2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ebeveynler İçin Yangın Söndürücüler
YAZI #6570 © Yazan Psk.Yasemin KARAMAN | Yayın Mayıs 2020
“Odasını toplamıyor.”, “Saçını boyatmak istiyor.”, “Sürekli sosyal medya hesabından fotoğrafını paylaşıyor.”, “Odasından çıkmıyor.”, “Gece yatmak, sabah uyanmak bilmiyor.”, “Makyaj yapıyor.”, “Dikkati çok dağınık.”, “Benimle saygısızca konuşuyor.” “Söz veriyor tutmuyor.” ve daha niceleri ile ergenliğe hoş geldiniz!
Tüm bunlarla beraber kendisini kimi zaman enerji dolu, kimi zaman mutsuz, kimi zaman kaygılı, kimi zaman da öfkeli hissedebilir. Ve o bunları hissederken siz ne olduğunu, neden olduğunu anlayamıyor olabilirsiniz.
Duygu durumu sık değişebilen bir ergenle aynı çatı altındaysanız siz de bu dansa katıldınız demektir. Kendinizi aniden öfke, kaygı, çaresizlik, üzüntü, umutsuzluk ve bunlara benzer duygular koltuğunda otururken bulabilirsiniz. Bu duygu bulaşmalarını sıçrayan aleve benzetmek yanlış olmaz. Eğer söndürülmezse büyük bir yangının içinde kalmak kaçınılmaz olacaktır. Peki ortada bir yangın varsa odun atmak ne işe yarar? Malum o ergen, henüz yangını nasıl söndüreceği ile ilgili yeterli bilişsel düzeyde değil. Fakat biz yetişkinler bunun için yeterli bilgiye biyolojik olarak sahibiz. Tek yapmamız gereken biraz pratik ve yangın söndürme becerilerimizi güçlendirmektir. Ben birkaç tane yangın söndürücü ekledim. Mesela size yüksek sesle “Beni rahat bırak. Her şeyime karışıyorsun.” dedi. O an yüksek ihtimalle ilk duygunuz öfke olacaktır. Siz de ona yüksek sesle “Sen nasıl benimle yüksek sesle konuşursun! Ben senin annenim/babanım. Odana git ve oradan çıkma!” dediğinizde ilişkinizde bir yangın ve tahribat olacaktır. Öfkenizle hareket etmemek için yapılabilecek şeylerden ilki beden duruşunuzu değiştirmek olabilir. Tehdit edici ya da iletişime kapalı bir beden duruşunuz varsa oturarak ve ona biraz yan dönerek ortamı yumuşatabilirsiniz. Öfkelendiğinizde duygularınızı betimleyebilirsiniz. (Ellerim titriyor, kalbim çarpıyor, bacaklarım geriliyor vb.). Bu sizi içinde bulunduğunuz ana getirir. Nefesinize odaklanın. Ve bir bardak su İçin. Bunları yaparken “Sakinleşmek için bir bardak suya ihtiyacım var. Biraz nefesime odaklanacağım.” gibi cümleler kurarsanız ona da öfkelendiğinde ne yapması gerektiğini öğretmiş olursunuz. Duygularınızın ipini takip edin. Sizi götürdüğü yer onları keşfetmenizi sağlayacaktır. Benzer bir davranış sergilediğinizde ebeveynleriniz nasıl davranırdı? Siz ne hissederdiniz? Siz çocuğunuzun yaşlarındayken ebeveyninizin en zorlandığı durum neydi? Ve yaşadığınız durumu başka bir açıdan değerlendirin. “Bu davranışı gerçektende beni yoksaydığı anlamına mı gelir?” Bunları sırayla yapabileceğiniz gibi size o an en iyi geleni de seçip yapabilirsiniz.
Peki sizin yangın söndürücüleriniz neler?

Klinik Psikolog Yasemin Karaman
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin KARAMAN Fotoğraf
Psk.Yasemin KARAMAN
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yasemin KARAMAN'ın Yazıları
► Orkestra Şefi Ebeveynler Psk.Cevher SÖNMEZ
► Kişiliklerin Mimarı Ebeveynler Psk.Dnş.Kübra LİMONCU
► Sıcak Ama Sınırsız Ebeveynler Psk.Ebru ZORLUTUNA
► Sağlıklı Ebeveynler Olmak Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
► Okula İlk Defa Başlayan Ebeveynler Psk.Mahmut PAKDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ebeveynler İçin Yangın Söndürücüler' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ 2 Yaş Sendrom mu? Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:51
Top