2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Terapide Ne Çalışıyoruz? Nasıl Çalışıyoruz?
YAZI #6583 © Yazan Uzm.Psk.İlknur KILIÇ | Yayın Haziran 2020
Terapide Ne Çalışıyoruz? Nasıl Çalışıyoruz?

Nedir bu terapi? Ne işe yarar? Bir sürü soru silsilesiyle başlamaktayız. Terapide tamda böyle bir şey belki de. Terapi odasında olmamızı sağlayan nedenleri sorgulamak, sonrasında keşfetmek var olan cevapları dönüştürmek ve bir süzgeçten geçirip yeni bir anlam yüklemek diyebiliriz. Terapiler gerçek benliğimizi keşfetmemizde bize alan açmayı sağlayan bir yolculuktur. Terapistiniz size bu yolculukta rehberlik eder. Yollar size aittir ve gideceğimiz yönü danışan olarak sizler belirlersiniz. Terapistiniz bu yollarda göremediğiniz alanları, taşları yeni yolları ya da keşfedilmeyi bekleyen yanlarınızı ulaşmanızda fener tutar. “Hadi biraz da buraya bakalım? Sanki buralarda duyulmaya ihtiyacı olan bir şeyler var gibi?”

Her terapistin kendine ait bir çalışma yöntemi vardır. Buna ek belirlediği ve benimsediği bir ekol vardır. Terapi dünyasında çok fazla ekoller ve teknikler vardır. Bunlar işin detayı. Terapideki çalışma alanlarını danışanlar belirler. Hangi alanda çalışmak istediklerini terapisti ile tartışır ve onun üzerine yoğunlaşılır. Terapistte danışanın belirlediği hedeflere göre terapiyi yapılandırmaya başlar. Terapi planı her bir danışan için biriciktir. Danışandan alınan bilgiler doğrultusunda terapi süreci formüle edildiği için terapi uzunluğu değişkenlik gösterir. Her bir terapi danışanına göre şekillenir. Terapi süreci danışanın kendisine has ve özeldir. Şu anda bulunduğunuz noktaya ulaşmanızın yıllar sürdüğünü düşünüyorsanız, belirli duyguları, davranış kalıplarını ve sabit zihniyetleri anlamak, neden var olduklarını belirlemek ve daha sonra yapmaya başlamak muhtemelen birkaç saatten fazla sürecektir. Danışmanlık hızlı bir çözüm getirmez. Değişim zaman alır, ancak terapi seanslarınızdan en iyi şekilde yararlanmak için kendinizi nasıl hissettiğiniz konusunda kararlı, bağlı ve dürüst olmanız önemlidir.

Terapistin çalışma alanı aldığı eğitimler benimsediği ekol üzerinden başlatılır. Terapist danışanından topladığı verilere göre seans süreçlerini yapılandırır ve alet çantasındaki teknik ve yöntemleri şekillendirir. Bu yöntem ve teknikler genel olarak benzerlik gösterse de, her bir danışanla kurulan ilişki dinamiği yine o danışanın kendine has ve biricik olacağından kullanılan yöntem ve teknikler de o danışana özel olacaktır. Terapi herkes için kişiseldir.

Terapist danışanını dikkatlice dinler, gerektiği yerlerde sorular sorar. Dinlemek terapinin önemli ve etkili bir parçasıdır. Fakat terapi süreci terapistle danışanın işbirliği içinde yürüttüğü, danışanın aktif katılımını gerektiren de bir süreçtir. Bir işbirliği içinde çalışılır. Terapi için gerekli istek ve arzunun olmaması terapi sürecini olumsuz etkileyebilmektedir.

Terapi süreci sanıldığı gibi konuşulup rahatlanan bir süreç olarak bilinse de, zaman zaman acı dolu deneyimlerinde hissedildiği özel bir alandır. Bu acı dolu anları terapistin eşliğinde deneyimlemek ve keşfetmek danışana farkındalık ve iyileşme sağlar. Terapi odası kalabalık bir alandır, tıpkı sahip olduğumuz bize ait dünyamız gibi.


Bazı Ek Bilgiler

• Psikologlar sizin adınıza karar vermezler.

• Psikologlar İLAÇ YAZMAZ ve de TANI ve TEŞHİS KOYMAZLAR.

• Psikologlar size akıl vermez. Ne yapmanız gerektiğinizi söyleyecek kişiler değildirler.

• Psikologlar çalıştıkları çiftler arasında hakem değildirler. Suçlu aramazlar.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlknur KILIÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.İlknur KILIÇ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İlknur KILIÇ'ın Yazıları
► Terapide Yüzleştirme Elif HERGÜNER
► Terapide Mağara Alegorisi Psk.Emre ŞENGÜR
► Psikanalitik Terapide Yöntemler Psk.Doğancan GÖKÇE
► Terapide Etkili Bir Enstruman: Eft Psk.Mustafa GÖDEŞ
► Terapide Hikaye Kullanımı Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Terapide Ne Çalışıyoruz? Nasıl Çalışıyoruz?' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Online Terapi Olur mu? Kasım 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:46
Top