveynden çocuğa geçmeyen bir gen mutasyonundan kaynaklanır. Fibröz displazinin kesin bir tedavisi olmamakla birlikte fibröz displazi ameliyatı ile ağrının giderilmesi, kemiklerin onarılması veya stabilize edilmesi amaçlanır.

Fibröz displazide oluşan kemik deformiteleri nasıl bulgu verir?

Kemik deformiteleri displazinin tuttuğu kemiğe göre farklı bulgu verir. Uyluk kemiği tutulumu ile kemikte çoban asası, omurga tutulumu ile kişide skolyoz görülür. Yüz kemikleri tutulumunda görme bozukluğu ve işitme kaybı, eklem tutulumunda artrit görülür.

Fibröz displazi tanısı

Tanı için sıklıkla, direk radyografi, Bilgisayarlı Tomografi, MR tetkikleri yapılır. Bunun yanı sıra kemik sintigarafisi de gerekebilir. Tanı için iğne biyopsisi de yapılabilir.

Fibröz displazi tedavisi

Hastanın şikayeti, deformitesi yoksa ilk aşamada hastalık sadece takip edilir ve fizik tedavi desteği verilir. Bulgu ve deformite gelişiminde osteoporozda kullanılan bifosfonat grubu ilaçlar kullanılarak kemik kaybı önlenmeye çalışılır. İleri olgularda cerrahi tedavi ile fibröz displazi lezyonu çıkarılır ve yerine kemik greftleri koyulur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat ÜLKER Fotoğraf
Fzt.Vedat ÜLKER
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Vedat ÜLKER'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Fibröz Displazi' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Ağustos 2021
► Kalça Protez Ocak 2021
► Bel Fıtığı Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:47
Top