2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Donuk Omuz
YAZI #6547 © Yazan Fzt.Vedat ÜLKER | Yayın Mayıs 2020
Arka cebinizden cüzdanınızı çıkaramıyor, dişlerinizi fırçalayamıyor, dolabınızı açamıyorsanız ,yüksek bir yerden nesne alamıyor ve kıyafetlerinizi giymede sorun yaşıyorsanız omzunuz donmuş olabilir. Omuzlarda ortaya çıkan, ağrı ile birlikte ciddi oranda hareket kısıtlılığına neden olan sorunlardan biri de “Donuk omuz sendromu”dur. Yaşam kalitesini düşüren bu hastalık kendiliğinden ortaya çıkabildiği gibi, herhangi bir omuz yaralanmasına bağlı olarak da gelişebiliyor. Çoğunlukla kadınlarda görülen bu rahatsızlıkta diyabet yani şeker hastalığı en önemli risk faktörleri arasında yer alıyor.

DONUK OMUZ NEDENLERİ ?

Donuk omuz nedenleri çeşitlidir. Aslında en fazla görülen yüzdede, neden tam olarak bilinememektedir. Kadınlar bu duruma yakalanmaya erkeklerden daha çok yatkındırlar. Bu sorun daha çok 40 yaş ve üzerindeki kadınlarda görülür. Bazen, yaşanan bir omuz incinmesinden yıllar sonra, donuk omuz ağrıları ortaya çıkabilir (ideopatik). Omuz-eklem-tendoN yırtıkları, omuz-eklem kireçlenmeleri gibi sebepler sonrası oluşan donuk omuz gelir. Üçüncü sırada ise, travma veya cerrahi sonrası omuz-eklem hareket kısıtlılığı ile giden olgular yer alır.

İdeopatik olan donuk omuz hastalarında özellikle şeker hastalığı, tiroid problemleri, kolestrol yüksekliği, kalp problemleri, kadınlarda meme hastalıklarının varlığı ve boyun problemeri olup olmadığı araştırılmalıdır. Günümüzde donuk omuz gelişen hastaların çoğunun yoğun stres altında olan kişiler olduğu unutulmamalıdır. Bu hastalıklardan özellikle şeker hastalığı olanlarda tedaviye cevap, daha yetersiz olabilir.

Donuk omuz hastalarında ilk belirtiler genellikle ağrı ile başlar. Daha sonra omuz eklemi hareketlerinde kısıtlılık oluşur. Omuz, pek çok ayrı parçadan oluşan bir eklemdir. Bu parçalar sayesinde kolunuzu kaldırabilir, döndürebilir ve sallayabilirsiniz. Ancak donuk omuz durumu varsa, eklemin belli kısımları içe çekilir. Yani sıkışarak büzülür. Bu durumda, kolunuzu hareket ettirmek istediğiniz zaman, genellikle ağrı ve tutukluk duyarsınız. Tedavi edilmeyen vakalarda omuz eklem hareketlerinde kısıtlılık kalıcı olabilir.

OLUŞMA ŞEKİLLERİ

İki farklı şekilde meydana gelen donuk omuz, durup dururken kendiliğinden ortaya çıktığı gibi, herhangi bir omuz yaralanmasına bağlı olarak da gelişebilmektedir. Kendiliğinden oluşan donuk omuz rahatsızlığında omzun içinde bulunan bağ denilen kapsül dokular, sertleşip şişmektedir. Bu oluşumu hangi mekanizmanın tetiklediğiyse bilinmemektedir. Omuz yaralanmasına ya da müdahalesine bağlı olarak gelişen donuk omuzda ise sebep bazen bir kırık ya da cerrahi müdahale olabilmektedir. Bu gibi durumlarda hastaların beklemeden bir iki hafta içinde mutlaka fizyoterapiye başlaması gerekmektedir.

DONUK OMUZDA TEDAVİ

Erken veya orta evrede bulunan donuk omuza fizik tedavi uygulanmaktadır. Fizik tedavi ile omuz hareketinin esnemesi artırılarak o bölgenin dejenerasyonun önüne geçilir. Fizik tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda, yani omuz bölgesinde çok ciddi dejenerasyon meydana geldiğinde,uzun süre tedaviye cevap verilmediğinde ve hiçbir şekilde yumuşak dokunun açılmadığı durumlarda artroskopi ile bu bölgeye girilip sertleşen ve yapışan dokular birbirinden ayrılmaktadır. Ameliyat sonrasında da yine mutlaka fizik tedavi uygulanarak bu durum korunmaya çalışılmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat ÜLKER Fotoğraf
Fzt.Vedat ÜLKER
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Vedat ÜLKER'in Makaleleri
► Donuk Omuz ve Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Fzt.Vedat ÜLKER
► Donuk Omuz Fizik Tedavi Fzt.Atalay ÇELEBİ
► Omuz Ağrısı ve Nedenleri Fzt.Sema DANIŞIK
► Omuz Ağrısı ve Fizyoterapi Önerileri Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Donuk Omuz' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Ağustos 2021
► Kalça Protez Ocak 2021
► Bel Fıtığı Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:32
Top