2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sporda Sakatlık Psikolojisi
YAZI #6712 © Yazan Uzm.Psk.E.Cem ENGİN | Yayın Eylül 2020
Spor dünyasında sakatlanma ve yaralanma maalesef sıkça rastlanılan bir durumdur.Gerek müsabakaların sert ve yoğun olması gerekse yarışmalarda ortaya çıkan burkulma vs gibi durumlar nedeniyle birçok sporcu bu duruma maruz kalmakta ve motivasyonel açıdan düşüş yaşayabilmektedir.



Bilinmelidir ki bu durum her sporcunun yaşayabildiği fakat zihinsel dayanıklılığı sağlam ve tedavisine önem veren sporcuların üstesinden gelebildiği hatta sakatlık veya yaralanma sonrası eskisinden daha iyi performans sergileyebildikleri duruma gelebilmişlerdir.Peki nedir burda önemli olan konular? Birlikte inceleyelim;



1-) Belirsizliğe karşı umutlu olmak



Sporcular sakatlandığında veya yaralandığında tedavi süresi,antrenmanlardan geri kalma,yarışmalardan geri kalma nedeniyle kadro dışı bırakılma riski gibi nedenlerden dolayı endişe içerisinde olabilmektedir.Oysa ki tedavi sürecinin (fizyoterapi,tıbbi fizik tedavi ve psikolojik destek ...gibi) düzgün bir şekilde planlanmasıyla giderek iyileşme sağlanacak ve sporcu tekrar kısa zamanda sahalara dönebilecektir.



Oldu ki işler yolunda gitmedi ve sporcu spordan uzak kaldı veya kadro dışı bırakıldı,bu dünyanın sonu değildir.Hayatta en önemli konunun sağlık olduğunu varsayarsak sporcu belli dinlenme süresinin ardından aktif spora iyileşince her zaman geri dönebilir.



2-) Tedavi süresince yapılabileceklere odaklanmak



Bir yandan tedavi süreci devam ederken tabi aktif antrenmanlara katılamıyorsunuz veya yarışmaları kaçırıyorsunuz.Peki ne yapabiliriz?



Bu süreçte daha önceki postlarda da bahsettiğim zihinsel antrenman uygulayarak sahadan uzak olsanız dahi sanki zihninizde sahada antrenman yapıyormuş veya yarışıyormuşcasına zihninizde canlandırabilirsiniz.Beyin gerçek ile hayali aynı şekilde anlamlandırdığından aynı şekilde zihinsel zindelik ve motivasyonunuzu koruyabilirsiniz.



Olumlu içsel konuşmalardan faydalanın!



Kendinize ne kadar çok olumlu telkin verirseniz o kadar kendinizi iyi hissedeceksiniz.Gece yatmadan önce veya dinlenme esnasında



‘Ben başarılı bi sporcuyum.Gün geçtikçe iyileşiyor ve eski sağlığıma kavuşarak antrenmanlarıma dönmek için gün sayıyorum’ şeklinde örneğin içsel konuşma yapabilirsiniz.



Sağlıklı ve mutlu sporlar!...
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
E.Cem ENGİN Fotoğraf
Uzm.Psk.E.Cem ENGİN
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.E.Cem ENGİN'in Makaleleri
► Sporda Kaygı Faktörü Psk.Barış Kemal KİRİK
► Sporda Zihinsel Sağlamlık Psk.E.Cem ENGİN
► Sporda Performans Geliştirme ve Emdr Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sporda Sakatlık Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sürantrenman - Sporda Tükenmişlik ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2022
► Sporda Zihinsel Sağlamlık Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:13
Top