2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



2 Yaş Sendrom mu?
YAZI #6590 © Yazan Psk.Yasemin KARAMAN | Yayın Haziran 2020
Sendromun kelime anlamı bir tanıyı kolaylaştıran bulguların tümüdür.
2 yaşta yaşananlar gelişim sürecinin çok beklenen bir dönemidir. Gelişim dönemine sendrom demek duruma bir bozukluk gibi bakmaya neden olabiliyor. Peki bu dönemin özelliği nedir? Çocuğun sık sık hayır demesi ve bireysel hareket etmek istemesidir. Fakat işler çocuğun arzu ettiği gibi mi oluyor? Tabi ki çoğunlukla olmuyor. Böyle olunca da çocuk hayal kırıklığı, öfke, engellenmişlik gibi bazı duygularla karşı karşıya kalıyor. Bu dönemde sözel becerisi de sınırlı olan çocuk için kendisini ifade etme daha da zorlu oluyor. Çünkü bu dönemde çocuk ebeveynin bir uzvu olmadığını farkediyor ve ebeveynden ayrışarak bireyselliğini ilan etmek istiyor. Bunu ifade etmek isterken hiç istemediği engellerle karşılaşıyor. Ve çocuğun tüm bu davranışlarına varoluş mücadelesi demek sanırım yanlış olmaz. Çünkü birey olduğunu, artık hayatta özne olarak var olmak istediğini anlatmak istiyor.
Peki bu durum çocukta böyleyken ebeveynde nasıl yankı buluyor?
Neredeyse her şeyi kendisinden bekleyen ve itaat eden minik yavrusu gitmiş ve yerine başetmesi güç bir minik gelmiştir. Çünkü artık nerdeyse her şeye karşı çıkıyor ve itiraz ediyordur. “Yemek yemicemm!”, “Bu tişörtü giymicemm”, “Uyumıycamm” gibi ki bu konuda ebeveynlerin repertuarı çok daha geniştir. :)
Ebeveyn için bu durum oldukça zorlayıcı olabiliyor. Bu değişimi anlamlandırmakta zorlandığı gibi bazen şımarıklık, bazen isteklerini yaptırmak için tutturma davranışı, bazen yaramazlık, bazen de sadece kendisine gıcıklık yaptığı gibi anlamları da yükleyebiliyor.
Fakat, bu dönemde cevap E Şıkkı Hiçbiri’dir.
Yukarıda da bahsettiğim gibi çocuğunuz artık bir birey olduğunu keşfetmeye ve kendi istekleri, tercihleri olduğunu farketmeye başladı. Tam da 2 yaş gelişim döneminin gerektirdiği gibi!
Peki ebeveyn bu süreci nasıl yönetebilir.
Öncelikle “Hayır”deme hakkını çok idareli kullanmalıdır.
Çocuğun isteklerini anladığını ifade ettikten sonra çocuğa sorumluluk veren bir yerden yaklaşmalıdır. Sorumluluk vermek karar verilecek durumlarda seçenek sunarak yapılabilir. Mesela dışarı çıkmadan önce kıyafetleri elinize alarak “Kırmızı olanı mı yeşil olanı mı giymek istersin?”, “Önce köfte mi yemek istersin pilav mı?” gibi. Bu yaklaşım ebeveynin sınırları dahilinde çocuğun karar vermesini sağlar.
İsteklerinizi kısa ve net cümlelerle ifade etmek çocuğun anlamasını kolaylaştıracaktır.
Var olduğunu gösterme çabasında olan çocuğun bu çabasını ebeveyn takdir etmelidir. “Vav artık hangi ayakkabıyı giymek istediğini sen seçiyorsun.”, alışveriş poşetlerini taşımak isteyen bir çocuğa “Hepsini kendi başına taşımak istiyorsun, ne kadar güçlüsün.” gibi.
Unutmayın ki bu dönem geçicidir. Bu dönemi sağlıklı geçirmek için ebeveynin esnekliği ve duruşu önemlidir. Ve inatlaŞma denilen durum için iki kişiye ihtiyaç vardır. Bu iki kişiden biri olmamayı seçmeye ne dersiniz?
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin KARAMAN Fotoğraf
Psk.Yasemin KARAMAN
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yasemin KARAMAN'ın Yazıları
► 2 Yaş Sendrom mu? Psk.Hasan DURAN
► 2 Yaş Bir Sendrom Mu Psk.Yağmur ÇELİK
► Evlilik Öncesi Sendrom Psk.Dnş.Selma AKBULUT
► Genetik Bir Sendrom: Frajil X Psk.Burçak DEMİRKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında '2 Yaş Sendrom mu?' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:48
Top