2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Liste: İlkokula Başlamadan Önce Çocuğumla Yapabileceğim Geliştirici Şeyler
YAZI #6664 © Yazan Uzm.Psk.Seçil SARIKAYA | Yayın Ağustos 2020
İlkokul dönemi çocukların öğrenme süreçlerinde önemli bir dönüm noktasıdır. Sesler ile sembollerin bir araya gelerek oluşturduğu şifrenin çözülmesi ile okuma yazma serüveni başlar ve matematiksel kavramlar da eklenerek devam eder. Bu zorlu döneme ayrıca kurallar, düzene uyum sağlayabilme, zamanı kullanabilme ve sıkıntıya katlanabilme gibi yeni beceriler de eklenir. Böylece bu becerilerin hepsinin bir arada geliştiği ve somut şekilde gözlemlenebildiği bir dönem yaşanır. Bu anlatılanlar her ilkokula başlayan öğrencinin aşağı yukarı yaşayabildiği bir senaryodur. Ancak bu senaryonun içeriğini düzenleyebilmek , yaşanabileceklere karşı hazırlıklı olmak ve önceden bazı gözlemlere sahip olmak bizim elimizde desek ne düşünürsünüz?
Aslında okul öncesi dönem oldukça kıymetli, sihirli dokunuşlar ile çok daha kolay sonuç alabileceğiniz bir dönemdir. Bu nedenle öneri olarak yapılabilecekler konusunda bir listemiz var. Siz de bu listeyi gözden geçirerek çocuğunuz ilkokula başlamadan kendinizi değerlendirmiş ve uygulamalar konusunda güncellemiş olursunuz.
Yapılabilecekler Listesi
*Çocuğunuzla birlikte oyun oynayın: Nasıl oyun kurduğunu, aktif oyunları nasıl yönettiğini, yaratıcılığını görme şansı yakalamış olursunuz. birlikte kaliteli zaman geçirmek de ayrı bir kazanım elbete...
*Çocuğunuza görev ve sorumluluklar verin: Yapabileceği ölçüde sorumluluklar ile destekleyin, sorumluluk almanın ve yerine getirmenin önemini yaşayarak öğrenmesini sağlayın ancak bunu zorunluluk olarak hissetmeyecek ve çatışma yaşamayacak ölçüde sağlamaya çalışmalısınız.( Örneğin oyuncaklarını belirli bir alanda toplama, alışverişe giderken birkaç parça alınacak şeyi aklında tutmasını isteme, giyeceği kıyafetlerini önceden belirlemesini isteme..vs)
*Çocuğunuzu yaptığınız işlere dahil edin: Evde yaptığınız işler ile ilgili fikrinin olabilmesi için onu dahil edebilirsiniz. Birlikte yemek hazırlama, dışarı çıkarken kendisi için hazırlanan çantaya eşyalarını yerleştirme...vs
*Zaman yönetimini ve sınırlı zaman kavramını yaşatarak öğretin: Bir işi yaparken bitmesi gereken bir zaman olduğunu anlamasını sağlayın. Uyuma saati için sevdiği müzik ile telefon alarmı kurabilirsiniz, giyinirken ya da diş fırçalarken kum saatinden yararlanabilirsiniz.
*Çocuğunuzu erken yaşta kitapla tanıştırın: Kitapla tanıştırmak, kitaptan keyif almalarını ve kitap okunması için heyecan duymalarını sağlayabilmek, bu dönem için çocuklarımıza yapabileceğimiz en önemli yatırımlardan biridir. Her gece yatmadan önce ona kitap okuyabilir, ilk kez okuduğunuz kitabın sonunu kurgulamasını isteyebilirsiniz. Odasında küçük bir okuma köşesi, kitap sepeti ya da ulaşabileceği ölçülerde bir kitaplık yapabilirsiniz. Birlikte kitapçıya gidip kitapları incelemesini sağlayabilirsiniz.
*Bilişsel gelişim ve dikkat alanları için küçük uygulamalar yaparak bu alanları gözlemleyin ve destekleyin: Çocuğunuz ile kavramlar, sayma ve eşleştirme gibi çalışmaları günlük hayatınızdan örneklerle oyun yoluyla, öğretmen rolüne girmeden çalışabilirsiniz. Meyve sepetindeki elmaları sayma, mandalları renklerine göre ayırma, çorapları eşleştirme, kişi sayısına göre sofraya tabak koyma...vs. Puzzle, eşleştirme oyunları, küçük kuyu oyunları gibi materyaller kullanarak da dikkat ve öğrenme alanlarına yönelik çalışmalar yapabilir bunları yaparken de keyifli zaman geçirebilirsiniz. Stickerli sudoku kitapları, yaşına uygun strateji oyunları ve çocuklara yönelik hazırlanan bulmaca (iki resim arasındaki farkı bulma, gizlenmiş resimleri bulma..vs) yayınları da size bu konuda yardımcı olabilir. Ayrıca süreli yayınları takip edebilirsiniz . Çocukların yaşlarına uygun yayımlanan çok renkli, geliştirici ve keyifli dergiler bulunmaktadır. Bu tür yayınlara da abone olabilirsiniz. Ancak bunları yaparken öğretici ve zorlayıcı olmamak, iyi gözlemci olmak, yapabildiklerini belirlemek ve yapmakta zorlandığı şeyler var ise nedenlerini anlamaya çalışmak, eksikleri var ise bunların gelişim sürecini takip etmek ve zaman tanımanız gerekir. Gözlemlerinizi öğretmeni ile paylaşabilir, eğer okulda benzer konularda güçlük yaşıyor ise konu ile ilgili bir uzmandan görüş alabilirsiniz.
*İnce Motor Becerilere odaklanın: Küçük yaşlardan itibaren küçük kas gelişimini destekleyen ve geliştiren aktiviteler yapmasını sağlayın. Bol bol hamur oynama, küçük nesneleri bir kaptan diğerine aktarma, biraz daha büyüdüklerinde ise boyama yapma, lego gibi küçük parçalı oyuncakları takma ve birleştirme gibi faaliyetlerde bulunmalarını sağlayabilirsiniz.
*Hareket etmelerini sağlayın: Çocuklarımızın hareket kabiliyetlerinin, koordinasyon becerilerinin ve büyük kas gelişimlerinin sağlıklı olabilmesi için hareket özgürlüklerinin olmasına özen gösterin. Açık alanda oyun oynamaları, park, bahçe gibi alanlarda diğer çocuklarla sosyalleşebilmeleri için fırsatlar yaratın. Küçük yaşta enerjilerini doğru yönde kullanabilmeleri, oyun oynama pratiğinin yerleşmesi ve sıkıldıklarında başvuracakları ilk şeyin ekran olmaması için bol bol dışarıda vakit geçirmelerini sağlayın.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seçil SARIKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Seçil SARIKAYA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Seçil SARIKAYA'nın Yazıları
► Etkili İletişim- Ego ve Ego Geliştirici Dil Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Ergen Çocuğumla Nasıl Anlaşabilirim? Psk.Berivan ŞENTÜRK
► 3-6 Yaş Döneminde Çocuğumla İletişim Kuruyorum Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
► Çocuğunuzu İlkokula Hazırlayın Psk.Ebru ZORLUTUNA
► İlkokula Başlama Yaşı Psk.Bayram ŞİMŞEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bir Liste: İlkokula Başlamadan Önce Çocuğumla Yapabileceğim Geliştirici Şeyler' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Disleksi Nedir Ağustos 2020
◊ Emdr Terapisi Nedir? Ağustos 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:17
Top