2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mekanik Bel Ağrsında Tedavi
YAZI #6563 © Yazan Uzm.Fzt.Atalay ÇELEBİ | Yayın Mayıs 2020
Bel problemleri sıklıkla vücut mekaniğinin ve düzgün duruşun bozulması, stresli yaşam ve çalışma koşullarından kaynaklanan alışkanlıklar, esneklik ve genel fiziksel uygunluğun azalmasına bağlı olarak meydana gelmektedir.
Sinir kökü irritasyonu olmaksızın, konjenital ve akkiz ağrılar dışında oluşan, paravertebral kas spazmı, ligamentlerin gerilmesi, faset eklemlerin irritasyonu gibi kas-iskelet sistemi kökenli ağrılardır.
Ağrının nedeni; bağların, kasların, faset eklemlerin kapsüllerinin, vertebra korpuslarının, periostlarının, omurilik zarlarının kan damarlarının yapılarındaki ağrıya duyarlı kısımlarının gerilme basınç gibi mekanik zorlanmalarıdır.
Ağrı; bedensel çalışma, tekrarlanan dönmeler, hızlı yürüme ve koşma ile artar. Hastalar genellikle oturur veya yatar pozisyondan ayağa kalktıklarında ağrının arttığını belirtirler. İstirahatte ağrı azalmaktadır.
İNSİDANS: Bel ağrısı özellikle 50 yaşın altındaki yetişkinlerde görülür. Her iki cinste de oluşabilir. Çocuklarda görülen bel ağrısının etyolojisinde bir enfeksiyon yada malignensy vardır. Nüfusun %60-80’i yaşamının bir bölümünde en az bir kez bel ağrısından şikayet eder.

LUMBAL BÖLGE PATOLOJİLERİNİN NEDENLERİ:
1. Kas iskelet sistemine ait anomaliler: En büyük rolü mekanik güçler oluşturmaktadır. Torsiyon, kompesyon, bükme, kırma, intradiskal basınç değişiklikleri, postüral değişiklikler ve titreşim mekanik faktörlerdir. Ayrıca sinir kökü lezyonları.
2. Kas iskelet sistemine ait olmayan nedenler: Bel ağrısı basit bir zorlanma ile oluşabileceği gibi sıklıkla kaza veya incinme sonucu da ortaya çıkabilmektedir.
• Spinal nedenler : Enfeksiyon, tümörler, inflamatuar artritler (R.A., Ankilozan Spondilit), kemik hastalıkları.
• Extraspinal nedenler: Vasküler hastalıklar, gastrointestinal hastalıklar, nörolojik hastalıklar.
MEKANİK BEL AĞRISININ NEDENLERİ:
 Postüral deformiteler:
• Alt ekstremite eşitsizliği
• Pes planus
• Yüksek topuklu ayakkabı giymek
• Gevşek oturuş
 Karın-sırt kasları arasındaki dengesizlik:
 Pelvisin normal şeklini kaybetmesi: Omurganın normal şeklini kaybetmesi
 Lumbal instabilite sendromları
 Zorlayıcı yaşam ve çalışma alışkanlıkları
 Uygunsuz yataklar
 Kazalar
 Esnekliğin kaybı

Tedavisinde hastada bulunan kas iskelet sistemi ile ilgili promlemler manuel teknikler ile ve hastaya özel egzersiz programları hazırlanarak ve yaşam stili değişikleri ile tedavi edilir.Sizinde bu gibi problemlerde hekim muayanesinin ardından bu alanda eğitim almış bir fizyoterapiste başvurabilirsiniz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Atalay ÇELEBİ Fotoğraf
Uzm.Fzt.Atalay ÇELEBİ
İstanbul
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Atalay ÇELEBİ'nin Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mekanik Bel Ağrsında Tedavi' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boyun Ağrıları Mayıs 2020
► Donuk Omuz Fizik Tedavi Mayıs 2020
◊ Osteopati Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:09
Top