2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sanatın İnsan Psikolojisine Etkisi
YAZI #6684 © Yazan Uzm.Psk.Damla KANKAYA | Yayın Eylül 2020
Sanatın İnsan Psikolojisine Etkisi

Sanat, bir duygunun dışa vurulmasında kullanılan belli yöntemler ve tekniklerden oluşur, insanları zihinsel açıdan gelişimin sağlarken aynı zamanda psikolojik olarak da yarar sağlar. Peki bu yararlar nelerdir? İnsan sanatla uğraştıkça huzur dolabilir. Sanatın insanı her zaman dinlendiren ve rahatlatan bir tarafı vardır. Bir çok insanın sanatla uğraşmasının sebebi huzur ve rahatlama ihtiyacıdır.

Sanatta taşkınlık ve abartı olduğu kadar huzur ve dinlenmede vardır. Örneğin ev hanımlarının, yaşlıların sanatla ilgilenme isteğinin arkasında çoğunlukla huzur ve rahatlama arayışı vardır. Aynı zamanda sanat insanı robotlaşmaktan kurtarır. Günümüz teknolojisinde her şey artık elimizin altında bizim yerimize bir şeyler yapıp üretilebiliyor. İnsanlar yaratıcılıktan ve insani özelliklerinden yavaş yavaş uzaklaşmaya başladı ama insanlar resim yaparken, enstruman çalarken hem yaratıcı zekalarını kullanıyorlar hemde somut şeyler elde ediyorlar.

Bazen de sanat bir kaçış yoludur. Gerçek dünyanın telaşesinden, paniğinden en kolay ve rahat kurtulabileceğimiz yer kendi hayal dünyamız. Bu hayal dünyasını bir şekilde somut hale sanat ile getirebiliriz, buda insanı en azından bir süreliğine de olsa gerçek dünyayla bağını koparabilir ve rahatlatabilir. Sanat aynı zamanda insanı yalnızlıktan kurtaran bir araçtır, bize arkadaşlık eder. Sanatın en önemli noktası ise beyin içinden geçenleri hiç bir kısıtlama olmadan dışa vurmasını sağlamasıdır. Sadece sizin doğrularınız olduğunu düşünün ve bu kimse tarafından kısıtlanmıyor. Bir beste mi yapmak istediniz kuralsızca sadece kendinize ait olan bir melodi çıkartabilirsiniz. Sadece sizin içinizden gelen bir şeyi bir tuvale hiçbir kural olmadan ve sınır olmadan çizebilirsiniz ve size kimse karışamaz. Sanat insanı özgürleştirir. İnsan duygusal bir varlıktır ve sanat duyguların, düşüncelerin dışa vurumudur.
İnsan sanatla ne kadar çok ilgilenirse duygusal olarak kendisini o kadar çok rahatlatabilir.

Sanat aynı zamanda bir terapi yöntemidir. Nedir bu sanat terapisi? Danışanların resim, heykel gibi sanatsal aktiviteler sayesinde iç dünyalarını ve bilinçaltlarını ifade etmek için geliştirilmiş bir yöntemdir. Yapılan bir araştırmaya göre bipolar bozukluk tanısı almış hastaların sanat terapisi sonrasında benlik saygılarında olumlu yönde değişiklik olmuştur. Kısacası sanatın etkileşimde olduğu alanlardan biri de psikolojidir. Sanat, insanın psikolojik yönde gelişimine ve rahatlamasına yardımcı olur.


Uzman Klinik Psikolog Damla Kankaya
Psikolog Segah Ece Fer
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla KANKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Damla KANKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Sanatın İnsan Psikolojisine Etkisi' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanat Terapisi Ocak 2024
► Panik Atak Geliyorum Der mi? Ağustos 2023
► Akran Zorbalığı ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
► Çaresizlik Öğrenilir mi? Haziran 2023
► Psikolojik İlk Yardım Mayıs 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:02
Top