2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Covid 19 Pandemisinde Kaygı
YAZI #6756 © Yazan Uzm.Psk.Cansu ZAKİROĞLU | Yayın Kasım 2020
Koronavirüsün (covid-19) ülkemiz ve dünya üzerinde yaygınlaşması ve devam etmesi ile beraber kendimiz, ailemiz, yakın çevremiz, sevdiklerimiz ve toplumumuzun sağlığı konusunda oluşan endişe, panik ve korku duygusunun daha da artmasına neden olmuştur. Bu süreç içerisinde kişilerin yakın çevrelerinde salgın sebebiyle kayıpların oluşması, çeşitli sebepler ile kişilerin iş kaybının ve beraberinde ekonomik sorunların olması, bilinen ruhsal rahatsızlığı olan kişilerin tedavilerine devam edememesi, virüs ile ilgili belirsizliğin devam ediyor olması kaygı bozukluğu sebebiyle başvuran kişilerin sayısını arttırmıştır. Kaygı kişinin kendini tehlike içeren durumlarda ya da tehlikede hissettiğinde deneyimlediği duygusal, bilişsel, davranışsal ve fiziksel olarak belirti duyumunun tümüdür. Bu belirtiler arasında; nefes darlığı, çarpıntı, yorgunluk, uykuda bozulma, bulantı, kalp atışlarında hızlanma gibi bir takım bedensel duyumların ortaya çıktığı fiziksel belirtiler ve bununla beraber korku, endişe, dehşet duygusu, panik, sinirlilik ve çaresizlik hissetme halinin olduğu duygusal belirtiler bulunmaktadır. Objektif düşünememe ve nedenselleştirmede güçlük, dikkat dağınıklığı, bilgiyi anlama ve organize etmede güçlük yaşama gibi bilişsel belirtiler ile birlikte kişinin kaygı düzeyini arttıracak ve tetikleyecek ortamlardan kaçma ve kaçınma, huzursuz hissetme ya da kaygı esnasında kaçma ve savaşma tepkisinin oluşmasına neden olan davranışsal belirtileri bulunmaktadır. Kaygı ile beraber gelişen tüm fiziksel duyumlar oluşan tehlike ile beraber harekete geçmemiz noktasında kişiyi hazırladığından dolayı temel amacı organizmayı korumak ve ona zarar gelmesini önlemektir.


Yaşadığımız bu süreç içerisinde belirsizliğin devam ediyor olması, kişilerin kayıplarının olması ve kişilerin günlük rutinlerinin bozuluyor olması kişilerin oluşan kaygılarını yönetememelerine ve günlük yaşamdaki işlevinin bozulmasını, duygusal ve sosyal olarak zorlanmalarını da beraberinde getirmektedir. Bu yüzden bu gibi durumlarda başa çıkmada güçlük yaşandığında uzman desteği ile beraber oluşan kaygının daha doğru yönetilmesine katkı sağlayacaktır. Kişinin kaygı düzeyine bağlı olarak alacağı önlemler yaşamış olduğu problemleri hafiflemesine yarar sağlayabilir.
Beslenme ve Uyku Düzeni:
Bağışıklık sisteminin güçlü olması koronavirüse karşı koruyucu etkisi olduğundan dolayı bu dönem içerisinde mevsiminde sebze ve meyve tüketmek, zararlı bir takım alışkanlıklardan uzak durmak ve kişilerin yaş grubuna göre uyku düzenini oluşturması önem taşımaktadır.
Nefes Egzersizi Yapın
Kişinin yaşadığı zorlayıcı olayları bağlı olarak kaygı nedeniyle oluşan fiziksel belirtilerini azaltmak ve önlemek adına gün içerisinde burundan 1 kerede nefes alarak ve bir kaç saniye bekledikten sonra ağızdan 3 seferde verme şeklinde egzersizlerin yapılması beden ile beraber zihnin de dinginleşmesi adına faydalı olacaktır.

