2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Corona Virüsün Psikolojik Etkileri ile Nasıl Baş Edilebilir?
YAZI #6706 © Yazan Uzm.Psk.Onur KÖK | Yayın Eylül 2020
Dünyada ilk olarak, Çin'in Wuhan bölgesinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs (Covid-19), ülkemizde Mart ayında görülmeye başlandı. İlk vakanın görülmesinden itibaren insanları psikolojik olarak olumsuz yönde etkiledi. Yaşanan son durumda, artan vakalar ve durumun belirsizliği doğal olarak salgının hiç bitmeyeceği endişesi yarattı. Fakat unutmamamız gereken bir şey var, o da bu salgının bir gün biteceğidir. Psikolojik olarak ne kadar sağlıklı kalabileceğimiz yönünde bilgilerimizi tazeleyebilirsek o kadar bu süreçle sağlıklı baş etmiş olacağız. Psikolojik olarak bu salgın; depresyon, kaygı, takıntı, panik atak gibi bozuklukları tetikleyebilir ve hayat kalitesinin oldukça bozulmasına yol açabilir. Peki bu salgınla baş etmek için neler yapılabilir? Öncelikle olabildiğince eski alışanlıklarınıza yani rutinlerinize devam edin eğer salgından dolayı bunlar sürdürülemiyorsa yeni rutinler oluşturmaya çalışın. Kirli bilgilerden uzak kalmalı, güvenilir kaynaklardan (Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu gibi) bilgi almalıyız. Gün içinde belirli saatlerde bu bilgileri öğrenmeliyiz. Bu süreçte mümkün olduğu kadar evimizde kalmalı ve Sağlık Bakanlığın açıkladığı 14 kuralı uygulamalıyız. Evimizde sürekli ve aşırı derecede el yıkama alışkanlıklarını sınırlandırmalıyız. Bu yıkama durumları (Yemek öncesi – sonrası, kişisel ihtiyaç öncesi – sonrası ve elimizin kirli olduğunu gördüğümüzde) uygulanmalıdır. Mutlaka düzenli uyku, sağlıklı beslenmeliyiz. Çünkü bu durum bizi hem fiziken hem psikolojik olarak etkilemektedir. Kişisel öz bakımımıza özen göstermeli ve gündelik kıyafetlerimizi giyinmeliyiz. Mümkün olduğu kadar sakin bir yerde veya evin içerisinde düzenli olarak egzersiz veya yürüyüş yapmalıyız. Son olarak iyimserliğimizi her zaman koruyalım bu salgın bir gün bitecek aldığımız tedbirler bizim ve ailemizin güvende olduğunu hissettirecektir tedbiri abartmadan elden bırakmamak önemli

Herkese sağlıklı günler..

North Clinics Tıp Merkezi
Uzm. Klinik Psikolog
Onur KÖK
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Onur KÖK Fotoğraf
Uzm.Psk.Onur KÖK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Onur KÖK'ün Yazıları
► Deprem ve Psikolojik Etkileri Psk.Dnş.Ökkeş GÜMÜŞOLUK
► Pandeminin Psikolojik Etkileri Psk.Furkan YAVUZ
► İşsizliğin Psikolojik Etkileri Psk.Furkan YAVUZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Corona Virüsün Psikolojik Etkileri ile Nasıl Baş Edilebilir?' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:07
Top