2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoterapi Nedir
YAZI #6607 © Yazan Psk.Musa BALLI | Yayın Temmuz 2020
Psikoterapi, bir psikoterapist birlikte yürütülen, problemli olarak görülen, davranış, ilişki, duygu ya da bedensel tepkilerin çözümlenip, psikolojik iyi olmayı hedefleyen bir çözümleme sürecidir. Psikoterapinin amacı, sizin yaşamınızı en iyi şekilde sürdürebilmeniz için, düşünce, duygu ve davranışlarınız hakkında farkındalık kazandırıp, yaşamın her alanında kendi kendine yetebilen biri olmanıza yardımcı olmaktır.
Psikoterapi, problemli olarak gördüğümüz davranışlarımızı yöneten duygularımızın, hangi hatalı düşüncelerden kaynaklandığını, bu hatalı düşüncelere yol açan, yanlış öğrenmeler ve travmatik olaylar ile yüzleşerek, hatalı düşüncelerden kurtulma, duygularımızı dengeli şekilde yaşama, yeni beceriler kazanma yolculuğudur.
PSİKOTERAPİYİ KİMLER YAPAR?
Psikoterapi, psikoloji, psikolojik danışmanlık, psikiyatri gibi temel davranış ve sağlık bilimleri eğitimi üzerine, psikoterapi beceri eğitimlerini tamamlayan ruh sağlığı çalışanları tarafından uygulanan bir yöntemdir. Burada önemli olan psikoterapistin, almış olduğu eğitimler, mesleki tecrübesi ve danışanla kurduğu güvene dayalı iletişim becerisi öne çıkmaktadır. Unutmayın, herkes makas kullanabilir ama kimse, becerikli bir kuaför gibi saçınıza şekil veremez. Yani, her konuşan, her sizi dinleyen psikoterapi yapamaz.

PSİKOTERAPİNİN SİZE YARARI NEDİR?
Psikoterapi ile her şeyin en kötü ihtimaline inanma gibi hatalı düşüncelerinizin farkına varabilir, bu hatalı düşünceleriniz düzeltebilirsiniz. Psikoterapi ile, duygularınızı doğru zamanda ve doğru yerde ifade etmeyi öğrenebilir, öfkenizin, korkularınız üzüntülerinizin size sağladığı fayda ve zararların farkına varabilirsiniz. Psikoterapi ile kendinize zarar verici davranışlarınızı, alışkanlıklarınızı kontrol altına almayı öğrenebilirsiniz.
Psikoterapi ile hatırladıkça size acı veren, kaza, şiddet, taciz yada toplum içinde eleştirilme, küçük düşürülme gibi travmatik anılarınız ile yüzleşebilir, o travmaların size verdiği kötü duygulardan kurtulabilirsiniz.
Bunların yanında psikosomatik denilen, mide yanmaları, baş ağrıları gibi kötü duyguların tetiklediği, bedensel rahatsızlıklardan da kurtulabilirsiniz.
Bunların doğal sonucu olarak da aileniz ve diğer insanlar ile ilişkilerinizi, istediğiniz şekilde düzenleyebilir, iş ve okul yaşantınızı daha verimli hale getirebilirsiniz.

PSİKOTERAPİ NASIL YAPILIR?
Psikoterapinin ilk aşamasında; psikoterapist ile danışan, psikoterapi sürecinin kurallarını kısaca görüştükten sonra, psikoterapist, danışanın getirdiği sorunu ile ilgili bilgi toplama amaçlı ilk görüşmeler gerçekleştirilir. Psikoterapist, danışan ile yaptığı ilk görüşmelerden, psikolojik testler gibi diğer kaynaklardan elde edilen bilgilerden sonra, danışanın sorunun niteliğine göre uygun psikoterapi yöntemi belirler.
Örneğin, köpek fobisi ile gelen 17 yaşında bir hayali genç kızı ele alalım. Psikoterapist, ilk seansta, sorun hakkında detaylı bir anamnez alır, bahsedilen sorun, nerelerde ortaya çıkıyor, ne zaman ortaya çıkmaya başlamış, danışanın geçmişinde köpek veya benzeri bir hayvanla travması oluşmuş mu? Aile de benzer sorun olan var mı? danışanın aile ve arkadaş ilişkileri nasıl? danışanın bu sorundan bir kazanımı var mı? gibi bir çok bilgiyi toplar. Danışanın fobisini kaynağı travmatik bir olay ise tavmaya uygun bir terapi yöntemi, aileden gelen öğrenilmiş hatalı düşünce yapısı ise bilişsel bir terapi yöntemi ile terapiye devam edilir. Ya da danışanın bu fobisi ile aile içinde ilgi çekme gibi bir kazanımı varsa o zaman köpek fobisini aslında daha derinde başka bir sorunun göstergesi olduğu değerlendirilir, bu sefer terapinin hedefi, geri plandaki bu daha derindeki sorun olur.

PSİKOTERAPİ NE KADAR SÜRER?
Psikoterapi, emek, zaman ve maliyet gerektiren bir iyileşme yöntemidir. Bu nedenlerden dolayı, danışanların en çok sorduğu sorulardan birisi “kaç seans sürer? ” Psikoterapi sürecin tamamlanması, bazı danışanlar için birkaç seans yeterli olabilir iken bazı danışanlar için bu çok daha uzun, haftalar ve aylar sürebilmektedir.
Çünkü; danışanın getirdiği sorunların nedenlerinin irdelenmesi, sorunlar ile baş etme becerisi geliştirilmesi sürecidir. Psikoterapi süresi, danışanın sorununa neden olan olayların durumuna, yaşadığı problemin derinliğine, danışanın kaynaklarının gücüne göre değişebilmektedir.

PSİKOTERAPİNİN İLAÇ TEDAVİSİNDEN ÜSTÜNLÜĞÜ
Sıkça sorulan bir diğer soru ise, ilaç tedavisi yeterli olmaz mı? Duygu durum bozukluklarında ilaç gerektiren tedaviler kaçınılmaz olarak bulunmaktadır. İlaç tedavisi, kötü duygularınız bastırarak sizi bir süre iyi hissettirebilir, ancak sizin duygularınızı yöneten hatalı düşünceleri değiştirme veya sizi hatırladıkça rahatsız eden geçmiş travmatik anılar konusunda ilaç tedavisi yetersiz kalmaktadır. İlaç tedavisinin yol açtığı bir diğer sorun ise, danışanın ilaca kendini bağımlı hissedebilmesi, ilaç olmayınca sorun u ile baş edemeyeceğine dair yetersizlikle ilgili hatalı bir düşünceler de gelişebilmektedir. Danışanın durumu ilaç tedavisi gerektirecek kadar ağır olsa bile ilaç tedavisi ile psikoterapi birlikte uygulanabilir.
Tüm bu nedenlerden dolayı ruhsal rahatsızlıklarda psikoterapi vazgeçilmez bir yöntem olarak yerini korumaktadır.
Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederiz, sağlıcakla kalın
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Musa BALLI Fotoğraf
Psk.Musa BALLI
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi72 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Musa BALLI'nın Makale ve Yazıları
► Psikoterapi Nedir? Psk.Yasemen YARALI
► Psikoterapi Nedir Psk.Aybüke AKDENİZ
► Psikoterapi Nedir? Psk.Nilüfer DEMİRHAN
► Psikoterapi Nedir Psk.Doğancan GÖKÇE
► Psikoterapi Nedir? Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikoterapi Nedir' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:09
Top