2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Çekingenlik ve Sosyal Kaygı
YAZI #6733 © Yazan Psk.Esra BÜYÜKKURT | Yayın Ekim 2020
Bir çok aileden sıklıkla duyduğumuz bir cümledir: ‘Çocuğum evde aslan, dışarıda kuzu’.
Genellikle kendini savunamayan, hakkını aramayan, konuşması gereken yerde söz alıp konuşamayan çocuklar için kullanılır bu deyim.
Peki bu çocuklar neden böyledir ve nasıl bu hale gelir?
Bazı çocuklar içe dönük olabilir. Genellikle toplumda çekingen, utangaç olarak bilinen bu çocuklar aile dışındaki yetişkinlerle olmaktan, bir soru sorulduğunda, sınıfta parmak kaldırırken utanırlar ve geri planda kalmayı tercih ederler. Hatta bazıları çalan telefonu açamaz, eve misafir geldiğinde görünmek istemez. Bu belirtilerden bir ya da birkaçını çocukluğunda bir çok kişi yaşamıştır.
Çekingenlik çocuğun bir çok durumda kendini geri çekmesi nedeniyle, sosyal hayatı oldukça olumsuz etkileyen, bazen çocuğun yeteneklerini sergilemesine engel olan, hatta akademik başarıyı engelleyici bir durum olabilmektedir.
Sosyal kaygı ise çekingenliğin kaygı bozukluğuna dönüşmüş halidir. Artık çocuk yetişkinlerle olduğu gibi yaşıtlarıyla birlikte olmaktan da çekinir. Bunun yanında oyunlara katılmama, özgüven eksikliği, rezil olma korkusu, aşırı heyecanlanma gibi belirtiler görülür.
Sosyal kaygı bozukluğuna neden olabilecek durumlara bakılacak olursa; evin ilk çocuğu olma, genetik faktörler, sosyal olmayan bir aile ortamı, aşırı koruyucu ebeveynle büyüme ve el alem ne der düşünce yapısının fazlaca önemsendiği bir ailede yetişme sosyal kaygı bozukluğunun oluşmasında belirleyici etkenlerdir.
Bazı çocuklar yeni bir ortama girdiklerinde geç uyum sağlayabilir. Bu durum her zaman sosyal kaygı bozukluğu anlamına gelmez. Bu nedenle çocuk dikkatlice incelenmeli, sosyal ve akademik hayatının bu durumdan ne kadar etkilendiğine bakılmalıdır.
Kaygı bozuklukları tedavisinde çocukluk ve ergenlik yılları kritik düzeyde önemlidir. Tedavi edilmeyen hastalar yetişkinlik yaşantılarında sağlıklı bir iş ve aile yaşantısına kavuşmakta zorlanırlar. Bu nedenle anne babanın dikkati ve çocuğu incelemesi oldukça önemlidir. Belirtiler çocukta görülüyorsa geç kalınmadan bir uzmana başvurulmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra BÜYÜKKURT Fotoğraf
Psk.Esra BÜYÜKKURT
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Esra BÜYÜKKURT'un Makale ve Yazıları
► Sosyal Kaygı ve Çekingenlik Psk.İclal ESKİOĞLU AYDIN
► Sosyal Fobi mi Çekingenlik mi? Psk.Gül ÇELİK
► Sosyal Fobi-Utangaçlık-Çekingenlik Psk.İ.Nil BİREYŞOĞLU ÖZEN
► Çocuklarda Çekingenlik Psk.Büşra SEZİKLİ
► Çocuklarda Çekingenlik Psk.Eser ÖLÇER
► Çocuklarda Çekingenlik. Psk.Serap DUYGULU
► Çocuklarda Çekingenlik Psk.Dnş.Ayça ULUÇAM GÜÇMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Çekingenlik ve Sosyal Kaygı' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:05
Top