2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Stres “bir Seri Katilin Anatomisi”
YAZI #6744 © Yazan Psk.Dnş.Ferhat BULDUM | Yayın Ekim 2020
“Stress” aslında bir fizik terimi olarak ortaya çıkmıştır ve Baskı – Zorlama anlamında TDK ‘ nın ruh bilim terimleri sözlüğünde yer almıştır.
Psikoloji literatüründeki haliyle en sade olarak Davis (1990) stresi; bireyin duyguları, düşünce süreçleri veya bedensel açıdan baş edebilme gücünü tehdit eden bir gerilim durumu olarak tarif etmiştir. Bu tariften yola çıkarsak her bireyin günlük yaşam olaylarıyla baskı altında kalması doğal bir süreçtir. Yani stres yaşamımız için doğal bir olgudur ve her birimizin stres ile baş etme becerisi vardır. Ancak 2 faktör stres ile baş etmede zorlanmamızı ve hatta bazen sağlık durumumuzu tehdit edecek şekilde stresin baş etme becerilerimize karşı galip gelmesi durumunu yaratır. Şimdi bu iki faktörü açalım. 1. Faktör genetik faktörlerinde destek verdiği ama ağırlıklı olarak varoluşumuzun ilk gününden itibaren oluşan yaşam olayları ile geliştirdiğimiz baş etme becerilerimiz. Bu beceriler ne kadar gelişmiş ve güçlü olursa stresli durumlarla o denli mücadele edebiliriz. 2. Faktör ise tabiî ki stresli yaşam olaylarına ne denli maruz kaldığımız ve bu olayların ne denli güçlü olduğu.
Aslında bir metaforla şöyle izah edilebilir. Bu bir spor musabakası gibi düşünülürse baş etme mekanizmalarımızı bir takım olarak düşünelim ve adını da BEM koyalım bem ile stres takımları arasında sürekli bir rekabet ve müsabaka vardır. Maç içinde bazı anlarda stres takımı iyi bir organizasyon ile bem e karşı skor yapabilir. Ya da bem çok iyi bir savunmaya sahipse baskılı ataklara ve skor çabasına güzel yanıt verir ve skor şansı vermez. Ama tabi bem sürekli antreman yapmalı ve takım gücünü yükseltmelidir ki maçları kazanabilsin.
Ancak tabi stres bu eğlenceli metafordaki kadar masum değildir. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar stresin kimyasını açığa çıkardıkça stresin ne kadar tehlikeli olduğunu daha iyi anlıyoruz. Uzmanlar çalışmalar ilerledikçe tarihin en azılı virüslerinden bile daha tehlikeli bir düşman olduğunda hem fikir oldukları stres ile ilgili daha etkin çözümler geliştirmek için profesyonel yardım almak konusunda tavsiyelerde bulunuyorlar. Stres, son dönemde hakkında daha fazla bilgi sahibi oldukça insanlık tarihinin en başından beri bir baş belası ve insanlığın en korkutucu seri katili ünvanına hak kazanmıştır. Bununla beraber bu azılı katili kendimizden uzak tutmak için gerekli çabayı göstermiyor olabiliriz. Stresin bilinen tüm fizyolojik rahatsızlıkların altında yatan kaynaklardan biri olduğunu belirten uzmanlar, her gün daha fazla tıbbi tanı ile ilgili tedavi prosedürüne stresle baş etme çalışması ekliyorlar. Stresle baş etme çalışmalarının günlük yaşamın bir parçası olması gerektiğini artık tartışma götürmeyen bir gerçek.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ferhat BULDUM Fotoğraf
Psk.Dnş.Ferhat BULDUM
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ferhat BULDUM'un Makaleleri
► Stres ve Stres Kaynakları Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Stres “bir Seri Katilin Anatomisi”' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Renklerin Psikolojisi Kasım 2018
► Örgütsel Verimlilik Kasım 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:54
Top