Günlük Rutininize Devam Edin

Kişi tehlike yaratan durumla ya da tehlikeli algısıyla karşı karşıya kaldığında bu durumla ilgili bir takım belirtiler aramaya başlar. Bu dönem içerisinde enfekte olmakla ilgili bedenini tarama, ateş ölçümü, internetten araştırma yapma gibi girişimlerde bulunmak yerine sağlık bakanlığının belirttiği önlemleri alarak günlük yaşantınıza devam etmek kaygıyı içe yönlendirip panik duygusunun artmasına engel olacaktır.

Güvenilir Kaynakları Takip Edin

Yaşanılan süreçte artan kaygı ile beraber kişinin olumsuz haberlere ve bilgilerin çeşitli güvenilir olmayan kaynaklardan alınması yaşanılan belirsizlik ve tehlike olma durumuna karşı daha duyarlı hale getirmesine yol açacaktır. Bu sebeple bilimsel kaynakları ve resmi duyuruları takip ederken belirli sınırlamalar getirmek de kaygının kontrol edilebilmesi noktasında önem taşımaktadır.

Fiziksel Egzersiz Yapın

Gün içerisinde evde ya da dışarda fiziksel egzersiz kişinin fiziksel ve fizyolojik sağlığı ile birlikte psikolojik olarak iyilik haline olumlu etkileri bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre; düzenli egzersiz ve fiziksel etkinliğin anksiyeteyi azalttığı görülmüştür.

Dikkatinizi Odaklayın ve Yönlendirin

Kişinin kaygı hissettiği durumlarda dikkatini bedensel duyumlarına ve düşüncelerine yönlendirmesi yaşadığı endişe ve panik halini daha da artmasına neden olacaktır. Bu yüzden kişinin kendini o ana getirerek etrafında gördüğü nesneleri, duyduğu sesleri sayması, teninde hissettiği nesnelere odaklanması ve bunları bulması, kişiye iyi gelebilecek lavanta yağı gibi bir kokunun olması ve aromalı bir şeyler tatması dikkatini dışa odaklamasına ve oluşan kaygıyı yönetmesine fayda sağlayacaktır.

Duygusal ve Sosyal İlişkilerinizi Oluşturun

Kişinin bu dönem içerisinde hissettiği duyguları paylaşması yaşadığı olaylara anlam bulmasına ve benzeri şekilde herkesin bu süreçten geçtiğini ve farklı şekillerde de olsa etkilerinin olduğunu görmesini sağlayacaktır.

Kontrol edebileceğiniz noktalara odaklanın

Kişinin gelecekte oluşabilecek muhtemel durumlar ile ilgili olarak endişe duyması en kötü senaryoya odaklanmasına neden olarak kontrolü dahilinde yapabileceği şeyleri aksatmasına neden olabilir. Bu yüzden virüsün bulaşması, ne zaman biteceği, sevdiklerine zarar gelebileceği gibi bir takım kontrolü dışında olan olasılık içeren düşüncelere odaklanmak yerine kontrol edebileceği noktalara odaklanması kaygının azalmasını sağlayacaktır.
Geçmişte yaşanan benzeri kaygı uyandıran düşünceleri hatırlayın
Kişilerin geçmişte yaşadığı ve kaygı duyduğu farklı birçok olay olabilmektedir. Bu gibi durumlarda o zaman nasıl başa çıktığını ve şuan ki durum ile kıyaslandığında kalıcı olmadığını fark etmesini sağlayacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cansu ZAKİROĞLU Fotoğraf
Uzm.Psk.Cansu ZAKİROĞLU
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Cansu ZAKİROĞLU'nun Makale ve Yazıları
► Covid-19 ve Şiddet Dr.Psk.Merve MALAS
► Tükenmişlik Sendromu ve Covid – 19 Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU
► Covid-19 ve Psikolojik Destek Psk.Dila HOTLAR
► Covid-19 Aşısını Çocuklara Açıklarken Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Şehrimize Gelen 'yabancı" (Covid 19) Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Kaygı ve Sosyal Kaygı Psk.İ.Nil BİREYŞOĞLU ÖZEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Covid 19 Pandemisinde Kaygı' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:16
Top