2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Online Terapi Olur mu?
YAZI #6770 © Yazan Uzm.Psk.İlknur KILIÇ | Yayın Kasım 2020
Online Terapi

Online Terapi kişinin direk olarak terapi desteğine ulaşamadığı koşullarda kişiye alternatif olabilecek iyi bir seçenektir. Online terapi yüz yüze yapılan terapilerle benzerlik göstermektedir. Özellikle yurt dışında yaşayan, yüz yüze terapi almaktan çekinen veya uygun fiziksel ortamı yaratamayan bireyler online terapiye başvurabilir.

COVID-19 salgını nedeniyle git gide artan online mecralara terapiler de dahil oldu. Pek çok Psikolog çalışmalarını online olarak sürdürmekte, danışanlarıyla uygun zaman da ve şekilde görüşme sağlayıp hizmet vermektedir. Her ne kadar kulağa alışılmadık gelse de, ‘online terapi’ de artık hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Online terapilerinde yüz yüze terapilerdeki gibi deneyimlenmesi danışanlara bir süre sonra kolaylık sağladı. Özellikle yüz yüze terapi deneyimine sahip olan danışanların online terapileri de pandemi döneminde keşfetmesiyle birlikte her iki terapi çeşidinin de aslında pekte farkı olmadığını deneyimledikleri bir süreç oldu. Online danışmanlık, anksiyete, depresyon, stres yönetimi, kariyer ve ilişki sorunları gibi birçok yaygın sorun için uygundur ve çalışılabilirdir.

Online Terapilerin bazı avantajlarına birlikte bakalım.

Ulaşılabilir olması: Online terapiler yüz yüze yapılan terapilere göre ulaşımı ya da terapilere katılımı çok daha kolay. Evinizin bir köşesinde, ofisinizin bir alanında güvende hissettiğiniz herhangi bir yerde terapistinizle iletişime geçebilirsiniz. Burada yine yüz yüze yapılan görüşmelerdeki kurallar geçerlidir. Tam saatinde görüşmeye hazır olmalı, aksi durumlarda muhakkak terapistinizi bilgilendirmelisiniz.

Kolaylık: Geleneksel terapi modeline göre online terapilerde randevu planlama ve ayarlama yüz yüze yapılan ayarlamalara göre danışanlara daha kolaylık sağlamaktadır. Aynı zamanda, terapistin hizmetlerini daha fazla kişiye genişletmesi için de bir fırsat yaratır. Böylelikle zamanlama daha iyi planlanır ve daha geniş coğrafi bölgeye ulaşabilir.

Ayrıca terapiye gelmek yüz yüze seans gerçekleştirmek bazı kişiler için oldukça zor olabiliyor. Geleneksel terapi modelinden rahatsızlık duyan kişiler için online danışmanlık daha uygun görünebilir, bu nedenle, sorunları hakkında yüz yüze konuşmakta zorluk yaşayanlar tarafından online terapinin daha tercih edilebilir olduğu söylenebilir.

Peki Online Terapiler de Gizlilik, Mahremiyet ve Güvenilirlik

Online terapilerde geleneksel terapinin “danışanın gizliliği ve mahremiyeti odanın dışına çıkmaz” ilkesi burada da geçerlidir. Bu bağlamda online yapılan görüşmelerde psikolog kendi alanına düşen danışanın gizliliğini korumakla yükümlüdür. Ancak burada geleneksel terapiden temel farkı danışanın kendi güvenli alanını kendisinin yarattığıdır.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlknur KILIÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.İlknur KILIÇ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İlknur KILIÇ'ın Yazıları
► Online Terapi - Online Emdr Terapisi Psk.Aygün Tuçe ATAŞ
► Online Terapi - Online Emdr Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
► Online Terapi Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
► Online Terapi Nedir? Psk.Beyza ERGEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Online Terapi Olur mu?' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:29
Top