2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Kaygı
YAZI #6722 © Yazan Uzm.Psk.Gülçin SANLI | Yayın Ekim 2020
Kaygının sadece biz yetişkinlerin dünyasında var olduğunu düşünürüz. Kaygının hiç çocuklara, çocuklarımıza uğramadığını, onların sadece sevinç ve korku yaşadığına inanırız. Oysa ki bir bebek anne rahmine düştüğü ilk andan itibaren kaygı ile tanışabilir, kaygı yaşayabilir.

Öncelikle biyolojik olarak rahimde annenin kaygısı bebeğe geçer. Bebek hormonlar yoluyla “kaygı” ile tanışmış olur. Dünyaya geldiğinde ebeveyni aracılığı ile hayatı tanımaya başlar. Dünyanın nasıl bir yer olduğunu, ebeveynlerine güvenip güvenemeyeceğini ufak ufak test eder. Annesi veya bakım vereni onu bırakıp gidiyor mu? Ne zaman geri geliyor? Uzaklaştığında onu gözleri ile inceliyor mu? Takip ediyor mu? Diğer insanlara güvenebilir mi? gibi pek çok süreci deneyimleyen bebek, yavaş yavaş dış dünya ve hayat hakkında fikir sahibi olmaya başlar. Tüm bu deneyimler sonucu dünyanın ve ebeveynlerinin güvenilmez ve tehlike arz edebileceğini fark eden çocuk kaygılanmaya başlar.

Kaygılanan çocuk anneye/ bakım verene yapışır. Annesinin yanından ayrılmasına izin vermez. Anne yanındayken de yeteri kadar mutlu olmaz. Dış dünya tehlikelidir, anne ise güvenilmez. Hayat içinden çıkılamayacak, baş edilemeyecek bir hal alır. Vakit geçmeye, çocuk büyüme başlar. Artık daha zor görevleri vardır okul, ödevler, dersler… Duygularını düzenleyemeyen ve kaygıyla baş edemeyen çocuk için yük artık taşınamaz bir hal alır. Gittikçe huzursuzlaşır, hızlı hareket etmeye başlar, çabuk öfkelenir, bilişsel becerileri yavaşlar, sık sık hastalanır…

Çocuklar dil gelişimini ve soyut düşünme becerilerini tamamlayana kadar sözel olarak kendilerini ifade edemezler. Tüm yaşadıkları duyguları bedensel dille dışa vururlar. Ebeveynin ve tüm yetişkinlerin görevi dışa vurulan duyguları anlamak ve yansıtmaktır.

Çocukta Kaygı İşaretleri:
* Uyku saatlerinde bozulma
* Uyumaktan kaçınma
* İçe kapanık hallerde artış
* Anneden ayrılmak istememe
* Anneye yapışma
* Okul reddi
* Mide bulantısı
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülçin SANLI Fotoğraf
Uzm.Psk.Gülçin SANLI
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülçin SANLI'nın Makale ve Yazıları
► Çocuklarda Kaygı Psk.Mısra Nur NİŞANCI
► 3-4 Yaş Çocuklarda Kaygı Psk.Büşra BÖREKÇİ
► Çocuklarda Kaygı Yönetimi Psk.Ezgi TANIL
► Çocuklarda Kaygı Bozuklukları Psk.Sinem ERUSTA
► Çocuklarda Korkular ve Kaygı Pdg.Aykut AKOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Kaygı' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Oyun Terapisi Nedir? Şubat 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:24
Top